Editoriale și opinii

nici aşa, nici altminteri

Două note

Andrei PLEŞU

Primarul din Voluntari, în inevitabilul său discurs, a citat-o, evalvios și patriotic, pe însăși „Maica Domnului, care spunea (sic!) că România este grădina Maicii Domnului“! Două lucruri sînt epocale: 1. Dl Pandele are, în biblioteca sa, o raritate absolută: o colecție de ziceri ale Sfintei Fecioare, din care a putut spicui un pasaj. 2. Maica Domnului avea o (profetică) informație despre existența viitoare a unei țări numite România. Și o iubea ca pe propria Sa grădină. Ce poți să mai spui? Mare e grădina lui Dumnezeu!

distribuie

Tîlc show

Dileme on-line

Blogurile Adevărul

N-am înţeles nimic

Andrei PLEŞU

Se mai îndoieşte cineva că, dacă trăia, Ceauşescu ar fi cîştigat alegerile? Ei bine, dacă aşa stau lucrurile, înseamnă că n-am înţeles nimic din viaţa mea şi a generaţiei mele, că văd totul dintr-o perspectivă vicioasă, că ar trebui să mi se ia dreptul la cuvînt.

distribuie
În alb şi negru

Ca pe vremea războiului

Ionuţ IAMANDI

În România, nu există o revistă de șah. Mai sînt site-uri, mai sînt emisiuni, mai sînt rubrici de șah – cum e și cea de față –, dar o revistă dedicată șahului nu mai există. Și situația nu e de azi, de ieri, ci din 2012, de cînd a sucombat și revista Gambit editată de Elisabeta Polihroniade.

distribuie

Pe ce lume trăim

Contraintuiţia

Deceniul putrezit

Teodor TIŢĂ

Veți spune că nu e tocmai așa, atunci cînd vă uitați la mașinile noi de pe stradă, la cartierele în construcție sau la aglomerația de pe Henri Coandă: „România e bine“. Nu, România nu e bine. Cine crede că 600.000 de oameni au ieșit în stradă doar pentru a forța retragerea unei ordonanțe se înșală. Chiar dacă e cumva sub radar, tensiunea e totuși mare. Oamenii au nevoie de un proiect decent în care să creadă și care să le permită să își facă planuri de viitor.

distribuie

La zi în cultură

Regimul artelor şi muniţiilor

Cele mai aşteptate cărţi

Cine e Delia Calancia? Cel mai tînăr autor pe care-l puteţi întîlni la tîrg. Locuieşte în Vaslui, e elevă în clasa a treia, desenează cu un har nemaipomenit şi citeşte-ntr-un an cît alţii-ntr-o viaţă (şi speră că în curînd meseria de cititor va fi trecută-n rînd cu toate celelalte meserii).

distribuie

Societate

bazar

Poze şi petice

Iaromira POPOVICI

Te uiți în jur, vezi „colțuri frumoase“ din ea, și dorința ta cea mai aprigă e să le pui pe Facebook, să le împărtășești comunității tale mai mult virtuale decît reale. Să te dai mare cu sentimentul tău al naturii, cu ochiul tău atît de educat și cu simțul tău estetic exagerat.

distribuie

Carte

Muzică

Film

Dilematograf

Dincolo de ring

Ancuţa PROCA

Interesantul debut în lungmetraj al regizorului Juho Kuosmanen, premiat la Cannes anul trecut în secţiunea „Un Certain Regard“, e un film realist, în format alb-negru, foarte neobişnuit în peisajul producţiilor inspirate de boxeri celebri, şi a poveştilor de evoluţie spectaculoasă şi decădere în jurul cărora se învîrt de obicei astfel de filme.

distribuie