Editoriale și opinii

Tîlc show

...@hai-hui.ro

Cine protestează?

Vintilă MIHĂILESCU

Proteste. Naţionale şi locale, mari şi mici, diverse. Întrebarea care este pe buzele celor mai mulţi este cine sînt, de fapt, ăştia? Pentru Putere, este o întrebare interesată: ca să controleze, Puterea nu are nevoie neapărat de un motiv, dar îi trebuie un „subiect“, trebuie să ştie pe cine controlează, amendează, arestează etc.

distribuie

Pe ce lume trăim

America alege. România culege

Deplorabilii

Sever VOINESCU

Bineînţeles că Trump a profitat din plin de atacul lui Clinton. În general, cea mai bună atitudine, cînd adversarul te jigneşte, este să preiei termenul jignitor şi să-l transformi într-un fel de decoraţie, pe piept. Cam cum au făcut oamenii Pieţei Universităţii de la noi, prin 1990, cînd Ion Iliescu i-a făcut „golani“.

distribuie

Dileme on-line

La zi în cultură

Rosencrantz & Co.

„Acasă“ nu este un cuvînt

Oana STOICA

Domiciliu instabil este un spectacol cu structură brechtiană şi conţinut de artă naivă (în sensul curentului artistic generat de creatori care nu au studii, dar care au fost receptori şi restituitori ai „realităţii“). Dar mai mult decît atît, este spectacolul admirabil al unor oameni „locuiţi“ de istorie. 

distribuie

Societate

legende urbane

Prieteni buni

Selma IUSUF

Cuplurile sînt perfect asamblate. În cazurile extreme, și omul, și animalul par a fi rezultatul nefericit al operei unui taxidermist începător. Două momîi singure, legate de o lesă. Jerpelite, cu ochi din plastic, fără să știe exact cine plimbă pe cine, dar gata să observe și să comenteze întîmplările orașului. 

distribuie
portrete din mers

Şcoala de acasă

Adina POPESCU

Dragi părinți, dacă vă țineți copiii acasă, ei vor trăi sub un clopot de sticlă și, sub atenta voastră supraveghere, vor fi educați și manierați, însă naivi și inadaptați. Vor intra în viață, ca adulți, fără să știe, de fapt, nimic.

distribuie
bazar

Jones. Bridget Jones

Iaromira POPOVICI

Pînă la urmă, și eroina lui Jane Austen voia același lucru de la Mr Darcy al epocii ei: își dorea un partener care s-o iubească pentru calitățile ei personale (spiritul, in­te­li­gența, umorul etc.) și nu pentru familia din care provenea.

distribuie

Carte

Feedbook

Aşteptîndu-l pe rege

Marius CHIVU

Parabolă hi-tech în care regele este la fel de imaterial precum holograma care i se „montează“ în faţă, Dave Eggers construieşte o naraţiune foarte agreabilă folosind multe din temele şi temerile lumii în care trăim.

distribuie

Film

Dilematograf

La parastasul lui Emil (II)

Ancuţa PROCA

În afară de mijloacele documentarului observațional care ne fac martori la evenimentul parastasului cît mai aproape de integralitatea sa, o bună parte din structura pe care se construiește Sieranevada, care alcătuiește acest cerc al personajelor, face apel la elementele comediei.

distribuie