Citirea de carte

Nu e suficient să citim, important e să avem...

Cred că îndemnul uşor propagandistic „Citiţi, băieţi, numai citiţi!“ nu trebuie să inducă o iluzie. Nici celor cărora li se adresează, nici celor care îl propagă. După ce-l rostim, onest ar fi să adăugăm, chiar dacă numai în...

citiţi

Radu PARASCHIVESCU:  Nedreptate şi sfială

Romeo Aurelian ILIE:  Arta de a fi librar

Ce am putea citi

Ce voi citi vara asta?

Tema săptămînii:
Citirea de carte
 

SITUAŢIUNEA

 

 

 
 

Andrei PLEŞU

Gusturile lui Dumnezeu şi ale oamenilor

Ar fi fost poate mai cuminte să spunem ce ne place nouă, oamenilor, dat fiind că nu prea avem acces la misterul preferințelor dumnezeiești. Dar dacă tot am îndrăznit să anticipăm opțiunile Creatorului, mă gîndesc să speculez și eu puțin asupra posibilelor înclinații gustative ale... citiţi

Citiţi şi

Codrin Liviu Cuţitaru:  Zamă de struţ

Ovidiu NAHOI:  Şi totuşi, ce vrea Turcia?

Cătălin PAVEL:  Teză, antiteză, proteză

Teodor BACONSCHI:  Vrednicia unui savant

Anca MANOLESCU:  O cultură creştină

 

Cristian Preda: Divorţul Marii Britanii de UE...

Cristian Preda e de părere că negocierile care vor urma cu Marea...

Conciliu ortodox cu absenţa ruşilor

Insula Creta găzduieşte un conciliu ortodox care a început duminică...

Brexit: dileme şi temeri

Referendumul din Marea Britanie legat de o eventuală ieşire a acestei...

 

Ana Maria SANDU | DilemaBlog

Frica de granițe

 
 

Nimeni din familia mea nu mai fusese vreodată în străinătate. Asta atîrna greu. Îmi aduc și acum aminte emoția pregătirilor. Îngrijorarea mamei, care se gîndea la tot felul de artificii. I-a venit ideea să-mi ascundă banii, pe care trebuia să-i schimb o dată ajunsă acolo în mărci, în niște pliculețe de pansamente sterile, pe care mi le-a pus apoi sub sticla de la termos. Clandestinitatea și spaima se învață pas cu pas. 

citiţi

Mircea VASILESCU

Acul, Mira mea și Google

 
 

I-am povestit chestia asta unui șef de la Google. Mi-a zis: „Sigur, noi sîntem bucuroși că încasăm banii, dar sînt bani aruncați degeaba”. 

citiţi

Stela GIURGEANU | DilemaBlog

De ce sînt restanţieră?

 
 

Am observat că, dacă depun declaraţiile după deadline, la ANAF nu mai sînt cozi, e linişte, iar angajaţii sînt politicoşi, te ajută (chiar dacă eşti imbecil) şi o fac cu surîsul pe buze. Aşa că, da, prefer să plătesc o amendă ca să fiu tratată în mod civilizat.

citiţi

 

Ionuţ IAMANDI Galeria strigă România!

Lyon, 19 iunie 2016, finala campionatul european de fotbal. România -...

Letiția ILEA cei din jurul tău

ele au mari pasiuni
fitness-ul shopping-ul bîrfa

Şerban AXINTE Maria, la chiave!

A iubi = a alege drumul cel mai ocolit.

 

 

Vlad MACRI | La faţa timpului

Ne-a lovit „xenofobia faţă de propriul nostru popor“

 
 

Între 2004 și 2009 am crezut, cu aceeași naivitate ca înainte de 1990, că țara mea este pe un drum către Vest fără nici o hîrtoapă în cale. Pe vremea aceea nu întîlneai pe nimeni care să mormăiecă UE ne sărăcește, că ne bagă homosexuali pe gît, că ne fură terenurile… Toată lumea era veselă, ferice și pro-occidentală. 

citiţi

Valeriu NICOLAE | rătăcit în Euro-Narnia

Ţăndări

 
 

Într-o dimineaţă s-a zgîriat într-o ladă de căpşune. Seara, rana se cam infectase. De dimineaţă am dus-o la spital. Era poloneză în Anglia, nu a băgat-o nimeni în seamă. A făcut septicemie şi a murit în patru zile. În ziua cînd a murit, îmi amintesc că ascultam radioul în timp ce munceam.

citiţi

Vintilă MIHĂILESCU | ...@hai-hui.ro

Scrisoare către un tînăr coleg

 
 

Cînd l-am prezentat zilele trecute pe Maurice Bloch ca pe unul dintre ultimii clasici ai antropologiei, aveam în minte faptul că părea să vină din altă lume, una cu alte preocupări și rosturi decît cele cu care a fost învestită antropologia în zilele noastre. 

citiţi

Yascha MOUNK | La faţa timpului

Democraţie autoritaristă sau liberalism nedemocratic?

 
 

Cum s-a ajuns aici? În doar cîteva luni, perspectiva unui Donald Trump președinte a devenit, dintr-o speculație absurdă, o posibilitate terifiantă. Cum de poate ajunge așa aproape de Casa Albă un om cu atît de puțină experiență politică, un om care ignoră faptele în asemenea măsură?

citiţi

Liviu PAPADIMA | învăţătura de minte

Un decalog sau mai multe? (X)

 
 

Copiii învață mult mai ușor decît adulții să manevreze computerul. Unul dintre motive este lipsa inhibițiilor încuibate în mintea adultă. Copiilor le lipsește teama că vor apăsa pe o tastă greșită pentru că ei intuiesc că eroarea e incorporată în jucăria ce le-a fost pusă la dispoziție. 

citiţi

Andrei MANOLESCU | libertatea de impresie

Lucruri care merg prost

 
 

Luna trecută, pe DN1 a început o nouă etapă în montarea așa-nu­mitelor „separatoare de sens“. E vorba de acele parapete care despart sensurile de circulație și reduc posibilitatea ca mașinile să intre pe contrasens și să producă accidente grave.

citiţi

Cătălin ŞTEFĂNESCU | fără doar şi coate

Maria

 
 

Faptul că nu facem ceva direct, imediat – că nu intervenim, că nu cerem socoteală –, ne doare profund pe dinăuntru. Știm că doar acțiunea ne-ar putea repara starea, dar ne șoptim imediat că „n-are nici un sens, aici nu se rezolvă nimic, e degeaba, orice-am face“. 

citiţi

 

 

CARTE

 
 
 

Marius CHIVU

Toate povestirile sus!

Debutul clujeanului Radu Niciporuc va fi, probabil, cel mai bun debut în proză din acest an și mă bucur să văd entuziasmul criticii în fața... citiţi

 
 

Nora IUGA

Îl chema Binoclu şi eu îl iubeam

Îmi plăcea să-l apuc pe Binoclu cu amîndouă mîinile, să mi-l aduc aproape de faţă ca să ne uităm ochi în ochi. Atunci avea culoarea... citiţi

 

 

MUZICă

 
 
 

Aron BIRO

Molecule fundamentale

Prin Food au trecut, de la înființarea la finele anilor ’90 încoace, o sumedenie dintre artiștii prezentați în această rubrică, cu precădere... citiţi

 
 

Paul BREAZU

Out of Africa

Pe spatele unui disc apărut în 2004 la un faimos label independent belgian stă fotografia unui bărbat îmbrăcat într-o cămașă roz, cu... citiţi

 

 

FILM

 
 
 

Ancuţa PROCA

Tragedie greacă

Încă din scena cu care se deschide, în care un Icar destul de bătrîn pentru a mai reuşi să îşi păstreze echilibrul, prins între soţie şi o... citiţi

 
 

Florentin ȚUCA

Bacalaureat, proba de drept şi morală

Cristian Mungiu n-a păcătuit defel pentru c-ar fi preferat – vezi Doamne! – să vorbească despre corupția „mică“, în dauna corupției... citiţi

 

 

Ioan HOLENDER

În sfîrşit, Enescu descoperit în Londra

 
 

Oedipe-ul enescian a fost primit pozitiv de critica londoneză, cunoscută pentru severitatea ei şi, în general, deloc simpatizantă a producţiilor de la Covent Garden. Presa a lăudat atît lucrarea, cît şi punerea în scenă a acesteia.

citiţi

Oana STOICA | Rosencrantz & Co.

Berlin. Reţele

 
 

Lars Eidinger, actorul emblematic al lui Thomas Ostermeier de la Schaubühne, vedetă în Germania şi în afara ei („Eidinger şi Ostermeier fac un teatru de export“, spune unul dintre ghizii noştri), atrage un public tînăr cu dubla sa identitate, de om de teatru/film şi DJ în cluburi. 

citiţi

Cristina FOARFĂ | bolero de travel

Biblioteca Publică din New York

 
 

Te poți plimba în voie prin clădirea uriașă pentru a te convinge că Paradisul chiar e o bibliotecă. Mai mult decît atît, e un loc unde poți lucra sau studia, chiar dacă nu ai abonament. Te legitimezi, intri și poți petrece cîteva ore bune în compania cărților sau, pur și simplu, scriind în liniște. 

citiţi

Matei MARTIN | Mapamondul de buzunar

Ştiri şi ziare

 
 

Polonia continuă cursul (de fapt, deriva) pe calea conservatoare. După atacul la adresa Justiţiei, după „reformarea“ peste noapte a Curţii Constituţionale, Dieta a aprobat un proiect de lege care va permite controlul politic asupra radioului și televiziunii publice. 

citiţi

 
GALERIILE DILEMA VECHE

Invazia „islamişti...

Joi, 2015-09-24 11:03

Festivalul Dilema ...

Mar, 2015-08-25 17:13

Festivalul Dilema ...

Mar, 2015-08-25 16:19

Festivalul Dilema ...

Mar, 2015-08-25 14:52

Clubul Dilema vech...

Mar, 2015-06-02 17:59

Alexandru Andrieș ...

Sâm, 2015-01-10 19:48

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 15:42

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 14:25

Festivalul Dilema ...

Dum, 2014-08-24 09:18

Festivalul Dilema ...

Sâm, 2014-08-23 02:04

Clubul Dilema vech...

Lun, 2014-05-05 16:18

Kiev, ianuarie 201...

Vin, 2014-01-24 03:38

 

Galerii foto

Invazia „islamişti...

Joi, 2015-09-24 11:03

Festivalul Dilema ...

Mar, 2015-08-25 17:13

Festivalul Dilema ...

Mar, 2015-08-25 16:19

Festivalul Dilema ...

Mar, 2015-08-25 14:52

 

Natalia NEGRU | La faţa locului

Călător prin Bucureşti. Chiriaşul

 
 

Dacă ne raportăm la un etalon precum cel al unei locuințe în proprietate, chiria este o soluție binevenită, temporară și ulterior problematică dacă devine statornică. Apare permanent balanța discursivă între chirie și rată, unde chiria reprezintă a arunca bani în vînt, iar rata – promisiunea unei act de proprietate.

citiţi

Selma IUSUF | legende urbane

Criminalul e simpatic

 
 

Omoară oameni cu sînge rece, duce la capăt răzbunări odioase plănuite pînă la ultimul detaliu, căsăpește, taie, împușcă, scuipă pe cadavre. În cea mai mare parte a timpului, însă, ajută bătrîne să treacă strada, îi ciupește de obrajii bucălați pe copiii vecinilor, iar pe onoarea lui de familist și de patriot nu calcă nimeni.

citiţi

Adina POPESCU | portrete din mers

Unde-au dispărut copiii de afară?

 
 

Nu-i pot da sfaturi: ieși afară, joacă jocuri reale, fă mișcare – știu că n-are rost. Poate că și eu, dacă aș fi de vîrsta lui, aș avea aceeași opțiune. E doar un alt tip de copilărie. Nu pot aprecia dacă ei sînt mai cîștigați decît noi. Sau invers. 

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI