Cultura integrităţii la români

„Avem o toleranţă la corupţie şi la acte...

"În mod clar, lupta anticorupţie nu a fost susţinută de la început, în special de cei vizaţi. Lucrurile s-au schimbat între timp. Cel mai important este că această luptă a cîştigat sprijinul populaţiei. Dar sînt foarte multe de făcut –...

citiţi

Harta corupţiei locale - o...

Dorin BODEA:  Harta mentală a succesului la români

Tema săptămînii:
Cultura integrităţii la români
 

SITUAŢIUNEA

 

 

 
 

Andrei PLEŞU

Mereu reînceputul „Prolog“

Am scris acest text în 1985, pentru catalogul primei expoziţii „Prolog“. Îl retipăresc, acum, cu nostalgia celui care a părăsit de mult „critica de artă“, dar îşi aminteşte de vremuri în care practica acestei meserii nu era simplă gazetărie, ci reflex de „normalitate“, încercare de „a... citiţi

Citiţi şi

Vintilă MIHĂILESCU:  Dilema idiotului

Ovidiu NAHOI:  Impresii de dincolo de Balcani

Matei MARTIN:  Măsuri pentru promovarea cărţii

Cătălin ŞTEFĂNESCU:  Drumul spre desăvîrşire

Joseph S. NYE:  Urmările declinului Rusiei

 

Peste 7000 de morţi în Nepal

Şi 14.000 de răniţi.

Continuă protestele din Baltimore

Moartea lui Freddie Gray continuă să mobilizeze America.

Capsulă spaţială în derivă

Programul spaţial rusesc a suferit numeroase eşecuri.
 

Ana Maria SANDU | DilemaBlog

Bună ziua ți-am dat

 
 

Din ce în ce mai des mi se întîmplă să fiu pusă în situația de a saluta eu prima, chiar dacă mă aflu, deja, într-o încăpere. Mă uit la noii veniți, cum își bagă capul între umeri și tac mîlc. 

citiţi

Luiza VASILIU | DilemaBlog

Cum să ucizi un nazist (și să scrii un roman)

 
 

Operațiunea Anthropoid e un straniu animal literar, un roman certat cu tradiția romanului, care reconstituie, cu obsesia adevărului istoric plutind mereu peste peisajul lipsit de griji al ficțiunii, atmosfera Europei de la finalul anilor '30 și începutul anilor '40.

citiţi

Adina POPESCU | DilemaBlog

Puțin mai buni decît este necesar

 
 

Nu mă pot abține să nu mă întreb cum ar fi stat lucrurile dacă povestea s-ar fi petrecut într-o școală de stat din România.

citiţi

 

Cristina COMANDAŞU Vivaldi reinventat de Avi Avital

Nu a cîntat niciodată în România, deci prea puțini de aici îl cunosc...

Tudor Cristian JURGIU și Andrei RUS „Am hotărît să îmi dau demisia din...

Am realizat interviul de mai jos cu Sorin Botoșeneanu la o zi după...

Stephan ROLL Primăvară amară

Primăvară amară în oraşul bitum.

 

 

Cristian GHINEA | Atitudini mic-burgheze

Argumentele liberale contra mişcării antivaccin

 
 

Articolul meu de săptămîna trecută propunea o schiţă de politică publică privind mişcarea antivaccin. Textul conţinea cam ce ar trebui să se regăsească într-o expunere de motive la orice intervenţie publică: problema care se cere rezolvată, motivaţia, mijloacele de intervenţie. 
citiţi

Liviu PAPADIMA | învăţătura de minte

Doamna profesoară

 
 

Eram în birou la decanat, la Litere, şi am auzit vînzoleală pe coridor. Am ieşit să văd ce e. În uşa secretariatului, o colegă de la ştiinţele educaţiei îşi exprima indignarea pe tonuri acute. Fusese apelată „doamna profesoară“ şi ţinea morţiş, cu mînie în glas, să explice eroarea degradantă.

citiţi

Rodica ZAFIU | cuvinte nepotrivite

Vechi edecuri

 
 

Cineva tratat drept edec n-ar avea însă prea multe şanse să cîştige un proces intentat pentru calomnie: dicţionarele noastre curente prezintă în mod constant termenul ca fiind unul pozitiv, ba chiar ca o expresie de înaltă apreciere. 

citiţi

Sever VOINESCU | axa dus-întors

O amintire – Virginia ZEANI despre Federico FELLINI

 
 

Virginia Zeani s-a stabilit în Italia în 1946, a început cariera în 1948 şi, în anii 1960, era o celebritate lirică internaţională. Cam în acea perioadă, Zeani şi soţul ei, marele bas Nicola Rossi-Lemeni, un artist total, i-au cunoscut şi s-au împrietenit cu soţii Federico Fellini şi Giulietta Masina.

citiţi

Liliana NICOLAE

Ziua în care Căzăneştiul n-a fost nici comună, nici oraş

 
 

Într-o duminică în care, în sfîrşit, părea că primăvara şi-a găsit locul, liliacul înflorise şi se îngălbeniseră şi cîmpurile cu rapiţă, undeva, la aproape o sută de kilometri de Bucureşti, la Căzăneşti, în judeţul Ialomiţa, lumea a mers la vot. Mai exact, la referendum. 
 
citiţi

Andrei MANOLESCU | libertatea de impresie

Cum cad meşterii prin tavan

 
 

Ştiţi că peste tot se recomandă izolarea termică a locuinţelor. Există şi directive europene care se referă la asta. Se pare că, în general, locuinţele din România stau foarte prost la acest capitol, iar lucrurile nu se vor îmbunătăţi foarte uşor şi nu fără sacrificii, după cum a descoperit Georgescu. 

citiţi

 

 

CARTE

 
 
 

Marius CHIVU

Arta greşelilor în proză

Deşi sînt încă nişte ciudăţenii la noi şi mulţi nu ştiu despre ce e vorba, cursurile de creative writing (CW) sînt privite cu scepticism... citiţi

 
 

Cristina Hermeziu

România la Salonul Cărţii de la Paris –...

Fără nici o autoflatare, cei care frecventează Le Salon du Livre de la Paris – intelectuali, cititori de literatură din diaspora mai veche sau... citiţi

 

 

MUZICă

 
 
 

Aron BIRO

Gînditor şi recitator

Punînd umărul la popularitatea în creştere a formatului spoken word, poetul se foloseşte totuşi de un context instrumental pentru a-şi livra... citiţi

 
 

Paul BREAZU

Un disc în cinci scene

Ce devine frapant la prima ascultare a lui Refractory Obdurate e dinamica asta smulsă de Parker şi Jordan din manualele metal-ului trecut prin... citiţi

 

 

FILM

 
 
 

Andrei GORZO

Mizerabilism senzaţionalisto-formalist,...

Tribul, lungmetrajul de debut al regizorului ucrainean Miroslav Slaboşpiţki (născut în 1974), e plasat în cea mai mare parte într-o... citiţi

 
 

Ana Maria SANDU

NexT 2015: Claire Denis, politică şi boemie

Cea de-a noua ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT va avea loc în perioada 15-19 aprilie în Bucureşti. Patru personaje importante...
citiţi

 

 

Dorel Dumitru CHIRIŢESCU | Viaţa de capital

Cine pe cine impozitează?

 
 

Statul este o formulă de organizare sofisticată, ce a apărut destul de tîrziu în evoluţia omului. Doar odată cu apariţia şi dezvoltarea capitalismului, oamenii, locuitori ai unor teritorii apropiate geografic şi cultural, s-au organizat în state, entităţi mai mari decît oraşele şi regiunile. 

citiţi

Oana STOICA | Rosencrantz & Co.

Arta ipocriziei şi ipocrizia artei

 
 

„Dacă pasezi publicului răspunderea pentru spectacol, el se gîndeşte la ceva şi tu te-ai scos.“ Replica din Tattoo, piesă scrisă de Igor Bauersima şi Réjane Desvignes şi montată de Radu Afrim la Secţia Germană a Teatrului Naţional „Radu Stanca“ din Sibiu, conţine o bună parte din problematica textului. 

citiţi

Poveşti cu cosmeticiene – interviu cu Adriana POPOVICI şi Neli PFEIFFER

 
 

Pe Adriana Popovici am cunoscut-o întîmplător, la Iris, unul dintre cele mai „tari“ saloane de cosmetică de pe vremuri. Prin ea am întîlnit-o şi pe Neli Pfeiffer, de la Apiestetic,o altă legendă a cosmeticii neaoşe. Împreună, ele două, prietene şi foste colege, au fondat Şcoala de Cosmetologie Apiestetic. 

citiţi

 
GALERIILE DILEMA VECHE

Alexandru Andrieș ...

Sâm, 2015-01-10 19:48

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 15:42

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 14:25

Festivalul Dilema ...

Dum, 2014-08-24 09:18

Festivalul Dilema ...

Sâm, 2014-08-23 02:04

Clubul Dilema vech...

Lun, 2014-05-05 16:18

Kiev, ianuarie 201...

Vin, 2014-01-24 03:38

Albumul ROST - de ...

Lun, 2013-11-25 12:17

De meserie (foto)j...

Lun, 2013-10-21 15:25

Josef Koudelka

Mie, 2013-10-16 21:22

Lunetistul

Vin, 2013-10-04 12:17

Evgheniţi, ciocoi,...

Mie, 2013-10-02 22:13

 

Galerii foto

Alexandru Andrieș ...

Sâm, 2015-01-10 19:48

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 15:42

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 14:25

Festivalul Dilema ...

Dum, 2014-08-24 09:18

 

Adina POPESCU | portrete din mers

1 Mai, în 2 Mai

 
 

Cum era de 1 Mai, la 2 Mai? În primul rînd, călătoria se pregătea din timp, de prin februarie, pentru că era doar pentru „iniţiaţi“. Mai mult o pregătire mentală, o prelungire a existenţei cenuşii de final de iarnă, spre soarele de mai, spre mare. Un vis. 

citiţi

Iulian COMANESCU | Oameni şi etichete

Publicitate cu şi fără „P“

 
 

Acum vreo zece ani, între vechea gardă a presei româneşti, oamenii-gazetă gen Sorin Roşca Stănescu sau Cristian Tudor Popescu, şi Evenimentul zilei izbucnea o polemică referitoare la aşa-numita publicitate fără „P“ şi amestecarea atribuţiilor jurnalistice cu cele legate de vînzările de publicitate.

citiţi

Bogdan TĂNASE | bolero de travel

În blur

 
 

Cum îţi poţi aduce aminte mai bine de o călătorie? Mai ales dacă aceasta a fost cam acum două decenii? Se poate călători Moleskine, cu porii atenţiei livreşti deschişi, se poate călători în zumzăiala click-ului, nivelînd nediferenţiat peisaje sau selectîndu-le, digestie de lectură travel, timide semioticisme.

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI