Pînă cînd violenţa ne va despărţi

Dragostea nu ucide

Am găsit, acum o lună, pe o pagină de Facebook despre handbal feminin, o ştire cu acest titlu „DRAMĂ: Handbalistă ucisă din dragoste cu sălbăticiune“. M-am întrebat atunci, nu doar ca reporter, ci ca cititor, ce înseamnă pentru alţi...

citiţi

Camelia PROCA:  Puţinele drepturi ale victimelor

Familia din clasă

Tema săptămînii:
Pînă cînd violenţa ne va despărţi
 

SITUAŢIUNEA

 

 

 
 

Andrei PLEŞU

Sugestii pentru PSD

Mă bucur că PSD a pierdut alegerile. Era momentul să se producă o schimbare radicală de strategie politică şi de stil. Admit, pe de altă parte, că bunul echilibru al democraţiei nu se poate dispensa de existenţa unui solid partid de stînga, coerent şi funcţional.  citiţi

Citiţi şi

Vintilă MIHĂILESCU:  Revolta morală

Sever VOINESCU:  Efectul Iohannis asupra buruienişului

Ovidiu NAHOI:  Iohannomania nu-i bună pentru România!

Andrei MANOLESCU:  Poporul are întotdeauna dreptate!

 

Andrei MANOLESCU | DilemaBlog

Reforma PSD?

 
 

Cum ar putea PSD să devină un partid social-democrat care să lucreze în beneficiul oamenilor de rînd? Că doar, marea majoritate a membrilor şi conducătorilor săi nu la aşa ceva s-au gîndit cînd s-au înscris în el. 

citiţi

Ana Maria SANDU

Mai multe feluri de speranță

 
 

Pregătesc un dosar despre donații, donatori și beneficiari. Acesta e unul dintre motivele pentru care am vrut neapărat să ajung la evenimentul de miercuri, 26 noiembrie, de la Hospice Casa Speranței din București. 

citiţi

Matei MARTIN | DilemaBlog

Frontul Naţional şi filiera rusească

 
 

Vi se pare că miroase a teoria conspiraţiei? De data asta, lucrurile încep să se lege. Un partid anti-european, care face lobby puternic împotriva sancţiunilor economice aplicate Rusiei de UE, e finanţat de o companie rusească.

citiţi

 

Ion BARBU Peisagiu retrospectiv

Iată-mă venit
În faţa toamnei şi-a tristeţii

Cristina COMANDAŞU Un nou disc al sopranei Anna Netrebko

Anna Netrebko a făcut senzaţie încă de la debutul ei din 1994 (avea...

„Teatru şi ritual. Scrieri esențiale“ de...

Publicat pentru prima dată în România, Teatru şi ritual. Scrieri...

 

 

Rodica ZAFIU | cuvinte nepotrivite

În doi peri

 
 

În zilele noastre, sînt în doi peri vorbele în genere, dar mai ales răspunsurile. Expresia, cît se poate de vie, s-a depărtat într-o oarecare măsură de sensul consemnat în dicţionare. Esenţială nu mai este atît ambiguitatea unui răspuns, cît irelevanţa voită, cu intenţie conflictuală şi provocînd inevitabil iritare. 

citiţi

Ana-Maria SÎRGHI

Credinţă

 
 

Pentru soţii Enuţă, viaţa de familie înseamnă şi asta: terapii, exerciţii, vizite regulate la medici, analize. Toate pentru ca Simon, diagnosticat acum un an cu stare vegetativă persistentă, să evolueze spre o stare de minimă conştienţă. Cît va putea recupera după traumatismul cranio-cerebral, nu se ştie.  

citiţi

Maria IORDĂNESCU | Lasă-ţi copiii să vină la tine

Familia, celula de bază a corporaţiilor

 
 

S-ar fi putut spune, deci, uitîndu-te la „caracatiţa“ gratificaţiilor, întinsă la toate persoanele cu sînge din sînge angajatului, că libertatea unei vieţi personale amenajate după propriile dorinţe o ai doar în stadiul de proaspăt angajat. Pe măsură ce-ţi trece vremea în firmă, familia devine şi ea membră de onoare a corporaţiei. 

citiţi

Gabriel GIURGIU | euro-skepsis

Un Excel pentru Juncker

 
 

Aţi auzit: Farage şi Marine Le Pen (vîrfurile de lance ale eurosceptismului instituţional din Parlamentul European) vor să îl treacă pe domnul Juncker (preşedintele Comisiei Europene) printr-o moţiune de cenzură. Motivul: dezvăluirile numite plastic „LUX Leaks“. 

citiţi

Cristian GHINEA | Atitudini mic-burgheze

Cine susţine şi cine subminează DNA

 
 

Cadrul legislativ al DNA este bun şi trebuie menţinut. Dintre atribuţiile Direcţiei, competenţa după calitatea persoanei (lista de funcţii ocupate de cei urmăriţi penal şi care atrag competenţa DNA) este cheia de boltă.  

citiţi

 

 

CARTE

 
 
 

Marius CHIVU

 Proză cu timbru

Prieteni buni şi tineri studenţi la Medicină, Răzvan Petrescu şi Mihai Simion se despart cînd acesta din urmă fuge pe neaşteptate din... citiţi

 
 

Mirella PATUREAU

Un Paris ţesut din stofa amintirilor – sau...

Parisul personal sau „autobiografia urbană“ semnată de George Banu nu este un ghid cultural al Parisului şi nici un imposibil jurnal în... citiţi

 

 

LA ZI îN CULTURă

 
 
 

Paul BREAZU

New Kid on the Block

Ghersi s-a născut în Caracas, capitala Venezuelei, a trecut prin sălile de curs ale influentului The Clive Davis Institute of Recorded Music din... citiţi

 
 

Aron BIRO

Nevoia de inedit

În manifestările timpurii ale carierei sale, sub titulatura Maudlin of the Well, noutatea lui Toby Driver era una de circumstanţă, trupa... citiţi

 

 

FILM

 
 
 

Andrei GORZO

Terenuri minate

Cu opul despre care a declarat că va rămîne ultimul din filmografia sa, Hayao Miyazaki, maestru japonez al filmului de animaţie, intră şi el... citiţi

 
 

Ana Maria SANDU

Cannes-ul de la Bucureşti

La modul absolut, The Tribe al lui Miroslav Slaboshpitsky este filmul anului 2014. Dar este, pentru mine personal, filmul altui festival: Anonimul... citiţi

 

 

„Un obiect sonor asemănător cu iubirea“ – interviu cu trupa LOUNGERIE II

 
 

"Avem respect din punct de vedere creativ pentru oameni care îşi doresc să trăiască autentic în experienţa de a cînta. Şi asta se vede rapid la oricine. Mie îmi plac oamenii, în primul rînd oamenii, abia apoi trupele din care fac parte."

citiţi

Oana STOICA | Rosencrantz & Co.

Mănîncă-mă!

 
 

Clujul înainte de turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale nu părea, teoretic, locul cel mai bun pentru un festival, fie el şi de artă activă. În zilele tensionate de dinaintea votului final, activismul era, ce-i drept, la cote ridicate, dar arta nu făcea parte dintre preocupările momentului. 

citiţi

Cristina FOARFĂ | La faţa locului

Observator pe strada Păcatului

 
 

„Dumneata chiar ai de gînd să stai toată ziua cu noi?“ – mă întreabă o doamnă din comisia electorală, la ora 6,25, cînd ajung în comuna Singureni, judeţul Giurgiu, şi mă prezint cu acreditarea de observator la secţia care se află în clădirea Primăriei.

citiţi

Stela GIURGEANU

Ştirile TV – prima zi de după alegeri

 
 

Cozile la vot în străinătate, demonstraţiile de stradă de la noi, imnul naţional al României. Prima replică – Klaus Iohannis: „Votul a decurs extraordinar“, urmat de Victor Ponta: „Poporul are întotdeauna dreptate.“ Prima ştire: „Potrivit datelor parţiale, emise de BEC, noul preşedinte al României este Klaus Iohannis.“ 

citiţi

 
GALERIILE DILEMA VECHE

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 14:42

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 13:25

Festivalul Dilema ...

Dum, 2014-08-24 08:18

Festivalul Dilema ...

Sâm, 2014-08-23 01:04

Clubul Dilema vech...

Lun, 2014-05-05 15:18

Kiev, ianuarie 201...

Vin, 2014-01-24 02:38

Albumul ROST - de ...

Lun, 2013-11-25 11:17

De meserie (foto)j...

Lun, 2013-10-21 14:25

Josef Koudelka

Mie, 2013-10-16 20:22

Lunetistul

Vin, 2013-10-04 11:17

Evgheniţi, ciocoi,...

Mie, 2013-10-02 21:13

Roşia Montană

Lun, 2013-09-23 14:24

 
 
ADEVĂRUL DE ALTĂDATĂ

Andrei PLEŞU Cercul vicios al ideologiilor

Există o ideologie feministă, una ecologistă, una gay, una a...

Vintilă MIHĂILESCU Bîta de baseball

Monica Macovei: "Justiţia e pentru oameni, nu...

Ideea de a o invita pe doamna Monica Macovei la un dialog a fost...

 

Galerii foto

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 14:42

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 13:25

Festivalul Dilema ...

Dum, 2014-08-24 08:18

Festivalul Dilema ...

Sâm, 2014-08-23 01:04

 

Matei MARTIN | Mapamondul de buzunar

Piaţa, tîrgul şi salonul – după Gaudeamus

 
 

La Tîrgul de Carte Gaudeamus s-au înregistrat 117.000 de vizitatori, un record absolut. Asta e o mică mare victorie. Cifra de vizitare e o dovadă că măcar cei care mai citesc şi mai cumpără cărţi sînt, în continuare, interesaţi de lectură.  

citiţi

Adina POPESCU | portrete din mers

Oameni din anii ’80

 
 

Am descoperit de curînd, pe Internet, un album de fotografii realizate de un turist maghiar care vizita Capitala noastră în toamna/iarna lui 1986. Cineva comenta că pozele ar fi fost făcute ceva mai devreme, înainte de 1976, pentru că apăreau anumite clădiri care, după cutremur, ar fi dispărut.

citiţi

Iulian COMANESCU | Oameni şi etichete

Cum n-a cîştigat Facebook-ul alegerile

 
 

Din toate aceste lucruri trebuie să înţelegeţi că „Facebook a cîştigat alegerile“ pentru că avem multe cifre despre Facebook, de alegeri, şi, în rest, nu avem cifre. V-aţi întrebat vreodată cîţi alegători din diaspora au dat telefon rudelor de-acasă pentru ca să le convingă să voteze cu Iohannis? 

citiţi

Joseph S. NYE | împotriva curentului

Controversata putere economică a Chinei

 
 

Dar, chiar dacă PIB-ul global al Chinei îl depăşeşte pe cel al Statelor Unite, cele două economii îşi vor menţine structuri diferite şi diferite nivele de complexitate. Iar venitul pe cap de locuitor al Chinei este doar 20% din cel al Americii, şi va dura decenii, pe puţin, pentru a ajunge la acelaşi nivel.

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI