Editoriale și opinii

Tîlc show

învăţătura de minte

Enervabilii

Liviu PAPADIMA

Democrația, precum se știe, tinde să devină bleagă și soporifică, așa că te poți trezi peste noapte cu vreun Trump, cu vreun Orbán. În arte, cel puțin, scandalul a fost mai totdeauna unealtă a primenirii, a revigorării. Poate că așa e și în politică. Poate că scandalul de dinainte e preferabil celui post festum, cel mai adesea agonic.

distribuie

Dileme on-line

Swimathon

Un altfel de vot

Alina KASPROVSCHI

Anul acesta, la Swimathon București, 25 de proiecte strîng bani și schimbă România. Sînt multe din domeniul sănătății – tabere pentru copii în convalescență după tuberculoză sau cu scleroză multiplă, grupuri de sprijin pentru părinții copiilor cu fibroză chistică

distribuie
Regimul artelor şi muniţiilor

„Nimic nu e altfel decît îmi spun simţurile“ – opera lui Mircea Cărtărescu în context universal

D. Sam ABRAMS

Primele texte poetice cunoscute ale lui Cărtărescu datează din 1978, dar traiectoria lui literară oficială a început cu volumul Faruri, vitrine, fotografii (1980). De a lungul anilor va construi o solidă operă poetică ce va atinge în total 783 de pagini, care îl situează în fruntea legendarei „Generații în blugi“. Se mai adaugă unele poeme dispersate și Aer cu diamante, foarte cunoscutul volum publicat împreună de patru poeți tineri, în 1982.

distribuie

Pe ce lume trăim

La zi în cultură

Elogiu filozofiei practice

Cristian IFTODE

Să nu ne amăgim: „preocuparea de sine“ şi „arta de a trăi“ rămîn preponderent elitiste, aşa cum s-a întîmplat şi în Antichitatea greco-romană, în timp ce complacerea şi „acceptarea de sine“ rămîn cuvintele de ordine ale culturii populare a divertismentului.

distribuie
Rosencrantz & Co.

Ura de după dealuri

Oana STOICA

Bucurie şi fericire arată cum societatea exercită diferite modalităţi de bullying asupra unor categorii sociale. Una dintre formulele de agresiune este procesul prin care victimele sînt făcute invizibile. Căci cine nu „există“ nu poate pretinde drepturi. 

distribuie
La faţa locului

38 de ore de îmblînzit Ibiza

Andrei VORNICU

O plimbare prin cetatea-orășel (încă locuită) aduce aminte de Sighișoara prin atmosfera carnavalescă, puzderia de standuri cu mîncare și articole handmade, pantele abrupte și gangurile înguste. Orașul, în sine, exclude orice fel de opulență și pare încremenit în propriul ritm desprins de tiparele obișnuite.

distribuie

Muzică

Film

Societate

bazar

Teleportări de week-end

Iaromira POPOVICI

La tîrgul de vechituri am regăsit gestul care mi-a sărit în ochi pentru prima dată cînd am plecat din țară, în Anglia, și apoi în Franța, prin anii ’90: căutatul frenetic în coșuri imense, bucșite cu haine probabil la mîna a doua, printre care poți găsi, cu ceva noroc, și comori.

distribuie