Festivalul Dilema veche 2014

Cafea cu aromă de carte englezească

Sînt un cititor norocos. Locuiesc în Bucureşti, la doi paşi de cea mai cochetă librărie independentă de pe la noi, plină ochi de carte engleză – de la romane, colecţii de povestiri, comic books, cărţi pentru copii, albume de artă,...

citiţi

Lecturi despre aproape & departe

Iulia Badea-Guéritée:  Ieşiţi din cochilia naţională!

Tema săptămînii:
Festivalul Dilema veche 2014
 

SITUAŢIUNEA

 

 

 
 

Andrei PLEŞU

Reîntîlnirea cu Dan Hăulică

Dan Hăulică mi-a fost profesor. M-a publicat generos în extraordinara revistă Secolul 20 (cu totul implauzibilă în contextul în care apărea). M-a îndatorat cu prietenia lui şi m-a însoţit, discret, dar solidar, în toate tribulaţiile biografiei mele... citiţi

Citiţi şi

Ovidiu NAHOI:  Toţi candidează, dar de România se ocupă cineva?

Cristian GHINEA:  De ce a fost Polonia altfel?

Gabriel GIURGIU:  Piaţă. Vară.

Andrei Pippidi:  Prin Bucureştii Brâncoveanului

 

Stela GIURGEANU | DilemaBlog

O întîmplare

 
 

Cînd eram mică, cred că nu aveam mai mult de 8 ani, într-o seară la teatru, în faţa mea s-a aşezat un domn în vîrstă. Era mărunţel şi uscăţiv. Îi tremura capul şi, la răstimpuri, avea scurte zvîcniri de braţ. Cel mai probabil, avea boala Parkinson - ceea ce nu aveam cum să ştiu la vîrsta aceea.

citiţi

Matei MARTIN | DilemaBlog

Femei la război

 
 

Acum cîteva luni, cînd a preluat funcția de ministru al apărării, a fost ironizată de presa germană. O ”ministreasă” într-un astfel de post? Pe deasupra, și foarte tînără? În plus, și frumoasă?

citiţi

Mircea VASILESCU | DilemaBlog

Din nou, Festivalul Dilema veche în Cetatea Alba Iulia

 
 

Cînd am început, în 2011, aş fi fost mulţumit fie şi numai cu o ediţie. Am ajuns la a treia – nici eu nu ştiu cum – şi s-ar părea că nu există nicio “şansă” să ne oprim aici.

citiţi

 

Mircea CĂRTĂRESCU Mi se pare că îmi duc viaţa

Doamne, verde e gardul viu!
ruginite sînt tomberoanele!

Alex TOCILESCU Adam şi Eva

Dumnezeu îl reîncarnase cu un scop.

Ioana NICOLAIE Praştie

Cu un fier de călcat mi-am lipit
tinerețea.

 

 

Liliana NICOLAE

Presa locală, între embargoul informatic şi cel economic, „parţial liberă“

 
 

Cînd nu se vorbeşte despre ea, presa locală supravieţuieşte făcînd slalom printre probleme financiare, presiuni politice, iar uneori se confruntă şi cu lipsa de pregătire a celor care scriu la gazete sau fac emisiuni la televizor. Cu alte cuvinte, cam aceleaşi probleme pe care le are şi presa centrală.

citiţi

Rodica ZAFIU | cuvinte nepotrivite

Promovabilitate

 
 

O nouă sesiune de bacalaureat aduce după sine un nou val de ştiri despre procentul sau rata de promovabilitate. Cuvîntul e atît de folosit în ultima vreme încît s-a banalizat: nedumerirea sau iritarea pe care le producea la început par să se fi atenuat sub presiunea repetării insistente.

citiţi

Liviu PAPADIMA | învăţătura de minte

Ce-i trebuie unui curriculum (I)

 
 

Să înveţi ceva pe cont propriu, neasistat, are, de bună seamă, o mulţime de dezavantaje: rămîi cu o sumedenie de lacune, uneori impardonabile, legi în minte capricios lucrurile pe care le afli, înţelegi adesea hazardat ceea ce te strădui să desluşeşti ş.a.m.d.

citiţi

Sever VOINESCU | axa dus-întors

Fiecare oraş cu sindromul lui

 
 

Autorii studiului referitor la sindromul Rubens culeg mărturii foarte intersante de la personalul muzeelor care supraveghează săli cu Rubens sau lucrări în acest gen, şi care povestesc despre felul în care se comportă vizitatorii: supraveghetorii notează o abundenţă a gesturilor afectuoase, între privitorii acestor lucrări.

citiţi

Andrei MANOLESCU | libertatea de impresie

Croşetînd din mers

 
 

La Răşinari, vreo sută de nuntaşi blocau tot drumul, stînd la coadă să intre cu toţii pe îngusta poartă a casei mirilor. De crezut că în dosul casei, în buna tradiţie ardelenească, o fi fost vreo curte mare care să-i încapă pe toţi.

citiţi

Cătălin ŞTEFĂNESCU | fără doar şi coate

Sindromul „Buricul pămîntului“

 
 

De ani buni, la televiziunile noastre de ştiri, a început un proces de deşertificare a spaţiilor destinate ştirilor externe. Procesul a continuat în forţă, iar în urma lui a lăsat departamente „pîrjolite“ şi jurnalişti „sinistraţi“, care n-au avut de ales şi, forţaţi de împrejurări, fie au trecut la alte secţii, fie s-au apucat de alte meserii.

citiţi

Iaromira POPOVICI | bazar

Fundături de toate zilele

 
 

E interesant şi înnebunitor, în acelaşi timp, să constaţi cum, zi după zi, în situaţii similare sau nu neapărat, de-a lungul anilor, faci aceleaşi gesturi. Urmezi un pattern, cvasiinconştient, atît în majoritatea gesturilor de zi cu zi, cît şi, din nefericire, şi în cele, să le zicem, excepţionale.

citiţi

 

 

CARTE

 
 
 

Marius CHIVU

Scriitori în Cetate

Weekendul acesta, în cadrul Festivalului Dilema veche de la Alba Iulia, nouă scriitori din trei generaţii vor citi poezie şi proză scurtă, în... citiţi

 
 

Ana Maria SANDU

„Depresia e secretul de familie pe care îl...

Depresia nu e plăcută. Nimeni nu şi-a ales-o. Dar dacă tot te-ai pricopsit cu ea, poţi învăţa multe. Printr-un anumit proces, oamenii... citiţi

 

 

MUZICă

 
 
 

Paul BREAZU

Pop european cu parfum tropical

Pop-ul de astăzi al lui Tellier schimbă registrul, pentru a deveni vag simfonic, lăsîndu-se colorat de insert-urile ritmice din samba şi bossa... citiţi

 
 

Aron BIRO

Astenic & învineţit

În anii recenţi, avem de a face cu o insistentă tentativă de redefinire a adjectivului „psihedelic“, din raţiuni care îmi scapă, căci cu... citiţi

 

 

FILM

 
 
 

Andrei GORZO

Un spion delabrat şi un actor mare

Adaptat după romanul omonim publicat de le Carré în 2008, A Most Wanted Man e plasat la Hamburg, unde Mohamed Atta a pregătit atentatele de la... citiţi

 
 

Ana Maria SANDU

Cluj via Stockholm – TIFF, o istorie personală

Sînt cît se poate de sigură că nu există nici un alt eveniment cultural despre care să fi scris la fel de mult şi de constant ca despre... citiţi

 

 

Matei MARTIN | Mapamondul de buzunar

La ce foloseşte un muzeu...

 
 

Muzeul de Artă al Palestinei îşi propune să adune cele mai valoroase contribuţii ale artiştilor din ţară şi din diaspora şi să lege tradiţia de modernitate. E aproape un proiect de ţară. Principalul „produs“ ce urmează să fie generat aici printr-un proces subtil de racordare la Occident e identitatea naţională.

citiţi

„Pasiunile îi unesc pe oameni, în cel mai simplu mod“ – interviu cu actriţa Olimpia MELINTE

 
 

Şi-a început cariera cu filmele Cele ce plutesc şi Draft 7. Au urmat succesele internaţionale Şapte fapte de milostenie şi Canibal. În 2014, actriţa Olimpia Melinte a fost nominalizată la Premiile Goya, categoria „Revelaţia anului“, pentru dublul rol din filmul Canibal, în care îl are ca partener pe Antonio de la Torre.

citiţi

Oana STOICA | Rosencrantz & Co.

Crimă fără pedeapsă

 
 

„În seara aceasta se va comite o crimă.“ Afişat pe o cortină de plastic care ascunde, ca o perdea de baie, o parte din spaţiul infim de la Unteatru, textul nu prefaţează vreun mister poliţist, ci un rechizitoriu politic. Crime este o demonstraţie inteligentă, dură, lipsită de patos, despre cruzimea asumată a capitalismului.

citiţi

„Un amestec de gingăşie şi abrupt“ – interviu cu Roxana NICULAE

 
 

"Proiectul a pornit, în 2010, la Andrei Haţegan în cameră, el jucîndu-se cu diverse sunete şi cuvinte. În 2011, avea loc primul live la fostul Club Control (actual Panic), cu mine cu tot. Şi odată cu amestecul meu pe scenă, au devenit obişnuite şi cîntările în alte locuri – în taxiuri, parcuri, păduri, acoperişuri."

citiţi

 
GALERIILE DILEMA VECHE

Clubul Dilema vech...

Lun, 2014-05-05 16:18

Kiev, ianuarie 201...

Vin, 2014-01-24 03:38

Albumul ROST - de ...

Lun, 2013-11-25 12:17

De meserie (foto)j...

Lun, 2013-10-21 15:25

Josef Koudelka

Mie, 2013-10-16 21:22

Lunetistul

Vin, 2013-10-04 12:17

Evgheniţi, ciocoi,...

Mie, 2013-10-02 22:13

Roşia Montană

Lun, 2013-09-23 15:24

Festival Dilema ve...

Lun, 2013-09-02 10:13

Festival Dilema ve...

Dum, 2013-09-01 09:41

Festival Dilema ve...

Sâm, 2013-08-31 10:52

Lansarea oficială ...

Mie, 2013-07-31 06:39

 
 
ADEVĂRUL DE ALTĂDATĂ

Monica Macovei: "Justiţia e pentru oameni, nu...

Ideea de a o invita pe doamna Monica Macovei la un dialog a fost...

Andrei CODRESCU Ce e cultura?

Scopul termenului "cultură" este, în zilele noastre, să exprime ceva...

Andrei PLEŞU Omul fără dileme

Uneori regret că gazeta de faţă se numeşte Dilema. Constat aproape...

 

Galerii foto

Clubul Dilema vech...

Lun, 2014-05-05 16:18

Kiev, ianuarie 201...

Vin, 2014-01-24 03:38

Albumul ROST - de ...

Lun, 2013-11-25 12:17

De meserie (foto)j...

Lun, 2013-10-21 15:25

 

Adina POPESCU | portrete din mers

Unde (mai) sînt vamaioţii?

 
 

Am ajuns la Vama Veche cu inima strînsă, după aproape patru ani, aşteptîndu-mă la marea grozăvie şi marea schimbare despre care vorbesc cu toţii. E adevărat, Vama „s-a stricat“, nimeni nu contestă asta, a devenit un loc comercial. Însă anumite lucruri au rămas cam la fel, într-un amestec de kitsch şi de bun gust.

citiţi

Bogdan TĂNASE | bolero de travel

Rolling Disney pe cimentul comunist

 
 

Văzut de departe, seamănă cu un soi de turn Disney, dar fără siclamul aferent. Creneluri dantelate, deasupra lor cîteva turnuleţe în piatră filigranată, coloane, figuri mitologice, jumătate femei, jumătate păsări, dragoni, ba parcă să zic că se zăreau şi cîteva trompe de elefant.

citiţi

Iulian COMANESCU | Oameni şi etichete

Cum să te răzbuni pe istorie

 
 

În mijlocul Nicosiei, în mijlocul zilei, o casă fără acoperiş, tencuială şi uşi îşi aşteaptă vizitatorii. Casa e distrusă, dar curată. Şi goală, nu din lipsa acoperişului: la Nicosia plouă foarte puţin, în ianuarie sînt 17 grade. E însă august, iar la 40 de grade locul e nepracticabil pînă seara.

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI