Lecturile verii

 Cititul de plăcere pentru copii

Dintr-un anumit punct de vedere, piaţa de carte pentru copii din România are uşoare tendinţe schizoide. Dacă, înainte de ’90, găseam o ofertă de carte foarte generoasă, cu scriitori români, dar şi cu ilustratori excelenţi,  după ’90,...

citiţi

Alexandru OFRIM:  ...în aer liber

Cărţi umflate de vînt

Tema săptămînii:
Lecturile verii
 

SITUAŢIUNEA

 

 

 
 

Andrei PLEŞU

Sorel

Sorin Vieru a devenit, pentru mine, un personaj, înainte să-l întîlnesc faţă către faţă. Floriana Avramescu, o colegă de liceu care mi-a marcat adolescenţa şi prima tinereţe, mi-a vorbit cu entuziasm despre „Sorel“, ca despre un model al adevăratei masculinităţi: tandru, delicat,... citiţi

Citiţi şi

Vintilă MIHĂILESCU:  Mitul corporatistului fără cap?

Sever VOINESCU:  Moartea omului nou, Emil Bobu

Gabriel GIURGIU:  Şi acordu-i fudulie…

Andrei Pippidi:  Meserii uitate (II)

Cristian GHINEA:  Dacă vor ungurii, atunci noi sîntem contra!

 

Mircea VASILESCU | DilemaBlog

Incredibil: Anton Pann și Iordache Golescu cenzurați pe Facebook!

 
 

Îmi cer scuze pentru titlu, dar mi-a venit să rîd de situațiune și am simțit, așa, un puseu de tabloid (n-am pus totuși, și continuarea: “dați click aici să vedeți...”). Totuși, el exprimă adevărul adevărat.

citiţi

Marius CHIVU | DilemaBlog

„Ruşii cu faţă umană“

 
 

"Dar poate că ceea ce eu numesc minciună este doar refuzul ruşilor de a face faţă realităţii. Şi poate că alegerea acestor cuvinte dure – minciună şi ineficienţă – este greşită."

citiţi

Stela GIURGEANU | DilemaBlog

Dar de ce nu cumpăraţi?

 
 

Există acea parte a vînzătorilor români care se încăpăţînează să pară autoritari: acel tip de comerciant incompetent care ar putea vinde la fel de bine cotlete de porc sau parfumuri franţuzeşti, căci oricum nu se pricepe nici la una, nici la alta.

citiţi

 

Alexandru VAKULOVSKI Terrorussia

ar putea începe războiul
acum ar putea începe războiul

Dmitri MITICOV Definiţiile

Aşa o pacoste
să ţii cont de ele

Adina POPESCU Eclipsa

M-am urcat cu Anton pe bloc să vedem eclipsa totală de Lună.

 

 

Rodica ZAFIU | cuvinte nepotrivite

Ţoaclă, biclă sau biţiclă

 
 

Un mijloc de transport de uz personal, simplu, simpatic şi familiar, nu poate să nu primească denumiri colocvial-argotice, cu încărcătură afectivă. Denumirea „oficială“ a bicicletei e înlocuită în uz, în multe limbi, de abrevieri colocviale, unele devenite aproape standard: bike în engleză, vélo în franceză, bici în italiană şi spaniolă etc.

citiţi

Liviu PAPADIMA | învăţătura de minte

Proiecte cu final incert

 
 

Cuvîntul „proiect“ s-a îmbogăţit în ultimul timp în limba română cu un sens nou, încă neînregistrat cu acurateţe în dicţionare: un text scris, prin care ceri ceva (în general, bani) cuiva (de regulă, o instituţie finanţatoare) pentru a face ceva (în principiu, ceea ce e dispusă instituţia cu pricina să finanţeze).

citiţi

Codrin Liviu Cuţitaru | prezentul discontinuu

Despre romgleză

 
 

Dacă, în urmă cu un deceniu, un deceniu şi jumătate, ne supărau cuvinte precum implementare, downladare, locaţie sau treinurire, în prezent, terminologia engleză a pătruns în arii mult mai subtile de comunicare, sugerînd virtuţi de rafinament stilistic. Ţinem speech-uri, şi nu alocuţiuni.

citiţi

Maria IORDĂNESCU | Lasă-ţi copiii să vină la tine

Un asistat social – românul de mîine

 
 

E firesc ca statul român să fie preocupat de cei care nu au reşit să treacă bacalaureatul: ei sînt primii candidaţi la statutul de şomer, la cereri nesfîrşite de ajutoare sociale, la absorbţia lor de către grupuri infracţionale, la înfrîngeri repetate în faţa iluziilor de îmbogăţire rapidă în afara graniţelor etc.

citiţi

Selma IUSUF | legende urbane

Mamaie de la ţară

 
 

Bunica nu umblă toată ziua bună ziua în ie, aşa cum ai crede ascultînd diverşi nostalgici de la oraş care se înduioşează patriotic cînd se gîndesc la sat şi care folosesc cuvîntul „glie“. Bunica n-are nici faţa albă şi senină brăzdată de riduri înţelepte (doamne, cum se ia!) şi ochii albaştri ca cicoarea. 

citiţi

Ioana PÂRVULESCU

Europa

 
 

O îndrăgim chiar şi pentru clişeele ei: pentru că are umor british, boemă franceză şi cristaluri de Boemia şi boemieni (ai noştri), punctualitate şi corectitudine germane, nobelizare suedeză, tzatziki şi salate greceşti, Carpaţi şi Delta Dunării româneşti, pictură şi modă italiene, mori olandeze, donquijotism spaniol...

citiţi

 

 

CARTE

 
 
 

Marius CHIVU

 Oraşul şi oamenii

James Joyce era un tînăr de 22 de ani cînd a scris prima povestire a acestui volum. Cum am menţionat şi cu altă ocazie, primele proze au... citiţi

 
 

Ana Maria SANDU

„Depresia e secretul de familie pe care îl...

Depresia nu e plăcută. Nimeni nu şi-a ales-o. Dar dacă tot te-ai pricopsit cu ea, poţi învăţa multe. Printr-un anumit proces, oamenii... citiţi

 

 

MUZICă

 
 
 

Aron BIRO

Păcatul ambiţiei

După aproape 30 de ani de carieră, Dream Theater au ajuns în categoria trupelor care, în ciuda activităţii constante, mizează în bună... citiţi

 
 

Paul BREAZU

Poveşti de adormit adulţii

În cea mai nouă carte a sa, comentatorul pop-cultural american Chuck Klosterman, probabil cel mai mare fost duşman al formaţiei lui Chris... citiţi

 

 

FILM

 
 
 

Andrei GORZO

Gorilla guerrilla

Prelucrată mai întîi literar, de către Pierre Boulle, în romanul din 1963 – Planeta maimuţelor, şi vizualizată cinematografic pentru prima... citiţi

 
 

Ana Maria SANDU

Cluj via Stockholm – TIFF, o istorie personală

Sînt cît se poate de sigură că nu există nici un alt eveniment cultural despre care să fi scris la fel de mult şi de constant ca despre... citiţi

 

 

Matei MARTIN | Mapamondul de buzunar

Cea mai cool ediţie a tîrgului de Carte de la Frankfurt

 
 

Cam asta e promisiunea. Argumentul e că Finlanda e ţara invitată. Sloganul finlandezilor e format dintr-un singur cuvînt: Cool. Pînă la un punct, are legătură cu clima nordică şi, poate, cu clişeele pe care le avem noi, europenii din Sud, despre temperamentul finlandezilor.

citiţi

Oana STOICA | Rosencrantz & Co.

Mă simt bine, alaltăieri am vomitat

 
 

În ultimii ani, Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu recuperează zonele contemporane ale performativităţii şi îşi schimbă imaginea de eveniment interesat exclusiv de iconuri teatrale şi spectacole accesibile publicului larg. 

citiţi

„America e şi azi un malaxor de vise individuale“ – interviu cu Luiza PÂRVU şi Toma PEIU

 
 

"Pentru mine, povestea filmului are rădăcini nu doar în istoria familiei lui Toma, ci şi în poveştile altor emigranţi din acea perioadă, pe care le-am descoperit în procesul de documentare, în poveştile emigranţilor de azi, pe care le întîlnim destul de des chiar la prieteni şi cunoştinţe, şi, nu în ultimul rînd, în poveştile noastre de viaţă."

citiţi

Diana CATARAMĂ | La faţa locului

Situaţii conflictuale în Roşia Montană – disoluţia unei comunităţi

 
 

Munca de teren desfăşurată în perioada martie 2011 – august 2013 în Roşia Montană arată că relaţiile dintre membrii comunităţii s-au deteriorat în momentul în care a început achiziţia proprietăţilor de către companie, identitatea localnicilor fiind definită prin apartenenţa la un grup care susţine sau nu proiectul minier.

citiţi

Mircea VASILESCU | oameni de treabă

Candidatul, mesajul şi tinerii – dialog cu Antonio MOMOC

 
 

"Pe Facebook ori pe Google News găseşti liste întregi de priorităţi. Ştirile sînt personalizate: pentru mine, poate fi ştire ce i se întîmplă unui coleg sau unui vecin, nu numai ceea ce stabileşte media tradiţională că este o ştire. De fapt, aici apare diferenţa între jurnalismul tradiţional şi cel din această etapă."

citiţi

 
GALERIILE DILEMA VECHE

Clubul Dilema vech...

Lun, 2014-05-05 16:18

Kiev, ianuarie 201...

Vin, 2014-01-24 03:38

Albumul ROST - de ...

Lun, 2013-11-25 12:17

De meserie (foto)j...

Lun, 2013-10-21 15:25

Josef Koudelka

Mie, 2013-10-16 21:22

Lunetistul

Vin, 2013-10-04 12:17

Evgheniţi, ciocoi,...

Mie, 2013-10-02 22:13

Roşia Montană

Lun, 2013-09-23 15:24

Festival Dilema ve...

Lun, 2013-09-02 10:13

Festival Dilema ve...

Dum, 2013-09-01 09:41

Festival Dilema ve...

Sâm, 2013-08-31 10:52

Lansarea oficială ...

Mie, 2013-07-31 06:39

 
 
ADEVĂRUL DE ALTĂDATĂ

Alexandru CĂLINESCU Ucigaşul de imbecili

Anecdota e binecunoscută: trecînd pe lîngă o manifestaţie, Charles...

Andrei CODRESCU Ce e cultura?

Scopul termenului "cultură" este, în zilele noastre, să exprime ceva...

Andrei PLEŞU Omul fără dileme

Uneori regret că gazeta de faţă se numeşte Dilema. Constat aproape...

 

Galerii foto

Clubul Dilema vech...

Lun, 2014-05-05 16:18

Kiev, ianuarie 201...

Vin, 2014-01-24 03:38

Albumul ROST - de ...

Lun, 2013-11-25 12:17

De meserie (foto)j...

Lun, 2013-10-21 15:25

 

Iulian COMANESCU | Oameni şi etichete

Fotbal şi politică la Rio

 
 

Brazilia este o ţară a cărei economie creşte rapid, dar care pierde anual, prin corupţie, 41 de miliarde de dolari. Cu alte cuvinte, includerea în grupul BRIC (Brazilia, Rusia, India, China) nu înseamnă un trai mai bun pentru cetăţeanul obişnuit, care are de suportat aşa-numitul Custo Brasil.

citiţi

Adina POPESCU | portrete din mers

Tabere pentru copii, sau de concentrare?

 
 

Dragă Andrei, aş vrea să ştii, în primul rînd, că te înţeleg de ce nu ţi-a plăcut în tabăra „de aventură“ de anul trecut şi de ce nu mai vrei să mergi niciodată în tabere. Aş vrea să continuăm mica noastră discuţie pe care am început-o săptămîna trecută la Cluj şi care, din cîte mi-ai spus, te-a pus pe gînduri.

citiţi

Cristina FOARFĂ | bolero de travel

Finala Cupei Mondiale în Germania

 
 

Mult timp după ce am luat biletele de avion, mi-am dat seama că o să prind finala campionatului mondial fix în Germania. Şi dacă o să cîştige? – m-a străbătut un fior metafizic. Finala ca finala, dar am prins meciul cu Brazilia, mai întîi.

citiţi

Dorel Dumitru CHIRIŢESCU

Oligarhizarea universităţilor

 
 

Una dintre marile minciuni pe care o repetă mereu cei care ne conduc se referă la pretinsa apartenenţă la valorile democratice. Nu sînt democraţi şi nu au nimic în comun cu lumea democratică. Se vede asta cel mai bine din lipsa lor de respect faţă de lege şi normă în general.

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI