Neîncrederea

Încrederea este pentru cei săraci

Încrederea este moneda de schimb pentru speranţa românului de rînd. O dată la patru ani, cursul acesteia creşte vertiginos, înainte de scrutinul electoral, şi scade abrupt, odată cu îndepărtarea de momentul desemnării guvernului. Din...

citiţi

Dorel Dumitru CHIRIŢESCU:  Nebuneasca exuberanţă

Ioana POPESCU:  Mă mir şi mă întreb

Tema săptămînii:
Neîncrederea
 

SITUAŢIUNEA

 

 

 
 

Andrei PLEŞU

Creştinism necreştinesc

Există, în imaginarul colectiv, modelul, unanim acceptat, al „bunului creştin“. Bunul creştin e smerit, evlavios, blînd, cu atît mai „bun“, cu cît e mai „creştin“. Dacă urăşte ceva, urăşte păcatul. Niciodată pe păcătos. Îşi iubeşte aproapele pînă-ntr-atît, încît e gata să-şi... citiţi

 

Marius CHIVU

Interviul meu cu Nina Cassian

 
 

În anul 2003 am făcut un interviu cu Nina Cassian, apărut în nr. 721 al revistei 22 cu titlul "Comunismul adevărat nu a existat niciodată".

citiţi

Matei MARTIN

"Noi nu sîntem Europa"

 
 

Hazardul e un factor pe care istoria sau geopolitica nu-l iau în calcul. Căci e o variabilă. În cazul Rusiei, se pare că e o variabilă constantă. Deci esenţială.

citiţi

Stela GIURGEANU

Noul post al Paştelui

 
 

Există şi categoria celor care ţin post, "că aşa trebuie", dar care se plîng în continuu, de parcă ar fi primit o pedeapsă. Stau lîngă tine la restaurant şi, în timp ce tu îţi comanzi o friptură, ei suspină şi ronţăie trişti o foaie de salată, cu ochii aţintiţi în farfuria ta.

citiţi

 

Rainer Maria Rilke Ouă pascale

mîna domoală-n blana Mielului,
mîna ce-o mîngîi e-a absenţei...

Călin TORSAN Efectul fluture

Aranjîndu-și cochet în oglindă aripioarele papionului, Marius Chivu...

George ALMOSNINO Dacă toate

Dacă toate s-ar putea număra
şi preschimba în cai

 

 

Rodica ZAFIU | cuvinte nepotrivite

Borcane

 
 

Un termen care ilustrează foarte bine dispariţia din uz a unor sensuri, odată cu dispariţia din realitatea înconjurătoare a obiectelor pe care le desemnau, e borcan, folosit – cu cîteva decenii în urmă – ca denumire colocvial-argotică şi glumeaţă pentru ghereta cilindrică a agentului de circulaţie.

citiţi

Constanţa VINTILĂ-GHIŢULESCU | Ceaslov story

Păresimi şi Cîşlegi

 
 

Ţăranul român mănîncă destul de prost, după cum v-am mai povestit prin paginile acestei reviste. Trebuie menţionat însă că acest regim al precarităţii se asociază multelor posturi de peste an, cînd românii, creştini ortodocşi, urmează o dietă sărăcăcioasă şi severă. 

citiţi

Cătălin ŞTEFĂNESCU | fără doar şi coate

Lege şi ordine

 
 

Ziarele şi emisiunile de ştiri de la televizor au tot amintit în ultima vreme povestea domnului Augustin Căpâlnaş, poliţistul care conducea, de ani buni, fără permis. E drept, istoria personajului central al acestei poveşti culminează cu momentul în care se descoperă că omul nu avea permis de conducere.

citiţi

Andrei MANOLESCU | libertatea de impresie

Experimentul nord-corean continuă

 
 

Se spune că, în urmă cu ceva timp, pentru a obţine un tub de pastă de dinţi plin, nord-coreenii trebuiau să se prezinte la magazin cu tubul anterior gol, ca să facă dovada că l-au consumat. Dar asta era în vremurile bune, cînd se mai găsea pastă de dinţi. 

citiţi

Sever VOINESCU | axa dus-întors

A fost poporul sau nu?

 
 

Săptămîna trecută vorbeam despre cît e de dificil să pricepi ce vrea poporul. Poporul vorbeşte întotdeauna, se exprimă ceas de ceas, doar că ceea ce se aude este cacofonic, imprecis, fără sens, ca şi cum ai capta un mesaj extraterestru. E nevoie de timp ca să poţi discerne, exact, conţinutul voinţei căreia i se dă glas.

citiţi

Maria IORDĂNESCU | Lasă-ţi copiii să vină la tine

De ce aşa nu

 
 

Am citit programele şcolare şi, într-adevăr, multe dintre indicaţiile şi formulările de acolo sînt mai mult decît discutabile. Dar programa este doar un instrument, care trebuie folosit cu discernămînt. Nu cred că Ministerul Educaţiei obligă dascălii să îşi propună un obiectiv „motric“ de genul „cum să pliem materialul didactic“.

citiţi

Selma IUSUF | legende urbane

Planeta IT

 
 

Am un MacBook Air din pur snobism. Nu folosesc nici măcar un sfert din ce ştie să facă. L-am vrut că e subţirel, argintiu şi uşor. L-am vrut pentru că îmi place cum străluceşte în întuneric mărul ăla muşcat de o gură perfectă, fără dinţi. Fac cu el cam ce se face pe un PC normal, numai că pare un pic mai complicat.

citiţi

Valeriu NICOLAE

Ţiganizări, înmormîntări, cireşe şi Winnetou

 
 

E vară, am aproape 9 ani, trec în clasa a II-a şi ne-am mutat de vreo doi ani în Craiova. Sînt decis să îmi fac prieteni la bloc, că în ţigănia de peste calea ferată nu mă mai lasă mama. Îmi învineţise curul cu un tuberman – încă nu puteam să stau bine pe scaun, deşi trecuseră cîteva zile.

citiţi

 

 

CARTE

 
 
 

Marius CHIVU

Tinereţea lui Vonnegut

Dincolo de situaţiile şi întîmplările relatate cu multă înţelegere pentru dramele celor nerealizaţi în viaţă sau nefericiţi în dragoste,... citiţi

 
 

Amicul Dejun

 Cornişonul uman

Mă privea serios, muşcîndu-şi buza: „Îmi imaginez că vă trîntesc pe o masă şi că vă mănînc, bucată cu bucată.“ „Bucată cu bucată?“... citiţi

 

 

MUZICă

 
 
 

Aron BIRO

Folk psihedelic

Pentru buna înţelegere a recomandării de faţă, trebuie să lăsăm puţin la o parte percepţia promovată de presa muzicală modernă cu... citiţi

 
 

Paul BREAZU

Metal/Mental

Cum ne mai raportăm astăzi la un gen muzical numit metal? După moartea culturii/naţiunii alternative, care a tras uşor-uşor în groapă... citiţi

 

 

FILM

 
 
 

Andrei GORZO

Urgie şi demiurgie

Aşa cum e scenografiat în „bibliockbuster“-ul Noe, trecutul antediluvian ar putea foarte bine să fie viitorul postapocaliptic dintr-un alt film... citiţi

 
 

"E foarte multă poezie acolo..." - interviu...

Al doilea joc e un film despre un meci de fotbal şi despre o epocă. Nu e tocmai un documentar, dar nici film de ficţiune nu e. E o specie... citiţi

DE ACELASI AUTOR

 

 

La faţa timpului

Vrem o presă tabloid? - interviu cu Ioana AVĂDANI

 
 

"Ar fi prea simplu dacă am reduce rolul presei la funcţia ei economică, la funcţia ei de business. Conform Constituţiei României, mass-media este singura industrie care are protecţie constituţională, este recunoscută ca avînd un caracter de serviciu social, serviciu care întrupează un drept fundamental."

citiţi

Oana STOICA | Rosencrantz & Co.

Omul şi ura sa

 
 

Jan Klata, unul dintre regizorii polonezi în vogă astăzi, vorbea la un moment dat despre cuvîntul care a provocat „moartea inocenţei în Polonia“. Acest cuvînt este Jedwabne şi desemnează un orăşel în care, în 1941, au murit 1600 de evrei. 

citiţi

Matei MARTIN | Mapamondul de buzunar

Tancuri şi statui - Sorokin şi Kaminer despre Putin

 
 

Doi autori ruşi de succes, Vladimir Sorokin şi Vladimir Kaminer, comentează actualitatea politică internaţională. Nici unul dintre ei nu pare prea surprins de evenimentele recente din Rusia şi din Ucraina. Au scris, pe înţelesul occidentalilor, două poveşti cu tîlc despre ambiţiile lui Vladimir Putin.

citiţi

Diana GEORGESCU | trei întrebări pentru

„Nu e uşor să scrii pentru copii“

 
 

"În urmă cu cîţiva ani, am hotărît să luăm foarte în serios literatura pentru copii şi am început să construim colecţii. Încercînd să facem o colecţie de literatură română, ne-am dat seama că nu avem prea multe variante. Aşa s-a născut ideea de a organiza un concurs de literatură pentru copii."

citiţi

 
GALERIILE DILEMA VECHE

Sergiu Celibidache...

Mar, 2014-04-08 13:20

Clubul Dilema vech...

Lun, 2014-03-10 13:11

Kiev, ianuarie 201...

Vin, 2014-01-24 03:38

Albumul ROST - de ...

Lun, 2013-11-25 12:17

De meserie (foto)j...

Lun, 2013-10-21 15:25

Josef Koudelka

Mie, 2013-10-16 21:22

Lunetistul

Vin, 2013-10-04 12:17

Evgheniţi, ciocoi,...

Mie, 2013-10-02 22:13

Roşia Montană

Lun, 2013-09-23 15:24

Festival Dilema ve...

Lun, 2013-09-02 10:13

Festival Dilema ve...

Dum, 2013-09-01 09:41

Festival Dilema ve...

Sâm, 2013-08-31 10:52

 
 
ADEVĂRUL DE ALTĂDATĂ

Andrei PLEŞU Omul fără dileme

Uneori regret că gazeta de faţă se numeşte Dilema. Constat aproape...

Mircea CĂRTĂRESCU "Too much monkey business" (2003)

De ceva vreme încoace, trăim într-o societate lipsită de repere şi...

Ştefan AGOPIAN Mititeii sau îndemnul la petrecere (1994)

Ni s-a spus adesea, în primii ani, de către persoane care nu concep...

 
 
Mioritiquement notre

De veacuri învăţăm la şcoală că "Românul s-a născut creştin", "Românul s-a născut poet" şi "Românul e francofon prin tradiţie".

citiţi

Ce-aţi amîna(t) să faceţi în viaţă?

Răspund: Gabriela ADAMEŞTEANU • Dumitru CRUDU • Andrei DÓSA • Ştefan MANASIA • Marin MĂLAICU-HONDRARI • Anatol MORARU • Cezar PAUL-BĂDESCU • Andrei POGORILOWSKI • Ana Maria SANDU • V. LEAC

citiţi

 

 

Să vedem cît valorează NATO - interviu cu Lech WALESA

 
 

"O Polonie sigură şi liberă nu poate exista fără o Ucraină liberă. Politicienii, mai ales americanii, nu învaţă din greşeli şi continuă să le repete. Pentru o primă eroare gravă a Occidentului, Polonia a plătit cu 50 de ani de comunism. Acum, Europa Occidentală şi SUA repetă aceeaşi greşeală cu Ucraina."

citiţi

Andrei GORGAN

Album de vacanţă

 
 

Să ne facem fotografii în concediu e un lucru normal. Cine nu-şi face fotografii în concediu intră în sfera patologicului social, chiar dacă individul este, altfel, în regulă. Să te întorci din vacanţă şi să nu aduci cu tine un set substanţial de poze este ca şi cum te-ai întoarce de la Saturn nebronzat.

citiţi

Iulian COMANESCU | Oameni şi etichete

Banii CNC şi regulamentele de finanţare

 
 

Săptămîna trecută, Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) a publicat rezultatele concursului de proiecte de filme depuse în 2013. Am fost în juriu la secţiunea „Documentar“ şi cred că o serie de probleme legate de felul cum se desfăşoară lucrurile merită adusă în discuţie.

citiţi

Adina POPESCU | portrete din mers

O familie, de Paşti

 
 

O singură dată mi-am petrecut Paştile la ţară, iar aşteptările mele erau mari, în condiţiile în care spiritul unei sărbători, oricare ar fi fost ea, începuse să se piardă la oraş. Mă gîndeam că voi găsi în satul acela din Moldova ceva cu totul special şi autentic care să mă încarce pozitiv. Şi, într-un fel, am găsit.

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI