La început de an şcolar

 „Banca întîi, rîndul din mijloc“

„Ai răscolit amintiri adînci şi mi-am adus aminte detalii care păreau de mult uitate“ – mi-a scris unul dintre invitaţii mei la această anchetă, cînd mi-a trimis răspunsul. Jocul a fost simplu: le-am propus o poză la minut, din prima...
citiţi

Fanny Chartres:  Promisiunea unei noi vieţi

Mona NICOARĂ:  „Acolo ne dau caiete noi, nu ca...

Tema săptămînii:
La început de an şcolar
 

SITUAŢIUNEA

 

 

 
 

Andrei PLEŞU

Cu cine votez

Am, de cîteva săptămîni, încă o probă că dreapta românească şi unii intelectuali români sînt predestinaţi să fie dezamăgiţi. Îşi produc singuri – şi sîrguincios – dezamăgirea, reuşind, mai întîi, să se amăgească suveran, în cheie solemn-metafizică. Demarează euforic şi... citiţi

Citiţi şi

Vintilă MIHĂILESCU:  Fascinaţia comunităţii

Petre IANCU:  Creaţia şi sfîrşitul libertăţii

Gabriel GIURGIU:  La Bruxelles, ca la Verdun

Sever VOINESCU:  Cealaltă vîrstă

 

Matei MARTIN | DilemaBlog

La operă, cu vălul islamic

 
 

Nimeni din sală nu s-a simţit stingherit de prezenţa femeii-fără-chip; şi nimeni nu i-a interzis accesul în sală.

citiţi

Ana Maria SANDU | DilemaBlog

Cînd ai plîns ultima oară?

 
 

Plîngea în hohote. Și într-un minut, a aruncat în aer toată liniștea autobuzului. Stătea pe un scaun, la geam, și puțin îi păsa că tristețea ei de sîmbătă seara căzuse peste lumea aceea pestriță ca o ghiulea. N-am știut ce să fac. 

citiţi

Andrei MANOLESCU

Mare e grădina Domnului!

 
 

Trebuie să recunoaştem că picnic şi plajă cu lumînare aprinsă în miezul zilei nu e o scenă care se vede prea des prin parcuri.

citiţi

Luiza VASILIU

Singurătățile noastre

 
 

”E bine să fim conștienți de ireductibila noastră singurătate. Să știm că nu însemnăm mare lucru pentru prietenii și apropiații noștri. Ca și pentru aceia, infim de puțini, care vor suferi, după o vreme nu prea lungă nu vom mai fi decît un sporadic și potolit prilej de pomeniri”.

citiţi

 

Cristina COMANDAŞU Din Uzbekistan la Hollywood

Cîteva discuri apărute în 1 septembrie 2014, pe care le-aş recomanda...

Piese scrise pentru patru pereţi – ediţia I

Prima ediţie a concursului „Piese pentru patru pereţi”, dedicat...

Jean MATTERN Septembrie

Iată-i pe atleţii proveniţi din rîndurile Tineretului Comunist.

 

 

Rodica ZAFIU | cuvinte nepotrivite

Inspiraţii

 
 

Pînă de curînd, inspiraţia era mai ales o temă profesională a creatorilor de artă, a unei categorii limitate de persoane obligate prin vocaţie sau prin profesie să producă ceva nou (cu ajutorul divinităţii, al muzei sau al unor conexiuni psihice obscure) sau măcar să imite cu talent predecesori mai norocoşi.

citiţi

Liviu PAPADIMA | învăţătura de minte

Ah, nu, tovarăşe profesor!

 
 

În noiembrie, Departamentul de Comunicare şi Relaţii Publice al Facultăţii de Litere, Universitatea Bucureşti, anunţă conferinţa internaţională „Cartea ca obiect“. Este o temă recurentă, dovadă a interesului pe care îl trezeşte.

citiţi

Petre IANCU

Alegerile româneşti din unghiul războiului global al ideilor

 
 

Vestul e un spaţiu al meditaţiei rafinate. Neştirbită e mîndria gîndirii diferenţiate la elitele occidentale, intact orgoliul Apusului de a fi deprins perfect învăţatul din greşelile trecutului. Dar e loc şi de mai bine. Prin contrast, merită citat un maestru hasidic.

citiţi

Cătălin ŞTEFĂNESCU | fără doar şi coate

„A lu’ cine e fabricile astea?“

 
 

Spaţiul public de la ora asta ni se pare, în mod aparent paradoxal, o continuare a marii minciuni din comunism. Pentru că, din nefericire, aşa ne-a ieşit această traducere. Atunci ni se spunea că puterea e a întregului popor, mai cu seamă a clasei muncitoare. 

citiţi

Mircea VASILESCU | oameni de treabă

„Domeniul artei este unul al competiţiei“ – dialog cu Ion CARAMITRU

 
 

Pentru cei tineri, care eventual i-au văzut înfăţişarea iniţială doar din poze vechi, Teatrul Naţional din Bucureşti pare să-şi fi „schimbat faţada“. E, de fapt, mai mult decît atît. Am pornit discuţia cu Ion Caramitru – directorul TNB – de la renovarea teatrului şi am ajuns la probleme generale ale teatrului românesc.

citiţi

Peter SINGER | Etica vieţii

Este incestul între fraţii adulţi un delict?

 
 

Luna trecută, Consiliul German de Etică a recomandat dezincriminarea relaţiilor sexuale între adulţii care sînt fraţi. Raportul începe cu mărturiile celor aflaţi într-o relaţie interzisă, în special ale surorilor şi fraţilor vitregi care s-au cunoscut între ei de-abia la maturitate. 

citiţi

Cristian GHINEA | Atitudini mic-burgheze

Despre sabotarea programului de autostrăzi – dialog cu Cătălin DRULĂ, IT-ist

 
 

L-am cunoscut – cum altfel? – la proteste. Cătălin Drulă e specialist în lucrări de infrastructură şi autostrăzi. Cînd nu înţeleg vreo ştire din acest domeniu, cînd se ceartă doi politicieni pe tema autostrăzi şi vreau să ştiu cine are dreptate, îl întreb pe el. Dar nu acesta e jobul său – Cătălin e IT-ist.

citiţi

 

 

CARTE

 
 
 

Marius CHIVU

Aşteptîndu-i pe străini

Literatura încearcă să iasă din manuale şi din librării, începe să se manifeste în spaţiile publice, să-şi facă simţită existenţa... citiţi

 
 

Mirella PATUREAU

Un Paris ţesut din stofa amintirilor – sau...

Parisul personal sau „autobiografia urbană“ semnată de George Banu nu este un ghid cultural al Parisului şi nici un imposibil jurnal în... citiţi

 

 

MUZICă

 
 
 

Paul BREAZU

Jazz-hop

Steven Ellison s-a născut în 1983 şi e un producător cu pedigree, venind dintr-o familie care îi numără pe Alice şi John Coltrane. A debutat... citiţi

 
 

Aron BIRO

Encicloped

Chitaristul suedez Ulf Wakenius e unul din clasicii jazzului scandinav, cu mai bine de 30 de ani de activitate în CV şi colaborări cu nume... citiţi

 

 

FILM

 
 
 

Andrei GORZO

Filmul hollywoodian al anului

Gone Girl fiind un film al cărui impact depinde de o succesiune de mutaţii ale plot-ului, totodată fluide tehnic şi din ce în ce mai smucite... citiţi

 
 

Ana Maria SANDU

Cluj via Stockholm – TIFF, o istorie personală

Sînt cît se poate de sigură că nu există nici un alt eveniment cultural despre care să fi scris la fel de mult şi de constant ca despre... citiţi

 

 

Joseph S. NYE | împotriva curentului

Declinul supraevaluat al Americii

 
 

Odată cu apropierea alegerilor pentru Congresul american, întrebările privind sănătatea instituţiilor politice americane şi viitorul SUA în privinţa leadership-ului global devin imperative, cîţiva făcînd referire la blocajul partidelor ca dovadă a declinului Americii.

citiţi

„Scriind, mi-am amintit lucruri pe care le credeam uitate“ – interviu cu David LODGE

 
 

"N-aş fi putut scrie cărţile astea, dacă n-aş fi fost profesor universitar. Mi s-a părut că nu există un conflict intelectual real între cele două activităţi – scrierea de romane şi scrierea de texte critice, analitice. Cred că cele două activităţi sînt legate simbiotic, se susţin reciproc."

citiţi

Oana STOICA | Rosencrantz & Co.

Cealaltă istorie

 
 

Un spectacol de teatru documentar are două componente esenţiale: performance-ul propriu-zis şi discuţia postspectacol. Primul aduce informaţii şi revelează posibile perspective pe o temă, iar a doua arată modul în care sînt receptate acestea de public.

citiţi

Matei MARTIN | Mapamondul de buzunar

Modiano şi literatura mondială

 
 

A fost o surpriză pentru toată lumea, căci numele său nu figura printre favoriţi. O surpriză atît de mare, încît chiar şi publicaţii serioase, precum The Guardian, i-au transcris numele greşit, botezîndu-l „Mondiano“. Era un fel de wishful thinking: toată lumea şi-ar fi dorit Nobel pentru un scriitor cu adevărat mondial. N-a fost să fie.

citiţi

Dragan JANIC | La faţa locului

Privatizarea mass-media în Serbia

 
 

Problema retragerii totale a statului de la deţinerea organelor de presă a fost centrul dezbaterii. Lucrurile stau în felul următor: mare parte a mass-media, inclusiv partea cea mai influentă, nu aparţine de fapt de stat. Toate posturile de radio şi televiziune cu acoperire naţională, cu excepţia posturilor naţionale sînt private.

citiţi

 
GALERIILE DILEMA VECHE

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 15:42

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 14:25

Festivalul Dilema ...

Dum, 2014-08-24 09:18

Festivalul Dilema ...

Sâm, 2014-08-23 02:04

Clubul Dilema vech...

Lun, 2014-05-05 16:18

Kiev, ianuarie 201...

Vin, 2014-01-24 03:38

Albumul ROST - de ...

Lun, 2013-11-25 12:17

De meserie (foto)j...

Lun, 2013-10-21 15:25

Josef Koudelka

Mie, 2013-10-16 21:22

Lunetistul

Vin, 2013-10-04 12:17

Evgheniţi, ciocoi,...

Mie, 2013-10-02 22:13

Roşia Montană

Lun, 2013-09-23 15:24

 
 
ADEVĂRUL DE ALTĂDATĂ

Monica Macovei: "Justiţia e pentru oameni, nu...

Ideea de a o invita pe doamna Monica Macovei la un dialog a fost...

Andrei CODRESCU Ce e cultura?

Scopul termenului "cultură" este, în zilele noastre, să exprime ceva...

Andrei PLEŞU Omul fără dileme

Uneori regret că gazeta de faţă se numeşte Dilema. Constat aproape...

 

Galerii foto

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 15:42

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 14:25

Festivalul Dilema ...

Dum, 2014-08-24 09:18

Festivalul Dilema ...

Sâm, 2014-08-23 02:04

 

Aron BIRO

O viziune greşită asupra preşedintelui

 
 

S-au adunat cîţiva ani de cînd trăiesc în Austria şi încă nu ştiu cum arată preşedintele acestei ţări. N-am televizor, ce-i drept, dar nici în România n-aveam şi asta nu mi-a protejat cortexul de contaminarea imagistică cu figurile politice importante ale ţării. În Austria, preşedintele apare pe sticlă de Crăciun, de Ziua Naţională şi la cîteva rare ocazii cînd mai mustrează derapajele grupurilor cu ambiţii de extremă dreapta.

citiţi

Adina POPESCU | portrete din mers

Dănuţ, exterminator

 
 

Îl cheamă Dan, dar toată lumea îi spune Dănuţ. Mi-l imaginam un bărbat la fel de mărunt şi de insignifiant ca gîndacii pe care îl extermină, însă, de fapt, e ditamai omul, pe la 50 de ani. Un metru nouăzeci şi peste suta de kilograme, aşa că puteţi să vi-l imaginaţi ca pe Colosul din Rhodos, în relaţia cu gîndacii. 

citiţi

Iulian COMANESCU | Oameni şi etichete

14 pentru neant

 
 

Campania electorală nu e la TVR, în spaţiul de campanie, ci în emisiuni de alte posturi, acolo unde n-ar trebui să fie. Pe outdoor-uri, pe Internet, în textele oamenilor-cu-treabă-de-la-partid, deghizaţi în editorialişti şi bloggeri. Nu e aproape nicăieri unde ar trebui să fie şi e peste tot unde n-ar trebui să fie. 

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI