Editoriale și opinii

nici aşa, nici altminteri

Vechi note mereu noi

Andrei PLEŞU

Românilor nu le place corupţia decît în anumite condiţii. Nu le place corupţia dacă bacşişul a fost mare şi serviciul cerut în schimb n-a fost la înălţimea bacşişului. Sau dacă s-a cerut un bacşiş prea gogonat. Sau dacă primitorul bacşişului nu s-a dovedit destul de impresionat şi nu s-a purtat conform sumei

distribuie

Tîlc show

Pe ce lume trăim

Contraintuiţia

Parapolitica

Teodor TIŢĂ

„Acest an de guvernare excepțională, independentă politic, a fost pentru ele doar o formă de a trage de timp, pentru a lăsa să se domolească energiile descătușate de #Colectiv. În esență, modul lor de a se raporta la oameni, la alegători, a rămas același.“

distribuie

Dileme on-line

Blogurile Adevărul

PNL - Le mal aimé

Andrei PLEŞU

Ca să fiţi votaţi trebuie să fiţi altfel şi mai buni. Dacă nu sînteţi în stare, avem ghinion. Şi voi şi noi, care am fi vrut să vă susţinem. Dar nu putem susţine un nor de ceaţă, un ghiveci insipid, o flaşnetă. Dacă nu vreţi să pierdeţi pe mîna voastră, încercaţi, cît de cît, să vă naşteţi! 

distribuie
Blogurile Adevărul

Pe platformă şi pe lîngă ea

Mircea VASILESCU

Mi se pare foarte deşteaptă mişcarea premierului: întrucît nu poate candida în alegeri, a prezentat o platformă care conţine, de fapt, principiile unei bune guvernări. Dacian Cioloş e cel mai bun şi onest şi vizionar premier de după 1990 şi n-ar fi rău să rămînă în funcţie şi după alegeri. Dar e complicat.

distribuie
Pentru poezie

Războiul lucrurilor mărunte

Şerban AXINTE

Poezia lui Matei Hutopila aș putea-o caracteriza, folosind un paradox, printr-o liniaritate a discontinuităților. Textele trădează tot felul de fracturi, de schisme interioare, de nebuloase pierderi de sine, dar toate acestea sînt expuse cu o oarecare detașare, parcă de la o distanță temporală semnificativă, deși relatările vizează prezentul și trecutul apropiat.

distribuie

La zi în cultură

bolero de travel

Hotel Asia, non-stop

Bogdan TĂNASE

Sînt foarte rari coreenii din Sud care să-și păstreze o locuință mai mult de cîțiva ani. Motivele sînt în principal economice, un apartament în proprietate personală costă foarte mult, și atunci sînt mulți cei care preferă varianta închirierii.

distribuie
Rosencrantz & Co.

Tu ce ai fi făcut?

Oana STOICA

Calul alb este un performance care problematizează ura ca sindrom social în relaţie cu torţionarii regimului comunist şi condamnările lor (doar două deocamdată, Ion Ficior şi Alexandru Vişinescu, fost comandant al Penitenciarului Rîmnicu Sărat).

distribuie

Societate

portrete din mers

„O viaţă bună“ la televizor?

Adina POPESCU

Nu mă mai uit deloc la posturile „ge­­­­ne­ra­liste“ românești, care pentru mine ar putea să nici nu mai existe, la show-urile din prime-time oricît de bine făcute ar fi ele, la orice emisiune cu capete vorbitoare și un bla-bla-bla care îți încarcă într-un mod inutil memoria și, mai ales, la emisiunile de știri.

distribuie

Muzică

Film

Dilematograf

Superwoman

Ancuţa PROCA

Personajul principal pe care Winfried îl interpretează, denumit Toni Erdmann, life coach și prieten apropiat al lui Țiriac, dar și ambasador al Germaniei, e şi el o formă la care ajunge treptat și care nu se vrea definitivă, căreia îi mai adaugă din mers cîte un element.

distribuie