Mîncarea

Micul vieţii mele

Primele amintiri clare cu şi despre mici vin de la jumătatea anilor 1980. Sărbătoarea recoltei, sfîrşit de iulie, caniculă, undeva într-o localitate pierdută în praful Bărăganului brăilean, mai mulţi ţărani mănîncă încet, strîngînd...

citiţi

Stela GIURGEANU:  Carnea-china şi şaorma

Amintiri din bucătărie

Tema săptămînii:
Mîncarea
 

SITUAŢIUNEA

 

 

 
 

Andrei PLEŞU

Stupori alimentare

Pînă la pubertate, eram aproape anorexic. Am fotografii de pînă la 12 ani care par a fi făcute cu un aparat Roentgen: mi se văd coastele ca la o radiografie. După 14 ani, martirizat de obscure jocuri hormonale, am început să mă îngraş. În adolescenţă, am slăbit din nou. Apoi m-am... citiţi

Citiţi şi

Vintilă MIHĂILESCU:  Erotismul simbolic al românilor

Ovidiu NAHOI:  Cînd „libertatea“ ne ameninţă libertăţile

Gabriel GIURGIU:  Mandat fără happy-end

Andrei Pippidi:  Amintiri de pe Calea Văcăreşti

 

Colecţia "Pavarotti and Friends", împreună cu Dilema veche

 
 

Dilema veche vă oferă, începînd cu 30 octombrie 2014, posibilitatea de a colecţiona seria celor 8 concerte, pe 4 DVD-uri (cîte două pe fiecare DVD). După filmele lui Chaplin, teatrul românesc clasic, filmele cu Marilyn Monroe, concertele cu Daniel Barenboim şi Radu Lupu, simfoniile dirijate de Sergiu Celibidache, aveţi ocazia de a vă întregi colecţiile de cea mai bună calitate cu o serie care adună la un loc peste 70 de mari artişti.

citiţi

Iaromira POPOVICI | DilemaBlog

Pseudo vox pop electoral

 
 

La alegerile prezidențiale de anul acesta, greu am găsit doi oameni care să voteze la fel. E adevărat că așa-zisele mele sondaje sînt complet nesistematice: sînt întreprinse, mărturisesc, în decursul frecventelor călătorii cu taxiul. 

citiţi

Matei MARTIN | DilemaBlog

La operă, cu vălul islamic

 
 

Nimeni din sală nu s-a simţit stingherit de prezenţa femeii-fără-chip; şi nimeni nu i-a interzis accesul în sală.

citiţi

 

Karlfried Graf DURCKHEIM Calea interioară. Cotidianul ca exercițiu

Orice operă, în lume, este o operă reuşită în măsura în care...

Piese scrise pentru patru pereţi – ediţia I

Prima ediţie a concursului „Piese pentru patru pereţi”, dedicat...

Adela GRECEANU Altă plasă

Nici prin cap nu-mi trecea să mă-ntreb
de ce nu sînt eu altcineva

 

 

Rodica ZAFIU | cuvinte nepotrivite

Motivaţionale

 
 

În comparaţie cu inspiraţional, despre care am vorbit cu o săptămînă în urmă, adjectivul motivaţional e mai bine instalat în româna actuală, fiind deja impus ca termen de specialitate (în psihologie) şi raportîndu-se în mod mai transparent la cuvintele din aceeaşi familie lexicală, ca motivaţie şi a motiva.

citiţi

Cristian GHINEA | Atitudini mic-burgheze

Ce a păţit Alina Mungiu-Pippidi?

 
 

Alina Mungiu-Pippidi a ajuns public la concluzia că toţi cei care am plecat de la ONG-ul pe care îl conduce am făcut parte dintr-o conspiraţie a serviciilor împotriva sa. Iată cum poţi internaliza aberaţia publică la nivel individual: nu propria inepţie e de vină cînd o dai în bară şi fug toţi de lîngă tine, ci e o conspiraţie a serviciilor.

citiţi

Sever VOINESCU | axa dus-întors

Sfîrşitul din început

 
 

La început, nu era nimic. De ar fi fost, nu mai era un început. Vă puteţi imagina aşa ceva? Nimicul? Nu cred. Aşadar, nu se poate spune ceva valid despre început. De aceea, vorbim despre începuturi. E mai imprecis, mai subiectiv, mai relativ – de aceea, mai adevărat.

citiţi

Codrin Liviu Cuţitaru | prezentul discontinuu

Anglofonie extremă

 
 

Am avut bucuria şi onoarea să moderez întîlnirea lui David Lodge cu publicul, de la Teatrul Naţional ieşean, din cadrul recent încheiatului şi spectaculosului FILIT. Evenimentul, deşi derulat în mare măsură spontan, sub ochii celor prezenţi, a presupus totuşi cîteva pregătiri tehnice.

citiţi

Andrei MANOLESCU | libertatea de impresie

Taximetristul nostru

 
 

Ne întrebam de ce nenorocitul de şofer fusese aşa de scîrţar pentru o distanţă care cu maşina i-ar fi luat două minute. În cele din urmă, am ajuns la concluzia că nu din zgîrcenie o făcuse, ci din orgoliu. Nu s-ar fi simţit el bine dacă nu-i şmecherea cumva pe proştii de turişti care eram. 

citiţi

Cătălin ŞTEFĂNESCU | fără doar şi coate

Chipul hidos al oboselii

 
 

Al unui anumit fel de oboseală. Al acelui moment cînd ţi se pare că lipsa de sens şi eşecul sînt singurele destinaţii posibile. Singurele adrese spre care se poate îndrepta orice resort al fiecărei respiraţii. E chipul hidos al oboselii paralizante, al  instalării unui venin pervers, care adoarme orice atenţie şi scînteiere a voinţei.

citiţi

Liviu PAPADIMA | învăţătura de minte

Educaţia şi Graţia reloaded

 
 

Şcolile se lamentează că primesc, la catedră, absolvenţi tot mai slab pregătiţi din universităţi. Universitarii au şi ei punctul lor de vedere: cum să mai faci învăţămînt de calitate, cînd din licee îţi vin candidaţi inculţi, agramaţi, incapabili să lege două propoziţii cu sens, şi cu media 9,90 la bacalaureat?

citiţi

 

 

CARTE

 
 
 

Marius CHIVU

Politică vs intimitate

Bosnia. Partaj sînt două cărţi într-una singură. Prima dintre acestea, şi cea mai consistentă, este inspirată de o tragedie istorică, mai... citiţi

 
 

Mirella PATUREAU

Un Paris ţesut din stofa amintirilor – sau...

Parisul personal sau „autobiografia urbană“ semnată de George Banu nu este un ghid cultural al Parisului şi nici un imposibil jurnal în... citiţi

 

 

MUZICă

 
 
 

Aron BIRO

Noir afumat

În preferinţele mele, dintre toate sortimentele de jazz mă tem că cel trompetistic vine pe ultimul loc. Pe de o parte, cei care iau calea... citiţi

 
 

Paul BREAZU

Jazz-hop

Steven Ellison s-a născut în 1983 şi e un producător cu pedigree, venind dintr-o familie care îi numără pe Alice şi John Coltrane. A debutat... citiţi

 

 

LA ZI îN CULTURă

 
 
 

Andrei GORZO

Redescoperirea solidarităţii

La întoarcerea din concediu medical a unei muncitoare pe nume Sandra, suferinde de depresie (Marion Cotillard), cei 16 colegi ai ei sînt obligaţi... citiţi

 
 

Ana Maria SANDU

Cluj via Stockholm – TIFF, o istorie personală

Sînt cît se poate de sigură că nu există nici un alt eveniment cultural despre care să fi scris la fel de mult şi de constant ca despre... citiţi

 

 

Adina POPESCU

Vecinii mei ţigani

 
 

Chiar vizavi de mine e o casă mare şi împopoţonată cu balconaşe cu colonade şi alte ornamente de ghips, de unde se aud mereu lătrînd nişte căţei mici, posibil pechinezi. E a unui ţigan bogat, pe care nu l-am văzut însă niciodată, „un băiat de zahăr, plin de bun-simţ şi tot restul“, mi-a spus vecinul.

citiţi

„Unde te-ai duce, întîlneşti dans contemporan. Ceea ce e bine!“ - interviu cu Vava ŞTEFĂNESCU

 
 

Un (nou) început pentru Centrul Naţional al Dansului Bucureşti (CNDB). Coregrafa şi dansatoarea Vava Ştefănescu este noul manager al singurei instituţii publice din România care se ocupă cu promovarea dansului contemporan. La zece ani de la înfiinţare, un look back şi cîteva proiecţii de viitor.

citiţi

Matei MARTIN | Mapamondul de buzunar

Terorism soft

 
 

La sfîrşitul săptămînii trecute, marina suedeză a intrat în alertă după ce radarele ar fi interceptat ceva ce părea a fi o transmisiune, pe o frecvenţă de urgenţă, a unui submarin. Un submarin rusesc – aşa se bănuieşte –, intrat voit sau din greşeală în apele teritoriale ale Suediei.

citiţi

Oana STOICA | Rosencrantz & Co.

Istorie şi istorii

 
 

Spectacolele Clear history şi Moldova independentă. Erată oferă perspective complementare asupra istoriei recente a Republicii Moldova. În fapt, este vorba despre al Doilea Război Mondial şi despre perioada postcomunistă, agitată de speranţa libertăţii şi haosul democraţiei „originale“.

citiţi

 
GALERIILE DILEMA VECHE

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 15:42

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 14:25

Festivalul Dilema ...

Dum, 2014-08-24 09:18

Festivalul Dilema ...

Sâm, 2014-08-23 02:04

Clubul Dilema vech...

Lun, 2014-05-05 16:18

Kiev, ianuarie 201...

Vin, 2014-01-24 03:38

Albumul ROST - de ...

Lun, 2013-11-25 12:17

De meserie (foto)j...

Lun, 2013-10-21 15:25

Josef Koudelka

Mie, 2013-10-16 21:22

Lunetistul

Vin, 2013-10-04 12:17

Evgheniţi, ciocoi,...

Mie, 2013-10-02 22:13

Roşia Montană

Lun, 2013-09-23 15:24

 
 
ADEVĂRUL DE ALTĂDATĂ

Monica Macovei: "Justiţia e pentru oameni, nu...

Ideea de a o invita pe doamna Monica Macovei la un dialog a fost...

Andrei CODRESCU Ce e cultura?

Scopul termenului "cultură" este, în zilele noastre, să exprime ceva...

Andrei PLEŞU Omul fără dileme

Uneori regret că gazeta de faţă se numeşte Dilema. Constat aproape...

 

Galerii foto

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 15:42

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 14:25

Festivalul Dilema ...

Dum, 2014-08-24 09:18

Festivalul Dilema ...

Sâm, 2014-08-23 02:04

 

Cristina FOARFĂ | bolero de travel

Amsterdamul şi libertăţile la cutiuţă

 
 

Nu mai fusesem la Amsterdam de aproape zece ani. Mi-l aminteam mare, agitat, respirînd libertate, relaxare, distracţie, dezinhibare, un loc ideal, unde poţi fi tu însuţi fără nici o restricţie şi fără nici o privire dezaprobatoare.

citiţi

Iulian COMANESCU | Oameni şi etichete

Presă cu avocado, margarină şi maioneză

 
 

Florin Dumitrescu, bucătarul de la Hell’s Kitchen, face nişte sandvişuri care, pe lîngă că sînt de doi lei, sînt scumpe rău: 13 lei şi 25 de bani. Şi pe deasupra şi mizerabile. Ştiaţi asta? Poate că da, dar nu ştiţi cum a ajuns ştirea asta la voi. Şi dacă e ştire.

citiţi

Adina POPESCU | portrete din mers

Gazde pe Internet

 
 

Ultima dată am stat „în gazdă“ acum cîţiva ani, la Sulina, şi mi-am dat seama din a doua zi că această alegere fusese o greşeală. Gazda ne prezentase camera drept una separată, cu baie proprie. Am descoperit la faţa locului că era, de fapt, camera copilului, unde acesta intra mereu ca să-şi ia cîte ceva – o jucărie, un caiet.

citiţi

Dorel Dumitru CHIRIŢESCU | Viaţa de capital

O altă lume

 
 

Ştirea că economia chineză a depăşit-o pe cea americană ca mărime a fost îndelung vehiculată în media românească şi nu numai. Lumea priveşte aceste evoluţii, ca parte a unui concurs, şi chibiţează, situîndu-se asemenea suporterilor unei întreceri sportive, de o parte sau de alta.

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI