M (Masculin)

Bărbatul, azi

Cred că ce defineşte cumva masculinitatea noastră este forţa bărbatului, căci dacă le atrage ceva pe femei la noi aceasta este puterea: puterea fizică, puterea mentală, puterea financiară, puterea politică, puterea intelectuală…...

citiţi

Diana Elena NEAGA:  Dincolo de prejudecăţi

Cristina ŞTEFAN:  Arta conversaţiei

Dinu GUŢU:  Suporterii de fotbal şi „băieţia“

Tema săptămînii:
M (Masculin)
 

SITUAŢIUNEA

 

 

 
 

Andrei PLEŞU

Destinul ca ţesătură

Simbolismul țesăturii implică o sumedenie de categorii colaterale, de natură să provoace nuanțe și asociații utile. Mai întîi categoria – ambiguă – a „legăturilor“: orice țesătură e un ansamblu de fire legate între ele, o compoziție, mai mult sau mai puțin armonioasă, ale cărei... citiţi

Citiţi şi

Cătălin PAVEL:  Se caută fotograf

Anca MANOLESCU:  Munca Hermeneutului

Teodor BACONSCHI:  Oglinda mîntuirii

Gabriel GIURGIU:  Bruxelles: imami şi primari

Teodor Tiţă:  Omul care şi-a cerut singur demisia

 

Franţa şi deblocarea procesului de pace...

La Paris este convocată pe data de 30 mai o conferinţă...

Volumul ”Viaţa începe vineri", de Ioana...

În Franţa, Editura Seuil a anunţat pentru data de 6 mai ieşirea în...

Lecţiile catastrofei de la Cernobîl

Marţi 26 aprilie s-au împlinit 30 de ani de la catastrofa nucleară de...

 

Raluca COSTE | Blogul cititorilor

Pierderea sensibilității în era Facebook

 
 

Cum am devenit insensibili? Propun trei pași simpli: Facebook, blazare și ignoranță. În credința că nimeni nu-i de nasul nostru, ne transformăm în exemplare incredibil de singure. Ne retragem în pătrățica noastră cu înfumurarea învingătorului, cînd, de fapt, nu a existat vreo luptă.

citiţi

Ionuţ NICOLAE | Blogul cititorilor

Despre orfanii din România

 
 

Să fi copiat sistemul românesc tipologia orfanului din binecunoscutele opere realiste și să le fi aplicat în orfelinatele anilor `70, `80, `90 și post-`90 ai secolului al XX-lea?

citiţi

Ana Maria SANDU

Cărțile din viețile noastre

 
 

Trîntea ușa și îmi arunca cîte un: “Măi, fata mamii, unde-i minte e și prostie multă, să știi tu asta de la mine”. Cîteodată, seara, cînd îmi aducea în bîrlog cîte o farfurie cu clătite o rugam să se așeze lîngă mine și îi citeam. Asculta atentă, dădea din cap aprobator sau cu reproș, dar mi se părea că privirea ei putea trece atunci prin zidurile casei. Cine știe ce și-o fi imaginat despre ființele alea de hîrtie cu care îmi petreceam eu timpul? Ca să-i citești cuiva ai nevoie de o formă specială de familiaritate. Dacă poți s-o faci cu un text scris de tine, atunci ea devine una și mai tandră și mai sofisticată. 

citiţi

 

Angela MARINESCU memoria mea este religioasă

sentimentul religios este plăcere

Akhil SHARMA „Ca scriitor, eșuezi constant” - interviu

"Îmi plac clasicii: Tolstoi, Hardy, Cehov, Flaubert."

Călin TORSAN Apus. Sau răsărit

S, I, B, I şi U. Uuuuuu!

Amanda DAVIS Doamne grase pluteau pe cer ca nişte baloane

Dragostea nu făcea parte din înţelegere.

 

 

Andrei MANOLESCU | libertatea de impresie

Avem nişte copii chiar aşa deştepţi?

 
 

Recent, ultimul ministru a propus mărirea numărului de ore în care elevii să stea la școală. Cu alte cuvinte, ar fi un cîștig pentru elevi dacă ar sta mai multe ore la o școală bună, cu profesori interesanți, și o pierdere dacă ar fi nevoiți să stea mai multe ore într-o școală proastă, unde se plictisesc. 

citiţi

Valeriu NICOLAE | rătăcit în Euro-Narnia

Ţigan care dă bine

 
 

Am reuşit să dau cu capul într-o grămadă de ziduri şi să am nişte supercucuie. Şi nişte superprieteni care mă lasă să fiu eu însumi fără să se supere cînd mai scap un băi sau un fă. Deci de ce cred că sînt azi aici? Pentru că am eşuat, şi am eşuat, şi am tot eşuat. Şi asta m-a făcut să ajung aici.

citiţi

Liviu PAPADIMA | învăţătura de minte

Un decalog sau mai multe? (II)

 
 

Cap de listă în „decalogul“ lui Solomon Marcus era „nevoia de a da un sens vieții, la nivel elementar“. O să insist puțin asupra ei, pentru că mi se pare de un alt „calibru“ decît celelalte nouă.

citiţi

Oamenii frumoşi, prietenoşi şi invizibili ai Belarusului - interviu cu Jadwiga BRONTE

 
 

Jadwiga Bronte a realizat un proiect în care i-a fotografiat pe cei care trăiesc în instituţiile de stat numite „internate“, un fel de aziluri/orfelinate/ospicii, în care cîteva mii de bieloruşi cu dizabilități fizice și/sau mentale au fost lăsați de familiile lor în grija statului la scurt timp după naştere.

citiţi

Stela GIURGEANU | La faţa timpului

Christian Dior: dependenţa de frumos

 
 

Am o pasiune „păcătoasă“: parfumurile. Spun păcătoasă pentru că nu este o pasiune tocmai ieftină, iar cînd descopăr un nou parfum, a cărui poveste mă incită, iar alchimia lui mă fascinează, raţiunea financiară va ceda cu siguranţă în faţa dorinţei febrile de a-l avea. 

citiţi

Rodica ZAFIU | cuvinte nepotrivite

A băga în şedinţă

 
 

În textele jurnalistice care privilegiază registrul familiar-argotic, expresia a băga în şedinţă a devenit un clişeu destul de ambiguu, dar extrem de frecvent. 

citiţi

Cătălin ŞTEFĂNESCU | fără doar şi coate

Olimpicii de la şcoala vieţii

 
 

Nemulțumirea tatălui venea din faptul că fiul era „bleg“, nu învăța nimic din „școala vieții“, adică „nimic din regulile care te fac să răzbești în viață, pentru că gargara de la școală n‑a­re nici o putere în fața realității. Ce s-a ales de cei mai buni, de geniile claselor în care am învățat noi? De cele mai multe ori, nimic.

citiţi

Selma IUSUF | legende urbane

Numirea cu nume

 
 

Prin zonă e plin de pensiuni – Ursu, Cetatea Caraiman, Sfinx, Valea Albă intră cuminți în lotul celor cu nume de‑ale locului. Vin apoi pensiunile care poartă numele proprietarilor, sau ale copiilor, sau ale nevestelor, sau ale iubitelor și iubiților. Mara, Ana, Cătălina, Costelo și Mariana.

citiţi

 

 

CARTE

 
 
 

Marius CHIVU

În intimitatea comunismului românesc

Volumul acesta ca un puzzle aranjat tematic (serviciu, muncă voluntară, şcoală/facultate, vacanţă/concediu, călătorii, timp liber,... citiţi

 
 

Nora IUGA

Îl chema Binoclu şi eu îl iubeam

Îmi plăcea să-l apuc pe Binoclu cu amîndouă mîinile, să mi-l aduc aproape de faţă ca să ne uităm ochi în ochi. Atunci avea culoarea... citiţi

 

 

MUZICă

 
 
 

Aron BIRO

Ingenioase dizarmonii

Abuzul sonor al texturilor siderurgice este atenuat de umanismul folkistului – cînd apatic, cînd supraîncărcat emoţional – o ingenioasă... citiţi

 
 

Paul BREAZU

Lumea văzută prin oglinda retrovizoare

PJ Harvey e o poetă rămasă uneori fără capacitatea de a mai transfigura imaginile văzute-n oglinda retrovizoare. Mantrele naturaliste și... citiţi

 

 

LA ZI îN CULTURă

 
 
 

Ancuţa PROCA

O problemă extrem de actuală

Soy Nero urmăreşte din exterior un DREAM kid – un băiat de 19 ani care luptă pentru a obţine cetăţenia –, sub forma unei intrigi, în două... citiţi

 
 

Roxana CĂLINESCU

„Am încercat să ies din cercul vicios al...

„Europa scriitorilor“ este o serie de filme documentare inițiată de canalul Arte, în jurul ideii de a alcătui un tablou al Europei, al... citiţi

 

 

Matei MARTIN | Mapamondul de buzunar

Drepturile de autor în era digitală

 
 

În 2004, Google a început să digitalizeze cărți din bibliotecile americane. Procesul e simplu: cărțile sînt scanate cu aparate performante, iar textele & imaginile sînt arhivate și clasate pe servere. 

citiţi

Oana STOICA | Rosencrantz & Co.

Identităţi de neîncadrat

 
 

Festivalul Centrului Naţional al Dansului a adus la Bucureşti cîteva producţii clujene de la Fabrica de Pensule. Prezenţa lor a fost mai mult decît benefică într-un Bucureşti care pare să se audă doar pe sine însuşi şi care îşi reproduce, la nesfîrşit, aceleaşi discursuri performative. 

citiţi

Cristina FOARFĂ | bolero de travel

Supravieţuirea pe zboruri lungi

 
 

Zborurile lungi și dese, cheia marilor oboseli, enervări, mers de zombie prin aeroportul unde faci escală și promisiunea că data viitoare îți aduci tot ce trebuie. După multiple încercări, acum chiar reușesc să-mi aduc aminte ce îmi trebuie la zborurile lungi.

citiţi

 
GALERIILE DILEMA VECHE

Invazia „islamişti...

Joi, 2015-09-24 11:03

Festivalul Dilema ...

Mar, 2015-08-25 17:13

Festivalul Dilema ...

Mar, 2015-08-25 16:19

Festivalul Dilema ...

Mar, 2015-08-25 14:52

Clubul Dilema vech...

Mar, 2015-06-02 17:59

Alexandru Andrieș ...

Sâm, 2015-01-10 19:48

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 15:42

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 14:25

Festivalul Dilema ...

Dum, 2014-08-24 09:18

Festivalul Dilema ...

Sâm, 2014-08-23 02:04

Clubul Dilema vech...

Lun, 2014-05-05 16:18

Kiev, ianuarie 201...

Vin, 2014-01-24 03:38

 

Galerii foto

Invazia „islamişti...

Joi, 2015-09-24 11:03

Festivalul Dilema ...

Mar, 2015-08-25 17:13

Festivalul Dilema ...

Mar, 2015-08-25 16:19

Festivalul Dilema ...

Mar, 2015-08-25 14:52

 

Adina POPESCU | portrete din mers

Picnic la marginea drumului

 
 

Picnicul la români este, înainte de toate, un mod de a te afișa în public. De a frige mai mulți mititei și de a da muzica mai tare decît vecinul tău de picnic. În alte țări, mai civilizate, petrecerile de stradă, de pildă, sînt un pretext pentru o bucurie comună. 

citiţi

Maria IORDĂNESCU | Lasă-ţi copiii să vină la tine

Ce mai fac adolescenţii?

 
 

Multora dintre cei care comentează viața tinerei generații le lipsește contactul direct cu ea, o privire neintermediată, din interior. Îi pot ajuta forumurile în care adolescenții dialoghează nestingheriți despre cîte în lună și în stele. 

citiţi

Iulian COMANESCU | Oameni şi etichete

Catharsis-ul morţii în Game of Thrones

 
 

Ce e atrăgător în violența și moartea repetitivă din Game of Thrones? Un gen de exorcizare prin recontextualizare, cam la fel ca în epitafurile vesele din Cimitirul de la Săpînța.

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI