Editoriale și opinii

Tîlc show

Dileme on-line

În alb şi negru

La zi în șah și sumo

Ionuţ IAMANDI

Un europarlamentar român scria deunăzi pe pagina lui de Facebook că se află la Seul și că acolo, la televizor, pe singurul canal japonez pe care îl prinde, urmărește „un sport extraordinar, sumo”. M-am simțit încurajat astfel să continui la rubrica de față „În alb și negru” cu mixtura dintre cele două sporturi în definitiv asiatice, șahul și sumo.

distribuie

Pe ce lume trăim

La zi în cultură

Societate

portrete din mers

Vama Veche, la final de sezon

Adina POPESCU

Se amețesc treptat de la berea ieftină de la dozator, se înghesuie la mesele lungi din lemn ca să mănînce mici și pastramă de oaie, se recunosc între ei drept „fiii satului“. Petrecerea va continua pînă tîrziu în noapte, pentru ei nu există nici nostalgii, nici final de sezon, nici senzația că lumea se destramă odată cu venirea toamnei. Sînt oamenii care rămîn acolo unde sînt, noi ceilalți sîntem doar în trecere.

distribuie
legende urbane

Punga şi geanta

Selma IUSUF

Genți în care încape absolut orice. Fac parte din categoria asta și vă spun sincer că un asemenea personaj poate să scoată din geanta aia de la o șurubelniță în cruce pînă la picături decongestionante de ochi. Umărul meu drept e un pic mai jos plasat decît umărul meu stîng.

distribuie

Carte

Feedbook

Între tată şi fiu

Marius CHIVU

Polifonic și livresc, deși cumva auster, alternînd perspectivele și registrele stilistice, dialog al reconsiderării și poem al reconcilierii, cu niveluri textuale religioase și trimiteri la cultura populară, acest foarte scurt roman de dimensiunea unei nuvele este o bună recomandare pentru prezența lui Immanuel Mifsud la Iași, invitat în cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere din Iași (FILIT), în perioada 3-8 octombrie (www.filit-iasi.ro).

distribuie

Muzică

Audio şi n-am cuvinte

De protest

Aron BIRO

Cu puțin timp înaintea înregistrării albumului Bloodlust, rapper-ul Ice-T a oferit o prelegere TED locatarilor închisorii de maximă securitate Sing Sing – o versiune mai modernă a năstrușniciei lui Johnny Cash de a cînta la Folsom.

distribuie

Film