1% inspiraţie, 99% conspiraţie

 Nimic nu este întîmplător

Istoria este plină de conspiraţii. O celebră conspiraţie din Roma antică a fost cea a lui Catilina şi a adepţilor săi, care vizau asasinarea întregii conduceri politice şi instaurarea unui regim personal. Uneltirile sînt descoperită...
citiţi

Andrei OIŞTEANU:  Falsele Protocoale ale...

Adrian STĂNICĂ:  Cînd natura se aliază cu aparatura

Tema săptămînii:
1% inspiraţie, 99% conspiraţie
 

SITUAŢIUNEA

 

 

 
 

Andrei PLEŞU

„Obsesia anticomunismului“

Pentru mine, comunismul nu e o simplă obsesie retro: mi-am petrecut jumătate din viaţă sub gheara lui, am fost, pînă la excluderea din 1982, membru al partidului comunist şi încă sînt înconjurat de politicieni, gazetari, intelectuali de toate culorile care au slujit, volens-nolens, citiţi

Citiţi şi

Vintilă MIHĂILESCU:  Viaţa ca o madlenă

Gabriel GIURGIU:  Între Frankfurt şi Lipscani

Augustin IOAN:  Moschee sau geamie?

Ovidiu NAHOI:  Faţada politică a „marii moschei“ de la Bucureşti

Christopher R. HILL:  America se întoarce în Irak

 

Medici cumpărați cu vacanțe

Medicii erau stimulați cu vacanțe pentru a prescrie anumite...

România, „gunoierul” Europei

Autorităţile române trebuie să se blindeze legal pentru a putea...

Turcan: În septembrie îl demitem pe Ponta

„Victor Ponta nu face decît să-şi numere zilele, să contabilizeze...

 

Andrei PLEŞU | DilemaBlog

Ura ca mod de viață

 
 

Redacții întregi s-au specializat în bălăcăreală, revistele nu-și moderează blogurile, încurajînd, astfel, transformarea vulgarității, a ignoranței, a resentimentului primar în ”model” de comunicare.

citiţi

Ana Maria SANDU

Niveluri de iubire

 
 

Toată răceala lui Barnes, pe care i-o reproșasem altădată, părea că s-a topit în paginile astea mai ceva ca un cub de gheață într-o zi călduroasă.

citiţi

Cristian GHINEA | DilemaBlog

Existențiale

 
 

Am o mare frică existențială: să nu fiu ultima generație care ratează niște chestii mișto. Asta vine din două dorințe vechi: să nu mai trebuiască să muncesc și să trăiesc veșnic.

citiţi

Mircea VASILESCU | DilemaBlog

Meseria de profesor

 
 

Profesorii buni îşi fac treaba cu încăpăţînare, rezistă cît şi cum pot. Ceilalţi „se descurcă”. Sistemul în ansamblu devine tot mai greoi şi mai frustrant. Iar ipocrizia societăţii creşte de la an la an.

citiţi

 

Florin Dan PRODAN Puloverul

Nu ştie nimeni al cui a fost
Cine l-a adus

Loreley PETROIU Între două filme

 După festival, încep să curgă impresiile.

Ioana NICOLAIE Melodie la difuzor

Seara ne pregăteam pentru viaţă,
tremurînd
 

 

Valeriu NICOLAE | rătăcit în Euro-Narnia

Furouri şi neglijeuri

 
 

„Hai, bă, să îl văd eu pe Alain Delon sau pe şmecherul ăla de Piersic cu nasul meu, la 1,62 şi ţigan, să vedem cum se descurcă. Dă-i în mă-sa, că dacă aveam şi eu mecla lor eram prim-secretar la judeţ şi nu un amărît de maistru.“ Gogu a fost bogătaşul familiei. Curăţa cazane de termoficare şi făcea o avere. 

citiţi

Rodica ZAFIU | cuvinte nepotrivite

Spoilăreli

 
 

E interesant contrastul dintre două tendinţe ale comportamentului uman, atent încurajate de mass-media: dorinţa disperată de a şti ce se va întîmpla în viitorul din lumea reală, pe de o parte – şi, pe de altă parte, refuzul îndîrjit de a afla mai multe despre evoluţia şi finalul acţiunii din lumile ficţionale propuse.

citiţi

Liviu PAPADIMA | învăţătura de minte

Ocheanul întors

 
 

Cred că fiecare dintre noi a avut cîndva curiozitatea să se uite printr-un ochean, printr-o lunetă. Impresia şocantă este că ceea ce vezi prin lentilele măritoare nu diferă prin dimensiune faţă de ce se zăreşte cu ochiul liber, ci prin distanţă. 

citiţi

Cristian GHINEA | Atitudini mic-burgheze

Ce a fost în capul echipei Tsipras/Varoufakis

 
 

Ce a fost în capul guvernului grec în aceste patru luni? Acordul din februarie era foarte clar, trebuia să se întîmple nişte lucruri pentru ca Grecia să mai primească bani şi după iunie. Nu s-au întîmplat. Care era planul grecilor? Evident, nu am cum să furnizez răspunsuri definitive, doar nişte intuiţii. 

citiţi

Maria IORDĂNESCU | Lasă-ţi copiii să vină la tine

Reacţii obscene la obscenitate

 
 

Cazul fetei din Vaslui, violată de un grup de şapte tineri, este cu adevărat revoltător. Dar nu numai faptul în sine, acela al unui abuz incalificabil, de natură să nască indignare, oripilare şi dorinţă de dreptate, ci şi unele reacţii viscerale, obscene, care l-au însoţit. 
 
citiţi

Constanţa VINTILĂ-GHIŢULESCU | Ceaslov story

Haznaua estivală

 
 

Cuvînt de origine turcească, hazna a pătruns în limba română prin secolul al XVII-lea, cînd Imperiul Otoman se apropie din ce în ce mai mult de Ţările Române. Orientalistul Lazăr Şăineanu îl indexează cu sensul de „visteria ţării“, „comoara statului“, tezaur, loc unde se depozitează banii, bogăţiile, argintăriile celor avuţi.

citiţi

 

 

CARTE

 
 
 

Marius CHIVU

Voci în cartierul imaginar

Supranumit „un Kafka portughez“, Gonçalo M. Tavares face însă figura unui ficţionar pursînge, în siajul livresc-filozofic al lui... citiţi

 
 

Cristina Hermeziu

România la Salonul Cărţii de la Paris –...

Fără nici o autoflatare, cei care frecventează Le Salon du Livre de la Paris – intelectuali, cititori de literatură din diaspora mai veche sau... citiţi

 

 

MUZICă

 
 
 

Aron BIRO

După (aproape) 20 de ani

După cazurile (aici recenzate) Dead Can Dance sau Black Sabbath, seria cvasi-resuscitărilor de trupe rock legendare continuă cu acest Sol... citiţi

 
 

Paul BREAZU

Bucureşti, Bucureşti, oraş plin de farmec...

„Nu numai că nu a existat niciodată o societate atît de obsedată de artefactele culturale ale trecutului său apropiat, dar nu a existat... citiţi

 

 

FILM

 
 
 

Andrei GORZO

Starea naţiunii

P’tit Quinquin al lui Bruno Dumont e o producţie de televiziune difuzată anul trecut de Arte în patru episoade, după ce fusese prezentată la... citiţi

 
 

Ana Maria SANDU şi Luiza VASILIU

Trei poveşti de TIFF

TIFF 2015 s-a terminat de curînd. Ca să vă faceţi o idee despre cum ne-a fost la Cluj, ne-am reunit să vă spunem trei poveşti de festival....
citiţi

DE ACELASI AUTOR

TIFF 2012 şi patru ochi

 

 

Carmen GAVRILĂ

Acordul cu Iranul – o greşeală sau un succes istoric?

 
 

Claxoane prelungi, ritmate, başi bubuind din maşini, fete şi băieţi dansînd în stradă, lucru interzis în mod normal de lege, sloganuri despre măreţia Iranului, mesaje de felicitare şi multă speranţă – asta am văzut într-un video filmat cu telefonul mobil, trimis de o amică din Iran.

citiţi

Vlad POJOGA şi Cătălina STANISLAV

Zona Nouă – un festival cu multă, multă poezie

 
 

Zona Nouă a început acum vreo cîţiva ani din energia unor oameni tineri de la Facultatea de Litere din Sibiu şi, bineînţeles, a lui Radu Vancu şi Dragoş Varga şi a revistei Transilvania. Ce-a fost întîi un cenaclu literar, restrîns ca dimensiuni şi cu o deschidere nu prea mare, a devenit în timp un adevărat proiect cultural.

citiţi

Matei MARTIN | Mapamondul de buzunar

Too big to fail? – criza sistemului cultural din Franţa

 
 

Nu sînt multe ţări care se pot lăuda cu o infrastructură culturală mai extinsă şi mai complexă decît a Franţei. Şi nu sînt multe state capabile şi dispuse să investească în patrimoniu cultural şi în creaţie. Efectele acestui angajament sînt vizibile: acolo, industriile creative produc mai mult decît industria auto. 

citiţi

 
GALERIILE DILEMA VECHE

Clubul Dilema vech...

Mar, 2015-06-02 17:59

Alexandru Andrieș ...

Sâm, 2015-01-10 19:48

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 15:42

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 14:25

Festivalul Dilema ...

Dum, 2014-08-24 09:18

Festivalul Dilema ...

Sâm, 2014-08-23 02:04

Clubul Dilema vech...

Lun, 2014-05-05 16:18

Kiev, ianuarie 201...

Vin, 2014-01-24 03:38

Albumul ROST - de ...

Lun, 2013-11-25 12:17

De meserie (foto)j...

Lun, 2013-10-21 15:25

Josef Koudelka

Mie, 2013-10-16 21:22

Lunetistul

Vin, 2013-10-04 12:17

 

Galerii foto

Clubul Dilema vech...

Mar, 2015-06-02 17:59

Alexandru Andrieș ...

Sâm, 2015-01-10 19:48

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 15:42

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 14:25

 

Adina POPESCU

Hoteluri-fantomă sau turismul „de tip Overlook"

 
 

Am citit The Shining a lui Stephen King pe la 15 ani şi multă vreme m-a bîntuit imaginea hotelului pustiu din creierii munţilor, care se comportă ca o entitate vie, malefică. La ceva vreme după aceea, am aflat că Overlook există într-o oarecare măsură şi în realitate, este vorba de hotelul istoric Stanley, din Colorado.

citiţi

Iulian COMANESCU | Oameni şi etichete

Cum ne-am umplut de sponsorizări la Robbie Williams

 
 

Scandalul legat de organizarea concertului Robbie Williams are o mulţime de perdanţi şi un relativ cîştigător, în materie de imagine. Pînă la urmă, socoteala e simplă: brand-urile prea mercantile o încasează din cînd în cînd, şi bine de tot. 
 
citiţi

Florentin ȚUCA

În apărarea unchiului Toni

 
 

Că Rafa Nadal traversează o perioadă de criză ştie toată lumea tenisului. Criza asta nu este însă una de apendicită (ca aceea suferită la finalul sezonului trecut) sau una determinată de alte suferinţe fizice, ci o serioasă accidentare mentală, o gravă criză de încredere. 

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI