Voluntariat

O dorinţă personală

M-am gîndit că mi-ar plăcea să fac voluntariat, că sînt locuri şi situaţii în care cred că aş putea pune umărul sperînd că se va schimba ceva. Că se va schimba atît pentru cei pe care îi voi ajuta, cît şi pentru mine, ca persoană...
citiţi

Valentin VESA:  Cadoul din cutia de pantofi

Cosmin MANOLACHE:  Patrihoţi

Tema săptămînii:
Voluntariat
 

SITUAŢIUNEA

 

 

 
 

Andrei PLEŞU

Despre vreme

Vremurile sînt cum sînt, vremea este cum este. Adevărata problemă este alta: cei care adminstrează vremurile pendulează, impenitenţi, între inepţie, iresponsabilitate şi carnavalesc, iar cei care trebuie să ne comunice „starea vremii“ – între incompetenţă, suficienţă şi... citiţi

Citiţi şi

Vintilă MIHĂILESCU:  Jos miturile!

Cristian GHINEA:  Ce fel de Bucureşti vrem pe Facebook

Gabriel GIURGIU:  Barbarii la poartă!

Sever VOINESCU:  Antilegionar? Anticomunist? Complicat. Mai bine antibăsist!

 

Ce se întîmplă cu imigranții?

Fenomenul imigrației devine una dintre cele mai spinoase probleme cu...

Înăsprirea legilor antiteroriste în Egipt

Preşedintele al-Sisi a promis în iulie un sistem judiciar mai ferm.

RFI Vacanţele şefilor de stat

În mod normal, orice președinte francez trece vara pe la Fort de...

 

Marius CHIVU | DilemaBlog

Scriitori în cetate

 
 

Lecturile publice vin deja cu o mică tradiţie la această a patra ediţie a Festivalului Dilemei vechi de la Alba Iulia. Şi de data aceasta am invitat deopotrivă prozatori şi poeţi, zece la număr, din toate colţurile ţării, pentru cele două lecturi. 

 

citiţi

Ana Maria SANDU

Călătoria șosetei galbene prin Cetate

 
 

- Stați, și-a pierdut copilul șoseta!, ne spune.
- Aoleu, și cum era?
- Galbenă. Și ținea la ea.

citiţi

Mircea VASILESCU | DilemaBlog

De ce vă trebuie doctorate?

 
 

A apărut la orizont o nouă acuzaţie de plagiat în cazul unui politician, nu mai contează care. Le-am cam pierdut numărul. De la marele scandal al plagiatului lui Victor Ponta încoace, a devenit şi doctoratul un subiect de presă şi o preocupare publică în România. Cu ce ne-am ales?

citiţi

 

Dorel Dumitru CHIRIŢESCU Creşterea care sărăceşte

De fiecare dată cînd intru într-un supermarket mă gîndesc dacă...

Vlad ODOBESCU Cerul de peste Kosovo

Zici Kosovo și te gîndești din prima la război, la sîrbi și...

Constantin ABĂLUŢĂ Din fuga norilor

Arbori şi acoperişuri duc cerul departe

 

 

Valeriu NICOLAE | rătăcit în Euro-Narnia

Cai albi pe pereţi

 
 

Am primit acum doi ani un e-mail scurt şi tare trist de la una dintre cele mai dragi prietene: aşa. deci nepotul meu şi fratele meu ar împuşca ţigani. minunat. Cînd sînt amărît încerc să îmi amintesc lucruri haioase şi scriu. Am scris atunci o poveste. 

citiţi

Rodica ZAFIU | cuvinte nepotrivite

De la Kindergarten la grădi

 
 

Termenii uzuali în română pentru a desemna instituţia (pre)şcolară destinată copiilor mici ilustrează foarte bine influenţa unei variante a limbii – baby-talk – asupra uzului general. În contexte clar educative, vorbitorii de azi nu mai percep termenul grădiniţă ca pe un diminutiv, ci ca pe o denumire neutră, denotativă.

citiţi

Liviu PAPADIMA | învăţătura de minte

Foşnetul brazilor sau al valurilor

 
 

Scriind data trecută despre experienţa formatoare a muntelui, am resimţit o oarecare stînjeneală. Voiam să arăt cum, făcînd anumite lucruri care au de-a face mai degrabă cu bucuriile noastre decît cu efortul de luminare a minţii, dobîndim uneori înţelesuri mai grele şi mai adînci, care ne pot structura întreaga viaţă. 

citiţi

Maria IORDĂNESCU | Lasă-ţi copiii să vină la tine

Între speranţe şi dezertări

 
 

La prima vedere, scrisorile par asemănătoare: doi tineri, aflaţi la început de drum, sînt supăraţi pe statul român şi pregătiţi să îi facă reproşuri amare, cu referire la două zone cenuşii ale societăţii româneşti: sănătatea şi educaţia. 

citiţi

Cătălin ŞTEFĂNESCU | fără doar şi coate

Baston şi caşchetă, halat şi bonetă, pix şi servietă (II)

 
 

Cîtă vreme un domn primar de azi pune poliţiştii locali din subordine să-i urmărească iubita şi adversarii politici, iar imaginile lui Ghiţă Pristanda şi a lui Garcea se lăţesc peste toată suflarea acestei profesii, ideea care stă la baza instituţiei pare o glumă.

citiţi

Andrei MANOLESCU | libertatea de impresie

Natură vie cu figuri

 
 

 Pe lîngă chioşcul pe care scrie Gogoşica, la o masă din acelea cu pătrate pentru şah încrustate, stă de obicei un pensionar slăbuţ, cu ochelari şi pălărie de pînză. Descifrează cuvinte încrucişate, avînd alături un mic radio cu antenă. Aş zice: Pleziristul fericit din vremea comunismului. 
 
citiţi

Selma IUSUF | legende urbane

Artă cu participare

 
 

Mă foiesc uşor pe scaunul pluşat, roşu. Pe scenă se întîmplă chestii incredibil de amuzante şi de inteligente. Un performer îmbrăcat total în negru, subţirel, aproape emaciat, spune ceva care ne face pe toţi să rîdem în hohote. Sala freamătă, se schimbă impresii şoptite, tipul de pe scenă încurajează rumoarea şi agitaţia.

citiţi

 

 

CARTE

 
 
 

Marius CHIVU

Gastronomii politice

E vorba de haoticii ani ’90, o perioadă pe care Cristian Teodorescu a mai explorat-o în volumul Povestiri din lumea nouă (RAO, 1996), unde... citiţi

 
 

Mircea CĂRTĂRESCU

„Un act de credinţă, o formă de...

În ceea ce mă priveşte, fiecare premiu pe care l-am primit în cei patruzeci de ani despre care v-am vorbit m-a luat prin surprindere şi mi-a... citiţi

 

 

MUZICă

 
 
 

Aron BIRO

Neastîmpăr geriatric

La veteranii The Nighthawks (a nu se confunda cu nemţii cu acelaşi nume care ne-au vizitat la Gărîna în acest an) puteţi asculta cel mai... citiţi

 
 

Paul BREAZU

Trans Eurabia Express

Trilul dens al clapei mînuite de Rizan Sa’id rumegă ritmul în loop. Cînd vocea aproape abrazivă îşi face apariţia, desenînd cuvintele cu un... citiţi

 

 

FILM

 
 
 

Andrei GORZO

Emancipare

Ex Machina, debutul regizoral al romancierului şi scenaristului britanic Alex Garland, e un SF cu practic numai patru personaje, dintre care unul... citiţi

 
 

Ana Maria SANDU şi Luiza VASILIU

Trei poveşti de TIFF

TIFF 2015 s-a terminat de curînd. Ca să vă faceţi o idee despre cum ne-a fost la Cluj, ne-am reunit să vă spunem trei poveşti de festival....
citiţi

DE ACELASI AUTOR

TIFF 2012 şi patru ochi

 

 

La faţa locului

„Au vreo şansă copiii din zonele rurale sărace?“ – interviu cu Manuela PLĂPCIANU

 
 

Trăim într-o ţară care nu are un plan de dezvoltare pentru următorii douăzeci de ani, o strategie articulată şi asumată ori măcar un pact naţional în jurul unor priorităţi. Învăţămîntul nu este şi el, la rîndu-i, decît o reflectare a haoticului, cîrpelilor, arbitrariului, heirupismului şi contorsiunilor din societatea românească.

citiţi

Oana STOICA | Rosencrantz & Co.

Zidul lui Perjo

 
 

„Ce face omul ăla acolo?“ Femeia are vreo 50 de ani, e mică de statură, dar împlinită, cară două sacoşe, cîte una în fiecare mînă, şi pare un pic obosită. E 11 dimineaţa într-o zi de iunie, căldura a bătut în retragere în faţa unor nori care nu ştiu de glumă (ploaia va începe puţin mai tîrziu).

citiţi

Matei MARTIN | Mapamondul de buzunar

Sezon literar cu năbădăi

 
 

589 de romane noi, franceze şi străine, urmează să apară în librăriile din Franţa în noul sezon literar, începînd cu 20 august şi pînă la sfîrşitul lunii septembrie. Fenomenul numit rentrée littéraire e specific acestei pieţe. Grosul cărţilor apare mereu la sfîrşitul verii. 

citiţi

 
GALERIILE DILEMA VECHE

Festivalul Dilema ...

Mar, 2015-08-25 17:13

Festivalul Dilema ...

Mar, 2015-08-25 16:19

Festivalul Dilema ...

Mar, 2015-08-25 14:52

Clubul Dilema vech...

Mar, 2015-06-02 17:59

Alexandru Andrieș ...

Sâm, 2015-01-10 19:48

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 15:42

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 14:25

Festivalul Dilema ...

Dum, 2014-08-24 09:18

Festivalul Dilema ...

Sâm, 2014-08-23 02:04

Clubul Dilema vech...

Lun, 2014-05-05 16:18

Kiev, ianuarie 201...

Vin, 2014-01-24 03:38

Albumul ROST - de ...

Lun, 2013-11-25 12:17

 

Galerii foto

Festivalul Dilema ...

Mar, 2015-08-25 17:13

Festivalul Dilema ...

Mar, 2015-08-25 16:19

Festivalul Dilema ...

Mar, 2015-08-25 14:52

Clubul Dilema vech...

Mar, 2015-06-02 17:59

 

Adina POPESCU | portrete din mers

Pe străzile „din spate“

 
 

La ceas de seară, trece Nebunul cartierului pe străzi. Îşi are perimetrul lui, „aria protejată“, nu s-ar abate un pas de la traseu, plimbarea lui nocturnă se transformă într-o misiune îndeplinită. Trebuie să acopere tot, şi strada principală, şi ulicioarele cum e cea pe care locuiesc eu. Merge cu un pas hotărît de soldat. 

citiţi

Doru COSTEA

Între două lecturi, viaţa, ca un semn de carte – jurnal de călătorie

 
 

Am văzut întotdeauna călătoriile ca pe nişte posibile conversaţii cu lecturile copilăriei. Locuri în care fusesem răsfoind pagini şi pe care acum le revedeam. Prima carte „serioasă“, găsită în biblioteca tatei, a fost Ulenspiegel, a lui Charles De Coster.

citiţi

Mihnea RUDOIU | efectul de ecou

Mai avem vreo responsabilitate?

 
 

Ceauşescu a fost, pentru cei care au uitat, un nene care a ţinut sub papuc o naţiune. Pe cea română. Vreo două decenii şi ceva a avut-o, zice-se, la cheremul lui. Bătea din degete şi patrioţii vremii alergau ca nişte chelneri de ispravă să-i pună pe tavă ce-şi dorea.

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI