Pedepse

Abuz în scop „educativ“

Fie că proiectează tot ce este bun, tot ce este rău sau doar propria neputință, părintele reacționează în sensul proiecțiilor lui și adesea fără a ține cont de realitatea psihică a copilului său ca ființă diferită și...

citiţi

Ana Maria SANDU:  Linia cu margini inegale

Constantin VICĂ:  Comandantul conştiinţei tale

„Mă întreb în fiecare zi de ce...

Tema săptămînii:
Pedepse
 

SITUAŢIUNEA

 

 

 
 

Andrei PLEŞU

Sürdürülebilirlik

Cuvîntul turcesc pe care l-am pus în titlu înseamnă „sustenabilitate“. L‑am ales mai întîi pentru că e o dovadă convingătoare a globalizării. Odată ajuns la modă, orice cuvînt, din orice parte a lumii, devine universal valabil. citiţi

Citiţi şi

Vintilă MIHĂILESCU:  Un corp office, măsura middle class, vă rog!

Gabriel GIURGIU:  Năuceală

Ovidiu NAHOI:  Modificarea Constituţiei: va mai fi România un stat...

Sever VOINESCU:  Ieşirea la Marea Neagră

 

"Pied de Cochon" și relansarea turismului la...

Celebrul restaurant nu mai face plinul şi a fost obligat să-şi...

Geneva: negocieri de pace pentru Siria

Franţa - extinderea radicalizării islamiste

Radicalizarea islamistă se extinde în Franţa.

 

Ana Maria SANDU

O poveste de iarnă

 
 

Nu intrați în panică dacă mergeți pe stradă liniștiți și vedeți niște femei respectabile care se prezintă doar în desuuri. Le-a păcălit și pe ele Satana, nu înainte de le vinde cele mai sofisticate iluzii. Cine știe ce rochii de firmă au cumpărat și, cînd să fie admirate, s-au evaporat și nu le-a mai putut vedea nimeni.

citiţi

Marius CHIVU | DilemaBlog

Pocăinţă & damnare

 
 

Devenit ultra-faimos ca vocalist al trupei cult Depeche Mode, pare că Dave Gahan a avut nevoie de nişte ani de depedenţă de heroină, urmaţi de un infarct, o tentativă de sinucidere şi o moarte clinică indusă de o supradoză, plus, cîndva pe acest traseu, o relaţie cu un star porno, pentru a ajunge la 40 de ani şi a se apuca, în sfîrşit, cu adevărat de muzică.

citiţi

Luiza VASILIU | DilemaBlog

Everyone says hi

 
 

De luni, am intrat într-un rabbit hole și n-am mai ieșit de-acolo. Texte, imagini, clipuri, piese, tweet-uri, mesaje trimise de pe pămînt către asteroidul Bowie. 

citiţi

 

Alexandra VĂCĂROIU * * *

care e rostul reclamelor

Denisa NIŢĂ Aplauze

Ce înseamnă performance?

Şerban AXINTE Călătorie prin trup

O anumită stare de seninătate.

Gina ŞERBĂNESCU „E important ca publicul să devină parte...

„Un teatru mult mai intim."

 

 

Stela GIURGEANU | Presa şi presiunea

Legile jurnalistului

 
 

Pentru că redacţiile „sărăcesc“, din lipsă de bani, jurnaliştii sînt nevoiţi să-şi extindă atribuţiile: jurnaliştii din presa scrisă trebuie să fie prezenţi şi în mediul TV sau audio; să pună materiale pe site-uri şi să le şi promoveze în social media; să facă fotografii, să filmeze, să devină editori şi corectori.

citiţi

Cătălin ŞTEFĂNESCU | fără doar şi coate

Totuşi, bătaia a adus şi ceva bun

 
 

A adus o dezbatere pe acest subiect, poate mai vie decît oricînd, dar, mai ales, o impresionantă serie de mărturisiri. Cu un elan nemaivăzut pînă acum, mulți români au reușit să povestească abuzurile la care au fost supuși în familie.

citiţi

Rodica ZAFIU | cuvinte nepotrivite

„Mut în dungi“

 
 

Expresia populară mut în dungi nu este foarte frecventă şi nu a fost cuprinsă în dicţionarele noastre de uz curent. Deşi este evident că se foloseşte pentru caracterizarea negativă a unei persoane, sensul său specific nu e foarte clar.

citiţi

Valeriu NICOLAE | rătăcit în Euro-Narnia

Rasistul prost

 
 

Nenea zice tîmpenii. Clar, ar vrea să zică chestii rasiste rău, numa’ că i-am blocat neuronu’ și nu îi este clar dacă sînt dușman sau ba. Eu am crezut că am o șansă să dea Domnu’ (metaforic vorbind) cu Forța în mine, dar ăsta pare că nu se pricepe la metafore. Și dacă ar ști că sînt „țigan“, cum zice dînsul, mi-aș cam lua-o. 

citiţi

Liviu PAPADIMA | învăţătura de minte

Pămînt, Soare, Pluto

 
 

Sintagma „învățămînt centrat“ sugerează ideea că sistemul educațional, cu toate articulațiile lui, este, asemeni sistemului solar, un întreg coerent, ale cărui piese componente nu se mișcă alandala, fiecare în legea ei, ci se supun unei ordini interioare dictate „de la centru“.

citiţi

Codrin Liviu Cuţitaru | prezentul discontinuu

Anamneză

 
 

„Pe nepusă masă, taică-meu a dezvoltat, acasă, o psihoză inversă. Vrea să treacă fraudulos granița și să emigreze în Germania. S-a săturat, îmi spune conspirativ, de tiranul ăsta de Ceaușescu!“

citiţi

Teodor Tiţă | Contraintuiţia

O lege mai dură nu e o lege mai bună

 
 

Consiliul Superior al Magistraturii nu a avut parte de o presă bună cînd a decis să avizeze negativ un proiect de ordonanţă a Guvernului care ar urma să abroge prevederea legală ce permite autorilor de lucrări ştiinţifice să iasă mai devreme din închisori.

citiţi

 

 

CARTE

 
 
 

Marius CHIVU

Dimensiunea Solenoid (III)

Solenoidul devine agentul evadării într-o altă dimensiune. Tehnic vorbind, solenoidul este un producător de cîmp electromagnetic care modifică... citiţi

 
 

Mircea CĂRTĂRESCU

Ştefana

Pe 8 decembrie m-am căsătorit cu Ştefana, la Consiliul Popular al Sectorului 2, pe Olari, la minus douăzeci de grade temperatură, pe o... citiţi

 

 

MUZICă

 
 
 

Paul BREAZU

Un (alt) mariaj născut în Paradis

Ea e Lhasa de Sela, o artistă dispărută prea devreme. El e Stuart Ashton Staples, un tip din Nottingham care se confundă cu un proiect muzical... citiţi

 
 

Aron BIRO

Metalul – încotro?

Materialul din 2013 (Sunbather) al celor de la Deafheaven a fost al doilea album metal inclus în primele zece poziţii ale topului de final de an... citiţi

 

 

FILM

 
 
 

Ancuţa PROCA

Un concert

Ca şi 8½, Youth cuprinde şi un plan oniric (coşmarul Lenei e un videoclip grotesc cu Paloma Faith, iar cel al lui Fred e o reverie cu Miss... citiţi

 
 

Ana Maria SANDU

„Aducem cineaşti pe care festivaluri de...

"Ideea de bază – de a rezuma tot ce e mai bun în toate secţiunile de la Cannes, într-o săptămînă de proiecţii la Bucureşti – a rămas.... citiţi

 

 

Liliana NICOLAE | caleidoscopie

Amintiri din autism

 
 

La vîrsta de 3 ani, Radu a fost diagnosticat cu autism. Cînd l-am întîlnit prima dată, era în clasa a V-a, printre cei mai buni elevi. Am ascultat atunci fascinată amintirile lui din autism. Special la el e faptul că s-a vindecat de această afecţiune, ca urmare a unei terapii de care a beneficiat intensiv de la 5 la 7 ani.

citiţi

Cristina FOARFĂ | bolero de travel

Mersul pe jos face călătoritul frumos

 
 

Bună ziua, sînt Cristina și sînt dependentă de mersul pe jos. Mă pot plimba cu orele, de dimineața pînă noaptea, cu opriri, firește, în locuri de vizitat, terase, magazine sau altele. Dar la finalul unei zile „pline“, tot 15-20-25 (cred că n-am sărit de 30) de kilometri îmi înregistrează aplicația de pe telefon că am făcut pe jos. 

citiţi

Matei MARTIN | Mapamondul de buzunar

Subzistenţă pe subvenţie

 
 

Agitație mare în lumea literară după ce pe piața zvonurilor a apărut vestea că Ministerul Culturii nu ar (mai) vrea să subvenționeze revistele culturale, deși o lege intrată în vigoare anul trecut permite acest tip de sprijin financiar. 

citiţi

Oana STOICA | Rosencrantz & Co.

Discursuri coregrafice

 
 

Tolerat sporadic sub forma galelor sau a vreunui spectacol străin găzduit, dansul contemporan nu este încă o prezenţă firească pe scenele dramatice, deşi afinităţile sale sînt mai degrabă cu teatrul şi performance-ul decît cu baletul.

citiţi

 
GALERIILE DILEMA VECHE

Invazia „islamişti...

Joi, 2015-09-24 10:03

Festivalul Dilema ...

Mar, 2015-08-25 16:13

Festivalul Dilema ...

Mar, 2015-08-25 15:19

Festivalul Dilema ...

Mar, 2015-08-25 13:52

Clubul Dilema vech...

Mar, 2015-06-02 16:59

Alexandru Andrieș ...

Sâm, 2015-01-10 18:48

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 14:42

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 13:25

Festivalul Dilema ...

Dum, 2014-08-24 08:18

Festivalul Dilema ...

Sâm, 2014-08-23 01:04

Clubul Dilema vech...

Lun, 2014-05-05 15:18

Kiev, ianuarie 201...

Vin, 2014-01-24 02:38

 

Galerii foto

Invazia „islamişti...

Joi, 2015-09-24 10:03

Festivalul Dilema ...

Mar, 2015-08-25 16:13

Festivalul Dilema ...

Mar, 2015-08-25 15:19

Festivalul Dilema ...

Mar, 2015-08-25 13:52

 

Adina POPESCU | portrete din mers

Bate-ţi copilul cît e cald!

 
 

La școală, pedepsele corporale erau cu duiumul: tras cu linia la palmă, tras de urechi pînă cînd se înroșeau, tras de perciuni, lovit cu catalogul în cap etc. În fiecare școală exista cel puțin un profesor care aplica astfel de metode.

citiţi

Iulian COMANESCU | Oameni şi etichete

Celălalt Internet

 
 

Nu toate site-urile obțin însă venituri din publicitate în același mod – sau cel puțin, nu din publicitatea strict românească. Un Efemeride.ro, binecunoscut pentru gogoșile care apar și reapar în newsfeed-urile noastre de Facebook, e într-o zonă mai puțin vizibilă a Internetului.

citiţi

Mihai BUZEA | La faţa locului

Neam de şmecheri

 
 

„Scrieţi, băieţi, numai scrieţi!“ nu mai e suficient; ca să ne putem plăti facturile, trebuie să mai facem şi altceva. În ceea ce mă priveşte, nu cunosc personal decît un singur om care trăieşte doar din scris (cel puţin aşa afirmă el), în rest, fiecare dintre noi se descurcă cum poate. 

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI