Editoriale și opinii

rătăcit în Euro-Narnia

Diplomat Patriot Sol-Sol

Valeriu NICOLAE

Se munceşte mult, dar nu sînt francezii cei care se omoară, ci mai degrabă străinii, care construiesc cu drag La République acilea, în Alsacia. E plin de egalitate, fraternitate şi libertate, mai ales dacă eşti alb, bărbat şi ai terminat facultatea aia procopsită care dă cam toţi miniştrii în Franţa.

distribuie

Tîlc show

Pe ce lume trăim

Arta de a pierde

Sever VOINESCU

Alegerile de zilele acestea, deși sînt de departe cele mai triste de după 1990, vor consacra, și ele, numai învingători. Iar acei învingători care vor pierde o vor păți nu din cauza lor, ci din cauză că au muncit prea mult și nu au mai avut timp să comunice, plus presa ostilă…

distribuie

Dileme on-line

La zi în cultură

bolero de travel

Thanksgiving cu fructe de mare în cealaltă bulă

Cristina FOARFĂ

Bine, dar uite, Trump nu și-a plătit taxele, voi vi le plătiți. Da, pentru că e inteligent, tocmai pentru că el știe că sistemul e greșit, îl poate schimba. Dar cum vorbește de femei. Eee, domnișoară, așa sîntem noi, băieții, spunem multe cînd nu sînt ele de față, dar tot de soții ascultăm. Cumva, discursul lor era o replică într-o oglindă mai mică și cumva mai inocentă a discursului lui Trump.

distribuie

Societate

portrete din mers

Ţara mea de dor

Adina POPESCU

Nu m-a impresionat în nici un fel „scrisoarea“ de 1 Decembrie a lui Celentano (personajul din serial, nu cîntărețul, cum au crezut mulți inițial, inclusiv eu). E o lamentație de doi bani, o „compunere“ de clasa a III-a, iar jocul bun actoricesc apasă pe pedala emoțională la greu. Ne plîngem de milă. Iar la final, facem o promisiune un pic isterică, că „așa e la băutură“.

distribuie

Carte

Regimul artelor şi muniţiilor

Încrederea în poezie

Şerban AXINTE

În legătură cu Levantul lui Mircea Cărtărescu, o parte a criticii literare românești nu a făcut altceva decît să producă și să perpetueze o serie de clișee de interpretare ce au îngustat perspectiva asupra acestei scrieri care necesită, cu siguranță, o discuție mai aprofundată. Lectura cărții de față necesită un bagaj uriaș de cunoștințe și nu doar din domeniul literaturii.

distribuie

Muzică

Film