Donaţii şi donatori

 Portrete

Fie că donează recurent pentru un ONG, ocazional prin SMS sau de sărbători la biserică, donatorii români aşteaptă, în schimb, doar ca banii să fie folosiţi pentru cauza care le-a fost prezentată. Şi, eventual, un mulţumesc.

citiţi

Alina KASPROVSCHI:  Cum faci bine ascultînd

Alina PORUMB:  „Înoată, aleargă sau pedalează...

Tema săptămînii:
Donaţii şi donatori
 

SITUAŢIUNEA

 

 

 
 

Andrei PLEŞU

Note, stări, zile

Toţi cei din generaţia mea îşi amintesc ce însemna, pentru fostele ţări comuniste, modelul iugoslav. Îl priveam cu invidie pentru politica lui „nealiniată“, pentru dreptul la călătorie şi la valută al cetăţenilor sîrbi, pentru atmosfera destinsă a vieţii culturale, în care îşi... citiţi

Citiţi şi

Vintilă MIHĂILESCU:  Suveranul

Ovidiu NAHOI:  Izmail: atît de aproape, atît de departe

Gabriel GIURGIU:  Vocea României

Cristian GHINEA:  Cum poate reforma Iohannis sistemul politic. Dacă poate

 

Matei MARTIN | DilemaBlog

Cuba libre?

 
 

 Poate că pentru oamenii regimului această apropiere de SUA e convenabilă: la fel ca în România, în anii 90, tocmai foştii nomenclaturişti au fost şi primii capitalişti. Dar cum se vor adapta noilor condiţii?

citiţi

Andrei MANOLESCU

DNA şi ICR

 
 

Justiţia nu pare să fie printre priorităţile bugetare ale guvernului Ponta. Dar nici cultura n-a prea fost vreodată. Că despre autostrăzi sau armată, mai bine să nu mai vorbim.

citiţi

Stela GIURGEANU | DilemaBlog

În căutarea magiei pierdute

 
 

Pe vremuri Moş Crăciun era discret şi bun precum un duh. Astăzi e gălăgios şi strident precum un negustor de chilipiruri. Pe vremuri, deşi nu-l vedeai, nu te îndoiai de existenţa sa. Astăzi, îl vezi peste tot, dar eşti convins că e doar o făcătură de marketing.

citiţi

 

Ion PILLAT Steaua

Pe ieslea unde Maica preacurată
A născut între un bou şi un asin

Lavinia BĂLULESCU Noaptea, iulie, joi

„Deci? Cum a fost?“, am insistat.

Avanpremieră editorială: Scena modernă

Fragment din Scena modernă. Mitologii şi miniaturi.

Aron BIRO Baladă pentru fundaş si orchestră

Nu-i ușor să fii homosexual în fotbalu` românesc.

 

 

Rodica ZAFIU | cuvinte nepotrivite

Crocant

 
 

La prima vedere, evoluţia semantică a adjectivului crocant – de la sensul propriu, culinar, la cel metaforic, de caracterizare a persoanelor sau a situaţiilor – e destul de surprinzătoare. Termenul culinar crocant (împrumut din fr. croquant) este în principiu pur descriptiv; utilizarea sa extinsă presupune însă o evaluare net favorabilă;

citiţi

Liviu PAPADIMA | învăţătura de minte

Trinitatea şcolirii

 
 

Dintre numeroasele versiuni ale „educaţiei“, despre care am vorbit anterior, cele trei verbe au selectat trei modele prioritare: formativ („a fi“), performativ („a face“) şi informativ („a şti“). Orice proiecţie de direcţionare a învăţămîntului, în special la nivelul programelor şcolare sau universitare, jonglează, în varii combinaţii, cu aceşti trei termeni.

citiţi

Codrin Liviu Cuţitaru | prezentul discontinuu

„Mîrladul“ – o poveste de decembrie

 
 

Am citit zilele acestea un roman excepţional, asupra căruia sper să revin altădată, cu un comentariu mai aplicat. E vorba despre Marea petrecere de Petre Barbu, o radiografie a suferinţei în formă pură, a durerii autentice, copleşitoare, imposibil de anihilat.

citiţi

Mircea VASILESCU | oameni de treabă

„Iubesc Bucureştiul mai mult decît ar trebui“ – dialog cu Edmond NICULUŞCĂ

 
 

Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate organizează tururi prin zonele istorice ale Capitalei, intitulate „Cu bastonul prin Bucureşti“. În fruntea lor (şi a organizaţiei) se află Edmond Niculuşcă. L-am invitat la o discuţie despre Bucureşti şi despre normalitate.

citiţi

Selma IUSUF | legende urbane

Grătarul de iarnă

 
 

Văd de ceva vreme la televizor o reclamă care mă lasă cu o senzaţie amestecată de foame şi poftă: dintr-un borcan izbucnesc şuvoaie violente de muştar galben care se îngemănează, la mijlocul saltului, cu un snop rumen de cîrnaţi şi mici de-ai noştri, româneşti.

citiţi

Mihai BUZEA | Viaţa de capital

Portofoliu

 
 

Îmi amintesc prima „scenă în trei“ din Meet the Parents. „How is your portfolio, Greg?“, întreabă Kevin, iar Greg răspunde c-o eroică minciunică de salvare a aparenţelor: „Strong, very strong!“ Am văzut filmul de vreo trei ori şi n-am înţeles niciodată despre ce „portofoliu“ era vorba.

citiţi

 

 

CARTE

 
 
 

Marius CHIVU

Big in Bulgaria

De ce literatura română este bine tradusă şi reprezentată dincolo de Dunăre, iar noi nu ştim nimic despre literatura bulgară? Pentru că... citiţi

 
 

Mirella PATUREAU

Un Paris ţesut din stofa amintirilor – sau...

Parisul personal sau „autobiografia urbană“ semnată de George Banu nu este un ghid cultural al Parisului şi nici un imposibil jurnal în... citiţi

 

 

MUZICă

 
 
 

Aron BIRO

Resuscitare

No genre for old men, se zice despre anumite genuri muzicale, cu precădere despre punk. Chitaristul Vini Reilly a reuşit cumva să răzbească... citiţi

 
 

Paul BREAZU

Scurte povestiri – de Adrian Enescu

Într-una dintre cele mai întunecate perioade din istoria recentă a României, Electrecord edita, la interval de patru ani, trei discuri. Se numeau... citiţi

 

 

FILM

 
 
 

Andrei GORZO

Undeva pe lîngă El Dorado

O foarte internaţională coproducţie Argentina – Danemarca – Franţa – ş.a., Jauja e un western – ca şi fiica frontiersman-ului jucat de John... citiţi

 
 

Ana Maria SANDU

Cannes-ul de la Bucureşti

La modul absolut, The Tribe al lui Miroslav Slaboshpitsky este filmul anului 2014. Dar este, pentru mine personal, filmul altui festival: Anonimul... citiţi

 

 

„Vînzarea etnicilor germani – o epopee a exodului“ – interviu cu regizorul Răzvan GEORGESCU

 
 

"Povestea e lungă, iar filmul încearcă, în 90 de minute, să afle motivele care au dus la dispariţia unei culturi şi unei tradiţii germane, vechi de peste opt secole, de pe teritoriul României, practic într-o frîntură de secundă istorică, în numai 22 de ani. În 1939, trăiau peste 800.000 de germani în România."

citiţi

Matei MARTIN | Mapamondul de buzunar

Opt miniştri în doi ani şi jumătate

 
 

Opt miniştri ai Culturii în doi ani şi jumătate. Din mai 2012 pînă la jumătatea lunii decembrie 2014 s-au perindat pe la Ministerul Culturii: Kelemen Hunor, Mircea Diaconu, Puiu Haşotti, Daniel Barbu, Gigel Sorinel Ştirbu, Kelemen Hunor (bis), Csilla Hegedüs. Un nou ministru al Culturii urmează să fie numit în scurt timp.

citiţi

Ioana BOT

La o donaţie – exerciţii de optimism

 
 

Cînd tatăl meu a aflat că nu mai avea mult de trăit, şi-a pus problema arhivei personale, pe care o adunase şi la care lucrase o viaţă întreagă. De prin 1959 pînă în 1999 făcuse, în fiecare an, cel puţin un stagiu de teren, „la cules folclor“, toate soldate cu înregistrări, note, fotografii şi obiecte salvate.

citiţi

Beth CARDIER şi H.T. GORANSON | La faţa locului

Cum se vor spune poveşti în viitor

 
 

În octombrie trecut, un grup de pionieri în materie de spus poveşti s-a întîlnit în New York, pentru un summit despre viitorul relatării de poveşti. În centrul atenţiei s-au aflat noile media şi felul în care acestea încurajează, pe căi nebănuite, interactivitatea. 

citiţi

Oana STOICA | Rosencrantz & Co.

Să ne luăm şcoala înapoi

 
 

Am folosit, ca titlu, parafraza unei expresii vehiculate în ultima vreme în mediul politic, deşi, aparent, subiectul acestui articol – educaţia exprimată performativ – nu este politic. Aparenţa rezultă din dezinteresul general al autorităţilor faţă de sistemul de învăţămînt. 

citiţi

 
GALERIILE DILEMA VECHE

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 14:42

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 13:25

Festivalul Dilema ...

Dum, 2014-08-24 08:18

Festivalul Dilema ...

Sâm, 2014-08-23 01:04

Clubul Dilema vech...

Lun, 2014-05-05 15:18

Kiev, ianuarie 201...

Vin, 2014-01-24 02:38

Albumul ROST - de ...

Lun, 2013-11-25 11:17

De meserie (foto)j...

Lun, 2013-10-21 14:25

Josef Koudelka

Mie, 2013-10-16 20:22

Lunetistul

Vin, 2013-10-04 11:17

Evgheniţi, ciocoi,...

Mie, 2013-10-02 21:13

Roşia Montană

Lun, 2013-09-23 14:24

 
 
ADEVĂRUL DE ALTĂDATĂ

Andrei PLEŞU Cercul vicios al ideologiilor

Există o ideologie feministă, una ecologistă, una gay, una a...

Vintilă MIHĂILESCU Bîta de baseball

Monica Macovei: "Justiţia e pentru oameni, nu...

Ideea de a o invita pe doamna Monica Macovei la un dialog a fost...

 

Galerii foto

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 14:42

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 13:25

Festivalul Dilema ...

Dum, 2014-08-24 08:18

Festivalul Dilema ...

Sâm, 2014-08-23 01:04

 

Cristina FOARFĂ | bolero de travel

Templul Tigrilor – sau cum mîngîi nişte pisici mai mari

 
 

Cînd mă uitam la pozele unui amic proaspăt întors din Thailanda, am văzut brusc negru în faţa ochilor. De fapt, nu era chiar negru, ci un maro deschis, cu dungi negre, un pic de alb şi o textură pufoasă. Tigri! Amicul meu avea poze cu el mîngîind tigri la celebrul templu din Kanchanaburi, de lîngă Bangkok.

citiţi

Adina POPESCU | portrete din mers

Prin mansarde şi demisoluri

 
 

Îi înţeleg pe oamenii care nu au unde să stea, nu-şi permit să plătească chirii de sute de euro, îşi doresc şi un pic de intimitate, aşa nu vor să locuiască împreună cu alţi cinci. Îi înţeleg şi pe cei care refuză să-şi facă credite şi, pînă la urmă, găsesc aceste soluţii temporare – o mansardă sau un demisol.

citiţi

Marija KNEZEVIC | La faţa locului

Insulele îşi caută direcţia pe o mare în schimbare

 
 

Aproape un sfert din populaţia Croaţiei are cel puţin 60 de ani; potrivit unei analize demografice publicate anul trecut de Ivo Nejasmic, profesor de geografie la Universitatea din Zagreb – în cazul insulelor, peste 30% din locuitori fac parte din această categorie.

citiţi

Luminiţa-Anda MANDACHE

Recunoştinţa mîncării de acasă

 
 

Pe 27 noiembrie, în Statele Unite s-a sărbătorit Ziua Recunoştinţei – Thanksgiving Day; recunoştinţa pentru recolta de peste an, amintind de vremurile preindustriale, în care economia consta în primul rînd în agricultura locală. Pentru mulţi americani, Thanksgiving Day e sărbătoarea care înseamnă mai mult decît Crăciunul.

citiţi

Iulian COMANESCU | Oameni şi etichete

Gaspadin Bazarov şi televizorul Sport

 
 

Pentru mine, comunismul e un televizor Sport alb-negru. Dacă nu ştiţi despre ce vorbesc, imaginaţi-vă un cuptor cu microunde alb, din care iese o antenă lungă şi al cărui geam înfăţişează, în locul unei pete portocalii de supă de dovleac, imaginea tremurată, vineţie, a unui tip dintr-un secol incert, pe nume Bazarov.

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI