Vai şi amar

Lamentarea de altădată

Se spune despre noi, românii, că sîntem un popor care se lamentează mai mult decît celelalte popoare. Ne lamentăm. Ne văităm exagerat. Nu acţionăm. Există în psihologia noastră orientală o înclinaţie spre nemişcare, o abandonare în...

citiţi

Diana TRĂNCUŢĂ:  Ce-l mai doare pe tînărul român

Emil Belu:  Ciocul mic, noi am venit la ei!

Tema săptămînii:
Vai şi amar
 

SITUAŢIUNEA

 

 

 
 

Andrei PLEŞU

Ura ca mod de viaţă

Mărturisesc că nu pricep cum de am ajuns să mobilizăm atîta antipatie. Evident că sîntem, ca tot omul, plini de defecte, amendabili în unele din ideile sau opţiunile noastre. Dar nu aici e buba. E ceva în simpla noastră prezenţă care scoate din minţi o anumită categorie de... citiţi

Citiţi şi

Vintilă MIHĂILESCU:  Izmenele bătrînului domn

Gabriel GIURGIU:  Codul bunelor maniere (fiscale)

Ovidiu NAHOI:  De ce Codul Fiscal este ratat din start

Sever VOINESCU:  Detestabila austeritate

Peter SINGER:  Reconsiderarea omului stăpînitor

 

Medici cumpărați cu vacanțe

Medicii erau stimulați cu vacanțe pentru a prescrie anumite...

România, „gunoierul” Europei

Autorităţile române trebuie să se blindeze legal pentru a putea...

Turcan: În septembrie îl demitem pe Ponta

„Victor Ponta nu face decît să-şi numere zilele, să contabilizeze...

 

Marius CHIVU | DilemaBlog

Niveluri de nimic

 
 

„Nu cred în Dumnezeu, dar îi simt lipsa” – aşa-şi începe ateul Julian Barnes eseul său, pe cît de inteligent, pe atît de inconfortabil - despre moarte, divinitate şi scris.

citiţi

Ana Maria SANDU

Niveluri de iubire

 
 

Toată răceala lui Barnes, pe care i-o reproșasem altădată, părea că s-a topit în paginile astea mai ceva ca un cub de gheață într-o zi călduroasă.

citiţi

Stela GIURGEANU | DilemaBlog

Diabolicele detalii

 
 

Vorbind despre suveniruri, vorbim despre o lipsă totală de imaginaţie a comerciantului român în ceea ce priveşte arta de a vinde amintiri. La gura Peşterii Scărişoara tarabele sînt pline de chinezării, cioace de genul "pachete cu gumă care te curentează", peruci multicolore, păpuşi sau bibelouri din ceramică.

citiţi

 

Florin Dan PRODAN Puloverul

Nu ştie nimeni al cui a fost
Cine l-a adus

Loreley PETROIU Între două filme

 După festival, încep să curgă impresiile.

Ioana NICOLAIE Melodie la difuzor

Seara ne pregăteam pentru viaţă,
tremurînd
 

 

Valeriu NICOLAE | rătăcit în Euro-Narnia

O imunitate periculoasă

 
 

Venirea la putere a naziştilor şi dezvoltarea mecanismelor de spălare a creierelor şi a maşinăriilor de ucidere în masă ale regimurilor social-naţionaliste din Europa a fost unul dintre subiectele care m-au obsedat pentru cîţiva ani buni şi pe care am încercat să îl studiez cît mai aprofundat. 
 
citiţi

Rodica ZAFIU | cuvinte nepotrivite

Vulgarităţi

 
 

Prin uz îndelungat, unele cuvinte depreciative îşi pot atenua sensul iniţial, devenind forme de adresare glumeaţă ori chiar neutră. În cazul expresiilor, procesul e mai complicat: chiar dacă sensul peiorativ şi agresivitatea li se toceşte prin folosire repetată, transparenţa lor permite oricînd refacerea valorii iniţiale. 

citiţi

Liviu PAPADIMA | cuvinte nepotrivite

Pedagogie ambulatorie

 
 

Sînt un împătimit trăgător cu urechea. În spaţii publice aglomerate, în gări, în restaurante, la coadă, mor de curiozitate să mai prind cîteva ceva din ce vorbesc persoanele necunoscute din jurul meu. Mediul optim pentru a-ţi satisface o atare apucătură e, fără îndoială, trenul.
citiţi

Constanţa VINTILĂ-GHIŢULESCU | Ceaslov story

Dragomir Inimărea şi povestea unui viol de demult

 
 

Satul Pucheni din judeţul Dîmboviţa este martorul unui viol la început de octombrie 1794. Personaje principale: Dragomir Inimărea, fiul lui Micu, şi Uţa, fiica Mariei văduva. Vecini în satul Pucheni, Dragomir se îndrăgosteşte de Uţa, sau cel puţin aşa declară.

citiţi

Cristian GHINEA | piaţa de idei

Cum să (nu) ajungi ca Grecia

 
 

„Nu e considerat politic corect în zilele noastre să critici cultura altora, dar, fie că va rămîne sau nu în UE, Grecia trebuie să-şi rezolve cumva disfuncţia culturală. Nu mă refer la tradiţii, la arhitectură sau muzică şi, Doamne fereşte, în nici un caz nu mă refer la mîncarea grecească. Mă refer la cultura sa anticapitalistă."

citiţi

Maria IORDĂNESCU | Lasă-ţi copiii să vină la tine

Dialoguri reale despre comunicări virtuale

 
 

Ce le aduce nou comunicarea virtuală faţă de cea reală sau faţă de informaţiile pe care le obţin de pe Google? Există reguli de comunicare online, iar dacă nu, li s-ar părea necesare? Reuşesc să fie fermi şi să sancţioneze prompt derapajele pe care le constată sau se tem de rejectarea din grup? 

citiţi

Selma IUSUF | legende urbane

Singur acasă

 
 

Cînd aveam norocul să rămîn singură acasă, prin copilărie, sandvişurile zburau primele pe geam, iar pe uşă intrau toţi prietenii mei de pe stradă. Nu ştiu cum naiba funcţiona metabolismul ăla de copil, că nu-mi venea să mănînc mai nimic. Acum, cînd pare că toată mîncarea din lume nu mă poate sătura, îmi pare rău. 

citiţi

 

 

LA ZI îN CULTURă

 
 
 

Marius CHIVU

Abandonul scriitorilor

Cît de importantă mai este literatura, cînd alte lucruri devin mai importante?  citiţi

 
 

Cristina Hermeziu

România la Salonul Cărţii de la Paris –...

Fără nici o autoflatare, cei care frecventează Le Salon du Livre de la Paris – intelectuali, cititori de literatură din diaspora mai veche sau... citiţi

 

 

MUZICă

 
 
 

Paul BREAZU

Pop virtual

Sîntem în 2015, Google Glass ne-a şuierat pe lîngă urechi, pentru a ajunge să se prăbuşească sub un morman de cvasiindiferenţă, şi e... citiţi

 
 

Aron BIRO

După (aproape) 20 de ani

După cazurile (aici recenzate) Dead Can Dance sau Black Sabbath, seria cvasi-resuscitărilor de trupe rock legendare continuă cu acest Sol... citiţi

 

 

FILM

 
 
 

Andrei GORZO

Un horror foarte bun

De la premiera sa canneză de anul trecut, horror-ul indie american It Follows n-a făcut decît să acumuleze elogii. Eroii adolescenţi ai... citiţi

 
 

Ana Maria SANDU şi Luiza VASILIU

Trei poveşti de TIFF

TIFF 2015 s-a terminat de curînd. Ca să vă faceţi o idee despre cum ne-a fost la Cluj, ne-am reunit să vă spunem trei poveşti de festival....
citiţi

DE ACELASI AUTOR

TIFF 2012 şi patru ochi

 

 

La faţa timpului

„Imaginea umană s-a uniformizat“ – interviu cu Adina NANU

 
 

Costumul maschează şi dezvăluie totodată entitatea umană. Adina Nanu cercetează de o jumătate de veac acest fenomen în universalitatea lui manifestă, indiferent de spaţiul geografic, epoci sau mentalităţile consecvente, prin studii integrate în cărţi scrise cu o cuceritoare pasiune.

citiţi

George RĂDULESCU | La faţa locului

Oameni pierduţi între Europa şi America

 
 

Metropola francofonă a Canadei strînge la un loc visele Europei vechi, ale Americii postcoloniale şi ale Africii negre. Peste toate, destinul istoric a presărat condimentele Extremului Orient. Aşa se face că dintre zgîrie-nori răsare o imensă poartă chinezească. 

citiţi

Oana STOICA | Rosencrantz & Co.

Formule de lucru în teatrul contemporan

 
 

Cu o structură stufoasă, dar nu haotică, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu are întotdeauna în vedere, pe lîngă latura performativă, complexă şi cu o largă adresabilitate, către mai multe publicuri, şi una teoretică, în care se includ o multitudine de cărţi, sprijinite sau susţinute într-o formă sau alta de FITS. 

citiţi

David Rothkopf

Pe ţărmuri necunoscute – SUA şi serviciile de informaţii

 
 

Preşedintele Statelor Unite, frustrat de costurile implicării în Orientul Mijlociu, devenite de mulţi ani o povară imensă pentru America, a ordonat serviciilor sale de informaţii să intre în acţiune. Opţiunea a fost schimbarea regimului. Agenţii şi-au asumat iniţiativa, recrutînd în secret o armată care să îl înlăture pe liderul ofensator. 

citiţi

 
GALERIILE DILEMA VECHE

Clubul Dilema vech...

Mar, 2015-06-02 17:59

Alexandru Andrieș ...

Sâm, 2015-01-10 19:48

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 15:42

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 14:25

Festivalul Dilema ...

Dum, 2014-08-24 09:18

Festivalul Dilema ...

Sâm, 2014-08-23 02:04

Clubul Dilema vech...

Lun, 2014-05-05 16:18

Kiev, ianuarie 201...

Vin, 2014-01-24 03:38

Albumul ROST - de ...

Lun, 2013-11-25 12:17

De meserie (foto)j...

Lun, 2013-10-21 15:25

Josef Koudelka

Mie, 2013-10-16 21:22

Lunetistul

Vin, 2013-10-04 12:17

 

Galerii foto

Clubul Dilema vech...

Mar, 2015-06-02 17:59

Alexandru Andrieș ...

Sâm, 2015-01-10 19:48

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 15:42

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 14:25

 

Adina POPESCU | La faţa locului

Forumul pionieresc de la Crevedia

 
 

Era tot un sfîrşit de iulie, exact ca acum, cu o căldură uscată, dogoritoare. Se ridica în valuri din şapa de beton unde ţineam careul, aerul tremura, bluzele noastre albe erau năclăite, cravata nu flutura în vînt, pentru că nu se simţea nici o adiere. 

citiţi

Anca ŞERBĂNUŢĂ

O mînecă spune mai mult decît o mie de cuvinte

 
 

Nimic mai burghez decît să-ţi faci hainele pe măsură la croitor. Societatea se bazează pe oamenii decenţi şi moderaţi, care nu se întind mai mult (sau mai puţin) decît le sînt măsurătorile taliei şi umerilor, şi împinge spre margini pe cei care tind să exagereze sau care nu reuşesc să ţină pasul.

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI