De nimeni nu depand

Do-it-yourself şi protomaneaua

Vorbesc aici despre protomanele, un termen care desemnează astăzi ceea ce, în anii ‘80 şi în prima jumătate a anilor ’90, oamenii numeau muzică de petrecere/de mahala, iar antropologii — muzică orientală. Probabil că unii dintre voi îşi...

citiţi

Alexandru BRĂTIANU:  Nimeni nu scapă de comodificare

„Diversitatea donatorilor ne...

Tema săptămînii:
De nimeni nu depand
 

SITUAŢIUNEA

 

 

 
 

Andrei PLEŞU

Dilema 22. Cîteva reflecţii

Aniversarea a 22 de ani de la ieşirea pe piaţă a Dilemei e, totuşi, altceva. Mai întîi că 22 (decembrie 1989) e un reper calendaristic cu o greutate aparte în lumea noastră. Nu vreau să fac acum un bilanţ definitiv al „experienţei Dilema“  în destul de pestriţa mea biografie. Dar mă... citiţi

Citiţi şi

Vintilă MIHĂILESCU:  Charlie est ailleurs

Ovidiu NAHOI:  O lume fără Charlie Hebdo

Sever VOINESCU:  Cuvintele care tac

Andrei MANOLESCU:  Cum pot fi combătuţi teroriştii

Gabriel GIURGIU:  Papa, bancherul şi teroristul

 
 
GALERIILE DILEMA VECHE

Alexandru Andrieș ...

Sâm, 2015-01-10 18:48

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 14:42

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 13:25

Festivalul Dilema ...

Dum, 2014-08-24 08:18

Festivalul Dilema ...

Sâm, 2014-08-23 01:04

Clubul Dilema vech...

Lun, 2014-05-05 15:18

Kiev, ianuarie 201...

Vin, 2014-01-24 02:38

Albumul ROST - de ...

Lun, 2013-11-25 11:17

De meserie (foto)j...

Lun, 2013-10-21 14:25

Josef Koudelka

Mie, 2013-10-16 20:22

Lunetistul

Vin, 2013-10-04 11:17

Evgheniţi, ciocoi,...

Mie, 2013-10-02 21:13

 

Stela GIURGEANU | DilemaBlog

La bella figura

 
 

A te simţi bine în propria piele înseamnă a avea un sens de armonie cu restul oamenilor. A face pe alţii să se simtă bine este, inevitabil, un bumerang la care ar trebui să ne gîndim mai des.

citiţi

Matei PLEŞU | Dilema blog

Kepler 444 - o stea străveche, cu planete asemănătoare Terrei

 
 

S-a presupus, pînă acum, că în univers vor mai fi existat şi alte planete propice vieţii.

citiţi

Cristian GHINEA | DilemaBlog

Care e faza cu Big Brother?

 
 

Judecătorii constituționali români atacă în mod justificat privilegiile juridice ale serviciilor secrete, instituite prin legile lor de organizare (legi date la începutul anilor `90 și care reflectă foarte bine spiritul acelei Românii, a la Belarus).

citiţi

 

Dorel Dumitru CHIRIŢESCU Războiul mondial al banilor

Sînt multe lucruri de spus despre criza datoriilor pe care o provoacă...

„Mă intrigă alăturările de obiecte”...

Expoziţia ”Here & Now” a pictorului Dominic - Petru Vîrtosu din cadrul...

Adrian Ghenie va reprezenta România la...

Cîștigătorul concursului pentru Pavilionului României la a 56-a...

 

 

Codrin Liviu Cuţitaru | prezentul discontinuu

Un Batman decanal

 
 

Simpatia mea pentru păţaniile bravilor noştri decani, risipiţi precum ciupercuţele prin puzderia de facultăţi ale patriei, este de-acum consacrată. Vă amintiţi probabil de generosul Hank, ultrasensibilul Larry, mult-prea-permisivul Gog, sau de nenumitele, însă la fel de înduioşătoarele figuri decanale din alte contexte.

citiţi

Rodica ZAFIU | cuvinte nepotrivite

Meme, mem, memă

 
 

Printre termenii recenţi, încă neincluşi în dicţionare, dar cu o circulaţie destul de mare, preluările neologismului englezesc meme ridică probleme destul de mari de adaptare şi de standardizare. Chestiunea ar fi rămas limitată la preocupările terminologice ale specialiştilor în biologie şi antropologie, dacă termenul nu ar fi intrat în uzul larg prin extinderea sa asupra unor forme ale comunicării în Internet.

citiţi

Constanţa VINTILĂ-GHIŢULESCU | Ceaslov story

Rîs, rizil şi anecdoturi

 
 

Printre foamete şi calamităţi naturale, printre morţi şi boli, m-am întrebat adesea dacă oamenii trecutului aveau poftă de rîs. Rîsul apare de-a lungul arhivelor, doar că îmbracă sensuri atît de normative, că nu pare a fi rîsul acela din toată inima, rîsul ca sursă a plăcerii, rîsul care desfată şi veseleşte.

citiţi

Cristian GHINEA | Atitudini mic-burgheze

Flux şi reflux în legislaţia antiteroristă

 
 

Abdullah al-Kidd a fost reţinut de FBI în 2003 în calitate de… martor. Al-Kidd e un american convertit la islam, care, după numele ales, fie e fiul unuia pe care îl cheamă Kidd, fie a găsit o formă haioasă de a combina islamul şi filmele cu karate. 

citiţi

Liviu PAPADIMA | învăţătura de minte

Valori

 
 

Valorile sînt grundul pe care desenăm înţelegerea lumii în care trăim şi ne proiectăm cursul vieţii noastre prin ea. Acum mai bine de şapte decenii, Tudor Vianu, scriind un compact tratat de teorie a valorilor, pornea de la întrebarea privitoare la natura acestora.

citiţi

Peter SINGER | Etica vieţii

Gînduri despre surfing

 
 

Pentru mine, ca şi pentru mulţi australieni, vacanţele de vară sînt sinonime cu mersul la mare. Am crescut la marginea mării, înotînd şi jucîndu-mă printre valuri, uneori chiar încercînd să mă urc şi pe placa de surf, dar aici ceva nu se lega şi părea că nu eram capabil să învăţ să stau în echilibru pe o asemenea placă.

citiţi

 

 

CARTE

 
 
 

Marius CHIVU

Fiecare om e o provincie

Deopotrivă narativă şi lirică, descriptivă şi reflexivă, plină de umorul situaţiilor sau al replicilor, dar atinsă şi de un oarecare... citiţi

 
 

Mirella PATUREAU

Un Paris ţesut din stofa amintirilor – sau...

Parisul personal sau „autobiografia urbană“ semnată de George Banu nu este un ghid cultural al Parisului şi nici un imposibil jurnal în... citiţi

 

 

MUZICă

 
 
 

Paul BREAZU

Despre suferinţe de iarnă

După incredibilul Person Pitch, o capodoperă psihotronică şi caleidoscopică şi una dintre cele mai importante opere din muzica ultimilor ani... citiţi

 
 

Aron BIRO

Virilitate & amărăciune

La cei 30 de anişori, pentru Gary Clark Jr., pierderile amoroase nu au avut cînd să capete altă valenţă decît cea de aventuri cu adrenalină,... citiţi

 

 

FILM

 
 
 

Andrei GORZO

Fără ieşire

S-a scris mult în presa occidentală despre cum Leviatan al lui Andrei Zviaghinţev, deşi premiat recent cu Globul de Aur pentru Cel mai bun film... citiţi

 
 

Ana Maria SANDU

Cannes-ul de la Bucureşti

La modul absolut, The Tribe al lui Miroslav Slaboshpitsky este filmul anului 2014. Dar este, pentru mine personal, filmul altui festival: Anonimul... citiţi

 

 

Matei MARTIN | Mapamondul de buzunar

Europa între toleranţă şi islamofobie

 
 

Autorităţile germane au interzis mitingul programat luni, la Dresda, de PEGIDA (Patrioţi Europeni împotriva Islamizării Occidentului). Şeful organizaţiei ar fi în pericol iminent şi concret – spun reprezentanţii poliţiei, care ar fi primit informaţii în legătură cu o posibilă ameninţare.

citiţi

Lina VDOVÎI

Generaţia curajoasă a României

 
 

Cînd Mădălina Oprişan avea 13 ani, mama ei a plecat din ţară să muncească drept femeie de serviciu în Israel. În cei 13 ani care au trecut de atunci, s-au văzut doar de patru ori. Mădălina şi sora ei mai mică, Ioana, au locuit pe la diverse mătuşi din Bacău, oraşul lor natal.

citiţi

Selma IUSUF | legende urbane

Teoria conspiraţiei

 
 

E autodidact şi ştie o grămadă de chestii despre organizarea diverselor armate, despre trupe de comando, despre adevărul Revoluţiei din ’89, despre medicamente naturiste, despre proprietăţile ghimbirului şi atîtea altele. Vede o conspiraţie generală peste tot. 

citiţi

Valentin DUMITRESCU | La faţa timpului

Fotograme

 
 

Fotografiind un spectacol, Mihaela Marin încearcă să se exprime pe sine în calitate de profesionist şi participant, iar rezultatul e un act prin care ne împărtăşeşte bucuria şi frumuseţea aşa cum a perceput-o. Imaginea poate fi în acelaşi timp muzică, poezie, reflex coregrafic, culoare reacţionînd la mediu.

citiţi

 
ADEVĂRUL DE ALTĂDATĂ

Mădălina ŞCHIOPU Lars Vilks, provocatorul - sau varianta...

Pînă în 2007, faima lui Lars Vilks - artist contemporan şi profesor...

Andrei PLEŞU Cercul vicios al ideologiilor

Există o ideologie feministă, una ecologistă, una gay, una a...

Vintilă MIHĂILESCU Bîta de baseball

 

Galerii foto

Alexandru Andrieș ...

Sâm, 2015-01-10 18:48

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 14:42

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 13:25

Festivalul Dilema ...

Dum, 2014-08-24 08:18

 

Iaromira POPOVICI | bazar

Oameni, locuri şi şocuri

 
 

De ani şi ani, sînt locuri şi oameni, prin Bucureşti, care nu se schimbă niciodată. Din nefericire (pentru mine, ştiu că nu şi pentru omenire în general), există altele pe care nu le mai găsesc la locul lor, ca-n Şocul viitorului. Unele dispar de tot, altele doar se mută, undeva în afara razei tale de acţiune...

citiţi

Alexandru R. SĂVULESCU | La faţa locului

Greenaccord 2014: Colonia Regală San Leucio – un socialism avant la lettre (3)

 
 

Povestea începe în anul 1750, cu regele Carol al VII-lea al Napoli-ului, care iniţiază la Caserta construirea unui palat regal menit să rivalizeze cu palatul de la Versailles. Nimic deosebit faţă de alte mari palate din epocă, doar că de data aceasta palatul urma să fie integrat în bogatele forme naturale înconjurătoare, şi să fie înconjurat de un oraş modern. 

citiţi

Adina POPESCU | portrete din mers

Viaţa e un txt

 
 

Un băiat (25 de ani) îi scrie iubitei lui. Chiar ăsta e destinatarul mesajelor: IUBI. (Voi reproduce, din nou, doar replicile lui): „Hai, măh, că nu murea nimeni dak îţi încălzeai ceva de mîncare. Nu trebe să mă aştepţi pe mine. Îţi ia 2m.“ Iubi e nervoasă că el n-a ajuns acasă, nu vrea să mănînce singură. 

citiţi

Iulian COMANESCU | Oameni şi etichete

Hibrizii Phablet şi consumul de media

 
 

Telefoanele inteligente de dimensiuni mari – aşa-numitele phablets – tind să scoată din circulaţie tabletele. Deşi pare a fi vorba de o ştire pentru site-urile de gadget-uri, această schimbare va influenţa în moduri multiple consumul de media şi informaţie.

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI