Depresia

Încă un lucru despre care nu vorbim

Doi dintre cei mai apropiaţi oameni din viaţa mea au avut episoade depresive grave. Amîndoi le-au depăşit cu medicaţia potrivită şi vizite la psihiatru şi/sau psihoterapeut. Amîndoi preferă să nu se ştie prin ce-au trecut, în afara...

citiţi

Victoria STOICIU:  Boala celor invizibili

O boală revelatoare - dialog cu...

Tema săptămînii:
Depresia
 

SITUAŢIUNEA

 

 

 
 

Andrei PLEŞU

Livrăm texte şi soluţii. Aşteptăm comenzi

Tu trebuie să decizi despre ce şi despre cine e cazul să te exprimi. Lucrul „la comandă“ e ipocrit sau convenţional. „Creatorilor“ le pot spune, deci, că esenţialul e să-şi vadă de treabă. Mai devreme sau mai tîrziu, vor apărea roadele. Accentul pe „managementul“ carierei e inutil,... citiţi

Citiţi şi

Vintilă MIHĂILESCU:  Ţara guerilelor necăjite

Sever VOINESCU:  Sartre, susţinînd capitalismul

Ovidiu NAHOI:  Există viaţă şi în Kosovo

Gabriel GIURGIU:  O vară atipică

Andrei Pippidi:  Amenajarea Amzei – Victoriei

 

Luiza VASILIU | DilemaBlog

Viaţa mea în şaizeci şi şase de saci

 
 

Nu-s chiar şaizeci şi şase, dar tot sînt vreo paişpe, plus vreo douăzeci de pungi mari de supermarket, plus două valize, plus alte pungi, punguţe, traiste, cutii, plicuri şi mape. Am impresia că mi-am petrecut viaţa mutîndu-mă.

citiţi

Stela GIURGEANU | DilemaBlog

Regăsirea timpului pierdut

 
 

"La cei 67 de ani ai mei" - mărturiseşte profesorul - "mi se pare incredibil că au trecut 43 de ani de cînd s-a destrămat Beatles. De cîte ori îl văd pe Sir Paul McCartney la TV, interpretînd o piesă veche, precum Hey Jude, mă opresc şocat: nu-mi pare că anii 70 sînt atît de departe".
 

citiţi

Iaromira POPOVICI | DilemaBlog

Dincolo de geam

 
 

Am ajuns în vara asta pentru prima dată la Biertan. Și mi s-a părut un loc aproape paradisiac. Într-un mod deloc complicat și foarte liniștitor. La pensiunea la care am stat, camerele erau mari, aerisite, cu parchet și mobilă ce părea veche, din lemn. 

citiţi

 

Aron BIRO Horror-ul este cultură

61% din populație crede în iad, 51% în învierea morților, 54% în...

Teodor Dună dorm cu un cîine îngheţat în pat

îmi place să visez o femeie pe care
o iubesc foarte mult

Lavinia BRANIŞTE Mai stăpînă pe furia mea

Eu cred că sînt o persoană adorabilă.

 

 

Cristian GHINEA | Atitudini mic-burgheze

Legătura între telenovele şi pensia rusească

 
 

„Ruşii sînt pregătiţi să sufere pentru o idee măreaţă, europenii nu prea“ îşi intitulează Laura Bretea un articol publicat pe Contributors.ro în 26 iulie. Chiar sînt pregătiţi? Mă îndoiesc. Războiul dintre Rusia şi Ucraina nu îl costă deocamdată nimic pe cetăţeanul rus simplu.

citiţi

Rodica ZAFIU | cuvinte nepotrivite

Ţafandache

 
 

Fără a fi extrem de frecvent, ţafandache e un cuvînt depreciativ uşor de înţeles, sunînd familiar şi celor care poate că nu l-au mai auzit: alcătuit dintr-o primă parte sonoră şi repetitivă şi dintr-un element final tipic supranumelor ironice şi minimalizatoare, cuvîntul evocă alte epitete similare (muţunache, fudulache etc.).

citiţi

Cătălin ŞTEFĂNESCU | fără doar şi coate

King. Larry King – Today. Russia Today

 
 

De ceva vreme, starul absolut al talk-show-ului de la CNN zîmbeşte lumii întregi, trăindu-şi o a doua tinereţe plină de entuziasm, la RT (Russia Today). Pentru unii, asta a fost, în 2013, o ştire tare. Pentru alţii, e motiv de profundă mirare, chiar şi acum, cînd află că celebrul personaj a trecut la… „ăilalţi“.

citiţi

Maria IORDĂNESCU | Lasă-ţi copiii să vină la tine

Să privim video viaţa lui Iisus

 
 

În urmă cu puţin timp, a fost semnat un protocol între Ministerul Educaţiei şi Patriarhia Română, prin care cele două instituţii îşi împart în mod egal atribuţiile de coordonare şi control în domeniul educaţiei religioase ortodoxe din şcoli. S-a făcut multă vîlvă pe marginea acestui protocol.

citiţi

Liviu GROZA | La faţa locului

Despre şcoală, numai de bine...

 
 

Atitudinea faţă de profesori s-a clădit în Coreea de-a lungul a mai bine de şase secole de confucianism, filozofie care, în esenţă, se bazează pe respectul celui inferior faţă de cel superior, al celui needucat faţă de cel educat (aşa cum pămîntul – eum, se află sub cer – yang, care îl acoperă şi îl domină prin infinitul său).

citiţi

Codrin Liviu Cuţitaru | prezentul discontinuu

Elevi şi profesori

 
 

Pe cînd fiul meu (astăzi student) se afla în ciclul primar, doamna învăţătoare le-a cerut copiilor din clasă să scrie o compunere chiar cu acest titlu – Doamna învăţătoare. Elevii s-au pus pe lucru şi, după o oră, au început să-şi citească producţiile în plen.

citiţi

Andrei MANOLESCU | libertatea de impresie

Amintiri încurcate

 
 

Într-un amfiteatru al Universităţii au venit cîţiva profesori, dintre cei care încă mai trăiau, şi vreo cîteva zeci de foşti colegi. S-a strigat catalogul şi fiecare a povestit ce a mai făcut în ultimii 30 de ani. Discursurile personale au durat foarte mult şi, la un moment dat, sub presiunea fumătorilor, s-a luat o pauză de zece minute.

citiţi

 

 

CARTE

 
 
 

Marius CHIVU

Prea multă viaţă

Universul tematic al prozei scurte scrise de acest Cehov al Canadei, cum a fost supranumită, se dovedeşte a fi extrem de omogen. Povestirile... citiţi

 
 

Ana Maria SANDU

„Depresia e secretul de familie pe care îl...

Depresia nu e plăcută. Nimeni nu şi-a ales-o. Dar dacă tot te-ai pricopsit cu ea, poţi învăţa multe. Printr-un anumit proces, oamenii... citiţi

 

 

MUZICă

 
 
 

Aron BIRO

Sofisticat & imprevizibil

În bună măsură, Jack White poate fi acuzat de hipsterizarea rockului american, în sensul remixării şi respoirii unui conglomerat de elemente... citiţi

 
 

Paul BREAZU

A star is dead

În mai, anul acesta, Michael Jackson mai dobora, dacă mai era nevoie, un record. Single-ul „Love Never Felt So Good“ ajungea pe locul al nouălea... citiţi

 

 

FILM

 
 
 

Andrei GORZO

E.T. femme fatale

Under the Skin, care este cel de-al treilea lungmetraj (şi primul în zece ani) al britanicului Jonathan Glazer (după Sexy Beast şi Birth), nu-i... citiţi

 
 

Ana Maria SANDU

Cluj via Stockholm – TIFF, o istorie personală

Sînt cît se poate de sigură că nu există nici un alt eveniment cultural despre care să fi scris la fel de mult şi de constant ca despre... citiţi

 

 

Mircea VASILESCU | oameni de treabă

„Rusia e mai complicată...“ – dialog cu Armand GOŞU

 
 

"Criza din Ucraina e mai degrabă un epilog la <primul> Război Rece. Sînt dosare care au rămas în suspensie după 1991 – dacă acceptăm că Războiul Rece s-a terminat odată cu prăbuşirea Uniunii Sovietice. Probabil că asistăm acum la epilogul ideii de imperiu în accepţia pe care i-o dă Rusia."

citiţi

Matei MARTIN | Mapamondul de buzunar

Spre o politică raţională în domeniul drogurilor

 
 

Germania este pe cale să liberalizeze accesul la drogurile uşoare. Deocamdată, permiţînd pacienţilor cu boli incurabile să folosească în scop terapeutic canabisul. E o măsură controversată, adoptată după numeroase complicaţii juridico-administrative. Dar e o decizie care creează precedent.

citiţi

Alexa CIUCU

Cui îi (mai) e frică de LGBT?

 
 

Îmi amintesc şi acum ziua cînd am văzut întîia dată doi bărbaţi ţinîndu-se de mînă pe stradă. Se întîmpla în Berlin, prin 2008. Totuşi, era ceva uimitor în felul în care îşi asumau gestul de tandreţe. Şi chiar mai şocant era că dragostea lor nu stîrnea nici o mirare, nici o ameninţare în preajmă...

citiţi

Oana STOICA | Rosencrantz & Co.

A fost sau n-a fost?

 
 

Spectacolul de final de stagiune al Teatrului Odeon, Viză de clown, prezentat în avanpremieră în prezenţa autoarei textului, Saviana Stănescu, a regizorului Alexandru Mihail şi a doi dramaturgi americani invitaţi (Rajiv Joseph şi José Rivera) pare a fi episodul al doilea dintr-un diptic despre imigranţi şi emigrare.

citiţi

 
GALERIILE DILEMA VECHE

Clubul Dilema vech...

Lun, 2014-05-05 16:18

Kiev, ianuarie 201...

Vin, 2014-01-24 03:38

Albumul ROST - de ...

Lun, 2013-11-25 12:17

De meserie (foto)j...

Lun, 2013-10-21 15:25

Josef Koudelka

Mie, 2013-10-16 21:22

Lunetistul

Vin, 2013-10-04 12:17

Evgheniţi, ciocoi,...

Mie, 2013-10-02 22:13

Roşia Montană

Lun, 2013-09-23 15:24

Festival Dilema ve...

Lun, 2013-09-02 10:13

Festival Dilema ve...

Dum, 2013-09-01 09:41

Festival Dilema ve...

Sâm, 2013-08-31 10:52

Lansarea oficială ...

Mie, 2013-07-31 06:39

 
 
ADEVĂRUL DE ALTĂDATĂ

Alexandru CĂLINESCU Ucigaşul de imbecili

Anecdota e binecunoscută: trecînd pe lîngă o manifestaţie, Charles...

Andrei CODRESCU Ce e cultura?

Scopul termenului "cultură" este, în zilele noastre, să exprime ceva...

Andrei PLEŞU Omul fără dileme

Uneori regret că gazeta de faţă se numeşte Dilema. Constat aproape...

 

Galerii foto

Clubul Dilema vech...

Lun, 2014-05-05 16:18

Kiev, ianuarie 201...

Vin, 2014-01-24 03:38

Albumul ROST - de ...

Lun, 2013-11-25 12:17

De meserie (foto)j...

Lun, 2013-10-21 15:25

 

Cristina FOARFĂ | bolero de travel

Pe planeta Werchter 2014

 
 

Unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică din Europa, organizat impecabil, Rock Werchter şi-a început zgomotoasa istorie în 1976. Pe aici au trecut, în ultimii ani, majoritatea artiştilor mari la care vă puteţi gîndi, de la Coldplay şi Red Hot Chilli Peppers, la Depeche Mode, David Bowie, Bjork sau Rammstein.

citiţi

Iulian COMANESCU | Oameni şi etichete

Geopolitică la Budapesta

 
 

E începutul lui iulie, înainte de finala Campionatului Mondial. Gaşca noastră de studenţi bătrîni de la Şcoala de Vară a Universităţii Central-Europene, a lui George Soros, parchează la unul din barurile acelea imense, în care te rătăceşti, alcătuite din diferite încăperi ale caselor din jur, plus curtea interioară.

citiţi

Adina POPESCU | portrete din mers

Părintele Nicolae de la Silvestru

 
 

Povestea lui a fost cam aşa: în 1948, cînd tocmai terminase Seminarul Teologic, a tipărit, împreună cu alţi colegi dintr-o organizaţie creştină de tineret, din care făcea parte, un manifest care îi îndemna pe studenţi să nu participe la „activităţile specifice“ zilei comuniste de 1 Mai, care în acel an se suprapunea cu Sîmbăta Mare.

citiţi

Daniel I. IANCU | La faţa locului

50 de minute la Vatra Dornei

 
 

Din Cluj-Napoca spre Botoşani, cursele auto circulă rar şi nefiresc de goale. Drumul e lung, vorba cîntecului cu vers contemporan, iar pentru un şofer singur pe un mijloc de transport în comun – imposibil de parcurs dintr-o bucată fără încălcarea legii.

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI