Cîteva adevăruri despre minciună

 Propagandă şi manipulare - strategia...

Caracteristicile propagandei ruseşti sînt generarea unor emoţii foarte puternice, agresivitatea şi divorţul dramatic de realitate. Televiziunile ruseşti, cu foarte puţine excepţii, creează o realitate tot mai complicată, imprevizibilă,...

citiţi

Sorin COSTREIE:  Minciuna academică

Eugen NEGRICI:  Minciuna şi rubedeniile ei literare

Tema săptămînii:
Cîteva adevăruri despre minciună
 

SITUAŢIUNEA

 

 

 
 

Andrei PLEŞU

Note, stări, zile

„Dezamăgiţii“ de după 1989: „Altceva am sperat. Au murit oameni degeaba. Una peste alta, era mai bine înainte“. Eu, unul, am trăit episodul „decembrie 1989“ ca pe un miracol şi, oricîte rele văd în jur, sentimentul miracolului rămîne... citiţi

 
 
GALERIILE DILEMA VECHE

Alexandru Andrieș ...

Sâm, 2015-01-10 18:48

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 14:42

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 13:25

Festivalul Dilema ...

Dum, 2014-08-24 08:18

Festivalul Dilema ...

Sâm, 2014-08-23 01:04

Clubul Dilema vech...

Lun, 2014-05-05 15:18

Kiev, ianuarie 201...

Vin, 2014-01-24 02:38

Albumul ROST - de ...

Lun, 2013-11-25 11:17

De meserie (foto)j...

Lun, 2013-10-21 14:25

Josef Koudelka

Mie, 2013-10-16 20:22

Lunetistul

Vin, 2013-10-04 11:17

Evgheniţi, ciocoi,...

Mie, 2013-10-02 21:13

 

Matei MARTIN | DilemaBlog

De la bogaţi la săraci

 
 

Criza locativă a acestor azilanţi e atît de mare încît Parlamentul local a hotărît să renunţe, pînă la rezolvarea situaţiei, la cele 59 de apartamente destinate aleşilor care nu au reşedinţă în Erfurt.

citiţi

Luiza VASILIU

Gărgăuni de primăvară

 
 

Scriu acest text la o masă de sticlă dintr-un apartament micuț de pe rue du Plâtre, strada unde și-a pierdut Flaubert virginitatea cînd avea șaișpe ani, în timpul anului școlar 1837/1838 (deși unii zic 1839).

citiţi

Stela GIURGEANU | DilemaBlog

De ce nu mai citesc copiii?

 
 

Aud din ce în ce mai mult sintagma "copiii de azi nu mai citesc". Părinţii se plîng că odraslele lor preferă jocul cu tableta sau TV-ul, cititului. Se fac sondaje, se vorbeşte, se dă din cap, se oftează, toate acestea ajungînd la aceeaşi concluzie: "tinerii de azi...".
 

citiţi

 

Paul TUTUNGIU Jazz in Church, ep. 1: Arhitecturi sonore

Nu pentru întîia oară prezent în faţa publicului românesc de jazz,...

Mihai MĂNIUŢIU lumea-i atît de frumoasă

luciditatea de diamant a iubirii
care nu are trecut nu are viitor

Cristina COMANDAŞU Doi tenori – Roberto Alagna și Piotr...

Doi dintre cei mai mari tenori ai momentului, francezul Roberto Alagna...

 

 

Rodica ZAFIU | cuvinte nepotrivite

Onomatopee

 
 

Interjecţiile şi onomatopeele aparţin prin tradiţie unei zone lingvistice mai puţin studiate. E de obicei o surpriză pentru un începător într-ale lingvisticii să descopere cum sunetele şi zgomotele naturale, de pildă strigătele produse de animale, sînt aproximate de limbile existente în feluri destul de diferite.

citiţi

Sever VOINESCU | axa dus-întors

Au existat şi mari români impecabili – e insuportabil!

 
 

Succesul cărţii dlui Lucian Boia e imens. Mai toţi cei pe care îi cunosc au citit cartea şi jubilează în tristeţe: părerea lor proastă despre fibra etică a intelectualului român se confirmă acum, iată, cu dovezi istorice sistematice. Eu însumi simt această plăcere ciudată, a confirmării în pesimism. 

citiţi

Cătălin ŞTEFĂNESCU | fără doar şi coate

Farmecul discret al terorismului

 
 

Shamima Begum (15 ani), Amira Abase (15 ani) şi Kadiza Sultana (16 ani), trei londoneze, colege de clasă, au zburat, pe 17 februarie, de la Londra la Istanbul. Nimeni din familiile lor nu ştia ceva despre planurile fetelor. După anunţarea la poliţie a dispariţiei, marile televiziuni au început să tragă clopotele breaking-news.

citiţi

Matei MARTIN | Mapamondul de buzunar

Pacea de la Minsk trece prin gara Berlin

 
 

Cancelara Angela Merkel a avut o nouă discuţie despre situaţia din estul Ucrainei cu preşedintele Vladimir Putin, cu Petro Poroşenko şi cu François Hollande. O conferinţă telefonică menită să-i reasigure pe cei trei că acordul de la Minsk e încă de actualitate – mai precis, că e respectat de Putin. 

citiţi

Constanţa VINTILĂ-GHIŢULESCU | Ceaslov story

Minciuni, baliverne, fandacsii…

 
 

Minciuna este parte importantă a vieţii cotidiene. Să minţi este un lucru mult mai greu decît să spui adevărul, pentru că a plăsmui o minciună presupune oareşce inteligenţă. Dar să fii mare mincinos, să înşiri la basne, baliverne, fandacsii, plăsmuiri şi multe alte scorneli, asta nu stă la îndemîna oricui. 

citiţi

Cultura, o dezbatere pe fonduri (II)

 
 

Continuăm ancheta pe tema proiectului legislativ cu privire la timbrul literar. Astăzi vă prezentăm punctul de vedere al „taxaţilor“, al celor care percep şi apoi virează contravaloarea timbrului cultural către uniunile de creaţie. I-am întrebat care sînt obiecţiile lor legate de lege. 
 
citiţi

 

 

CARTE

 
 
 

Marius CHIVU

Singurătăţi de bărbaţi

Pentru acest volum de povestiri, Murakami împrumută titlul cărţii lui Hemingway din 1927 (folosit şi de alţi autori în celelalte... citiţi

 
 

Mirella PATUREAU

Un Paris ţesut din stofa amintirilor – sau...

Parisul personal sau „autobiografia urbană“ semnată de George Banu nu este un ghid cultural al Parisului şi nici un imposibil jurnal în... citiţi

 

 

MUZICă

 
 
 

Paul BREAZU

Ascultînd jazz şi hip-hop în restaurantul...

În 2011, Matthew Tavares, Alexander Sowinski şi Chester Hansen îl apucau pe Dumnezeu de picior. Avînd atmosferă, jucîndu-se cu nuanţele,... citiţi

 
 

Aron BIRO

Post-vampirism de club

După Valerinne şi Environments, propun în această rubrică o a treia dare de seamă pe marginea unui material trecut prin mîinile... citiţi

 

 

FILM

 
 
 

Andrei GORZO

Aferim! şi westernul (I)

Să pornim de la Sergiu Nicolaescu. Poate părea o pornire cam de departe – intenţia fiind aceea de a ajunge la relaţia filmului Aferim! cu... citiţi

 
 

Ana Maria SANDU

„Totonel n-a vrut să mă impresioneze“...

Pe 18 decembrie, la HBO, va avea loc premiera filmul lui Alexander Nanau – Toto şi surorile lui. În 2010, regizorul a obţinut, cu Lumea văzută... citiţi

 

 

Cristina MODREANU

Ianuarie la New York sau oraşul ca o scenă

 
 

La New York, oraşul în care mai mult de jumătate din populaţie activează sau aspiră să activeze în lumea spectacolului, luna ianuarie devine un uriaş showcase artistic care scoate la iveală tot ce e mai bun în materie de talent şi creativitate. 

citiţi

George BANU | scena lumii

„Tristeţea va dura mereu“

 
 

„La tristesse durera toujours“ – „tristeţea“, în ceea ce e considerată ca fiind ultima frază a lui Van Gogh, desemnează pudic „durerea“, care i-a însoţit viaţa şi determinat opera. Această „tristeţe“, eufemism al „suferinţei“, mi-am amintit-o văzînd o expoziţie de „art brut“, „artă brută“, artă a internaţilor în aziluri.

citiţi

„În acel moment am ştiut că trebuie să fiu chirurg…“ – interviu cu medicul Martin S. MARTIN

 
 

„Am trăit în două ţări, am avut două nume şi am practicat două profesii medicale. Vieţile mele, despărţite de timp şi distanţe, sînt unite prin multiple cîrlige de amintiri, situaţii, imagini, bolnavi şi prieteni. Datorez foarte mult celor două vieţi ale mele. Le iubesc deopotrivă.“ 

citiţi

Oana STOICA | Rosencrantz & Co.

Detalii

 
 

Pe Ioana Petre am descoperit-o la Bulandra Laborator. I-am descoperit spectacolul şi m-a surprins felul cum e lucrat, sănătos aş zice, în contradicţie cu tema lui, care vizează o societate maladivă surprinsă metaforic în locul ei cel mai bolnăvicios, spitalul. 

citiţi

Iaromira POPOVICI

Luna februarie şi istoria LGBT

 
 

Luna februarie nu este doar cea – neoficială – a iubirii, ci şi Luna istoriei LGBT. De patru ani, în februarie, Asociaţia ACCEPT organizează un festival de cultură pentru drepturile omului, „o invitaţie la cunoaştere, autocunoaştere, descoperire şi sărbătorire a diversităţii culturii şi persoanelor LGBT“.

citiţi

 
ADEVĂRUL DE ALTĂDATĂ

Mădălina ŞCHIOPU Lars Vilks, provocatorul - sau varianta...

Pînă în 2007, faima lui Lars Vilks - artist contemporan şi profesor...

Andrei PLEŞU Cercul vicios al ideologiilor

Există o ideologie feministă, una ecologistă, una gay, una a...

Vintilă MIHĂILESCU Bîta de baseball

 

Galerii foto

Alexandru Andrieș ...

Sâm, 2015-01-10 18:48

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 14:42

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 13:25

Festivalul Dilema ...

Dum, 2014-08-24 08:18

 

Luminiţa-Anda MANDACHE | La faţa locului

Aşteptarea ca mod de viaţă

 
 

În Brazilia totul e mare, aflu de la o prietenă. În shopping center abia găseşti cercei mici ca aceia pe care îi port eu. Modelul de frumuseţe e şi el altul. Se poartă picioare mari, groase, şi perechi de fese explozive. Părul lung, cerceii lungi, hainele scurte. 

citiţi

Iulian COMANESCU | Oameni şi etichete

Un partid nou pentru o idee veche

 
 

Luni, Monica Macovei şi-a lansat mult aşteptatul partid politic, despre care am aflat că se numeşte M10. Cum Macovei a avut un răspuns bun din partea intelectualităţii şi a reţelelor sociale în campania pentru prezidenţiale, o analiză mai amănunţită a elementelor de imagine şi retorică e interesantă. 

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI