În jurul înjurăturii

 Auzite, spuse, încasate

Cea mai des auzită ocară în Grid, rostită cu obidă şi năduf, dar şi urmată, uneori, de un prelungit hohot de rîs e „Călcatu-te-ar nevoia în cap să te calce azi şi mîine.“ E la limita dintre sudalmă şi blestem, graniţă adeseori...

citiţi

Radu PARASCHIVESCU:  În general, de mamă

Şerban ANGHELESCU:  Eseul mă-sii

Tema săptămînii:
În jurul înjurăturii
 

SITUAŢIUNEA

 

 

 
 

Andrei PLEŞU

Note, stări, zile

Aflu, din ziare, că Muzeul Literaturii Române e pe cale de disoluţie. Proprietarii clădirii au recuperat-o, aşa încît instituţia trebuie evacuată. Ministerul Culturii n-are soluţii la îndemînă, Primăria are alte priorităţi. O manevră de avarie pare să fie mutarea birourilor în... citiţi

Citiţi şi

Vintilă MIHĂILESCU:  Poveste musceleană

Ovidiu NAHOI:  Va mai rămîne România o democraţie liberală?

Gabriel GIURGIU:  Unde dai şi unde crapă

Andrei Pippidi:  Bric à brac

 

Stela GIURGEANU | DilemaBlog

O întîmplare

 
 

Cînd eram mică, cred că nu aveam mai mult de 8 ani, într-o seară la teatru, în faţa mea s-a aşezat un domn în vîrstă. Era mărunţel şi uscăţiv. Îi tremura capul şi, la răstimpuri, avea scurte zvîcniri de braţ. Cel mai probabil, avea boala Parkinson - ceea ce nu aveam cum să ştiu la vîrsta aceea.

citiţi

Matei MARTIN | DilemaBlog

Femei la război

 
 

Acum cîteva luni, cînd a preluat funcția de ministru al apărării, a fost ironizată de presa germană. O ”ministreasă” într-un astfel de post? Pe deasupra, și foarte tînără? În plus, și frumoasă?

citiţi

Mircea VASILESCU | DilemaBlog

Din nou, Festivalul Dilema veche în Cetatea Alba Iulia

 
 

Cînd am început, în 2011, aş fi fost mulţumit fie şi numai cu o ediţie. Am ajuns la a treia – nici eu nu ştiu cum – şi s-ar părea că nu există nicio “şansă” să ne oprim aici.

citiţi

 

Mircea CĂRTĂRESCU Mi se pare că îmi duc viaţa

Doamne, verde e gardul viu!
ruginite sînt tomberoanele!

Alex TOCILESCU Adam şi Eva

Dumnezeu îl reîncarnase cu un scop.

Ioana NICOLAIE Praştie

Cu un fier de călcat mi-am lipit
tinerețea.

 

 

Rodica ZAFIU | cuvinte nepotrivite

Chiulul tras, înghiţit sau jucat

 
 

E greu să ne imaginăm că acum o sută de ani chiul era un cuvînt argotic, deci şocant, şi tocmai de aceea folosit intens de presa umoristică românească. Un dialog din revista Furnica, din 1914, imaginează o reacţie pudică a autorităţii faţă de limbajul tinerei femei de stradă Miţa: „Tipu ăsta, dle comisar, mi-a tras chiulul!"

citiţi

Liviu PAPADIMA | învăţătura de minte

Şcoala-n Varania

 
 

După atîtea tergiversări, s-a dat în sfîrşit verdictul în procesul ICA. Rezultatul? Unanimitate. Toată lumea declară că e un eveniment de răscruce – trecînd chiar peste „Trofeul Calităţii“. Numai că e o unanimitate bizară şi schimonosită, a unor tabere care par a sta faţă în faţă, gîndind acelaşi lucru: Acum începe!

citiţi

Codrin Liviu Cuţitaru | prezentul discontinuu

La plajă, în America

 
 

În fiecare vară, este în vogă regretul după banii de concediu, aruncaţi (în concediu), pe servicii de calitate îndoielnică, dar cu costuri absolut aberante. Pentru consolare, m-am gîndit să vă ofer descrierea unei zile de vacanţă la mare (la ocean) a unui american.

citiţi

Rodica BINDER | La faţa timpului

Din nou despre război

 
 

La un veac de la izbucnirea Primului Război Mondial, la 70 de ani de la debarcarea aliaţilor pe coasta Normandiei, spre a izbăvi bătrîna Europă de fascism, la un sfert de secol de la dispariţia Cortinei de Fier, prezentul este zguduit de convulsii belicoase, mult mai puternic decît ne-am fi imaginat.

citiţi

Cristian GHINEA | Atitudini mic-burgheze

Victor Ponta şi libertatea presei

 
 

Libertatea presei este un construct care presupune o serie de instituţii, reglementări şi practici. În activitatea sa de pînă acum, Victor Ponta a acţionat pentru a acapara instituţiile, a folosit abuziv reglementările şi a impus proaste practici.

citiţi

Selma IUSUF | legende urbane

Zenul şi îngrijorarea

 
 

În principiu, ar trebui să te înconjori numai de oameni pozitivi, să-ţi hrăneşti visurile, să-ţi mai cobori standardele, să scapi de telefon, să renunţi la obiective, să nu te mai analizezi atîta. (...) Dacă aplici toate sfaturile astea, ai toate şansele să devii o imitaţie proastă de guru budist, să-ţi pierzi contextul şi locul de muncă. 

citiţi

 

 

CARTE

 
 
 

Marius CHIVU

Marele poem al purificării dragostei

Într-adevăr, apărută la patru ani de la precedentul volum de poezie (Aerobiciclete, Brumar, 2010), această carte, intitulată pe cît de... citiţi

 
 

Ana Maria SANDU

„Depresia e secretul de familie pe care îl...

Depresia nu e plăcută. Nimeni nu şi-a ales-o. Dar dacă tot te-ai pricopsit cu ea, poţi învăţa multe. Printr-un anumit proces, oamenii... citiţi

 

 

MUZICă

 
 
 

Aron BIRO

Astenic & învineţit

În anii recenţi, avem de a face cu o insistentă tentativă de redefinire a adjectivului „psihedelic“, din raţiuni care îmi scapă, căci cu... citiţi

 
 

Paul BREAZU

Despre „teritorialism“ şi „protocronism“

Acum patru ani, apariţia primului release Subcarpaţi respira decent aerul fakelore-ului muzical fabricat în România. Era perioada în care... citiţi

 

 

FILM

 
 
 

Andrei GORZO

Direct cinema, cinéma vérité

În instantaneu-notoriul The Act of Killing, care nu seamănă cu nici un alt documentar făcut vreodată, nişte bătrîni gangsteri indonezieni... citiţi

 
 

Ana Maria SANDU

Cluj via Stockholm – TIFF, o istorie personală

Sînt cît se poate de sigură că nu există nici un alt eveniment cultural despre care să fi scris la fel de mult şi de constant ca despre... citiţi

 

 

Matei MARTIN | Mapamondul de buzunar

Tranziţia de la Operă

 
 

Opera din Paris trece prin restructurări la nivelul conducerii. După plecarea anticipată a directorului Nicolas Joël, conducerea prestigioasei instituţii a fost preluată, de la 1 august, de fostul director al Scalei din Milano, Stéphane Lissner. 

citiţi

Mirella PATUREAU

Şi a fost iarăşi Avignon... în grădina IN-ului

 
 

Olivier Py, preluînd conducerea Festivalului de la Avignon aflat la cea de-a 68-a sa ediţie, şi-a dorit un Festival militant şi angajat. Debutul a fost deja marcat de greva intermitenţilor din domeniul spectacolelor, care a anulat seara de deschidere şi alte 12 spectacole programate. 

citiţi

Iulia Badea-Guéritée

Fernanda Garcia Lao şi demonul curiozităţii

 
 

Unele lucruri se întîmplă pentru că nu au urmare şi nici sens, şi probabil că cel mai înţelept gest este să nici nu le acorzi o prea mare importanţă. Altele însă sînt adevărate declanşatoare de noi orizonturi, de noi viziuni, de idei, de senzaţii, şi ar fi păcat să nu le acordăm atenţia necesară sau să trecem nepăsători pe lîngă ele.

citiţi

Oana STOICA | Rosencrantz & Co.

Ariel în Zăvoi

 
 

Festivalurile teatrale de vară ţintesc, cel puţin la noi, flirtul cu spectatorul şi speranţa că acesta, odată cucerit, va frecventa teatrul, şi în timpul stagiunii. Ariel InterFest (20-29 iulie 2014, Rîmnicu Vîlcea), festival internaţional aflat la a patra ediţie, a avut în acest an un conţinut eclectic.

citiţi

Ştefan TEIŞANU | trei întrebări pentru

„Nod cultural între frontiere“

 
 

„«Zilele Nordului» este un festival de muzică, arte şi călătorii care a adunat laolaltă artişti şi turişti din România, Basarabia şi Bucovina de Nord. Programul a inclus 14 concerte, un spectacol de teatru, expoziţii foto, dezbateri, lansări de carte, tururi ghidate şi ateliere de dezvoltare pentru tineri."

citiţi

 
GALERIILE DILEMA VECHE

Clubul Dilema vech...

Lun, 2014-05-05 16:18

Kiev, ianuarie 201...

Vin, 2014-01-24 03:38

Albumul ROST - de ...

Lun, 2013-11-25 12:17

De meserie (foto)j...

Lun, 2013-10-21 15:25

Josef Koudelka

Mie, 2013-10-16 21:22

Lunetistul

Vin, 2013-10-04 12:17

Evgheniţi, ciocoi,...

Mie, 2013-10-02 22:13

Roşia Montană

Lun, 2013-09-23 15:24

Festival Dilema ve...

Lun, 2013-09-02 10:13

Festival Dilema ve...

Dum, 2013-09-01 09:41

Festival Dilema ve...

Sâm, 2013-08-31 10:52

Lansarea oficială ...

Mie, 2013-07-31 06:39

 
 
ADEVĂRUL DE ALTĂDATĂ

Monica Macovei: "Justiţia e pentru oameni, nu...

Ideea de a o invita pe doamna Monica Macovei la un dialog a fost...

Andrei CODRESCU Ce e cultura?

Scopul termenului "cultură" este, în zilele noastre, să exprime ceva...

Andrei PLEŞU Omul fără dileme

Uneori regret că gazeta de faţă se numeşte Dilema. Constat aproape...

 

Galerii foto

Clubul Dilema vech...

Lun, 2014-05-05 16:18

Kiev, ianuarie 201...

Vin, 2014-01-24 03:38

Albumul ROST - de ...

Lun, 2013-11-25 12:17

De meserie (foto)j...

Lun, 2013-10-21 15:25

 

Adina POPESCU | portrete din mers

Infidelitatea pe Internet se pune?

 
 

Într-o zi, prietena mea a făcut o descoperire şi a avut un şoc. Prietenul ei era dependent de site-urile de matrimoniale şi de dating unde apărea, desigur, single (ba chiar „singur cuc“, cum se autodeclara pe un site) şi „interesat de femei“.

citiţi

Luminiţa-Anda MANDACHE

Mai uman decît umanul?

 
 

Îmi amintesc de teama primei mele colege de casă în Statele Unite, ca nu carecumva să-i iasă cîinele pe stradă, pentru că l-ar fi pierdut. Totuşi, din puţinele mele cunoştinţe despre animale, un cîine îşi găseşte mai tot timpul drumul spre casă. Astăzi însă, cîinii-animale de companie par uneori să-şi fi pierdut din instincte.

citiţi

Iulian COMANESCU | Oameni şi etichete

Antena 3, singură împotriva tuturor

 
 

Ieşirea în stradă a Antenei 3 a fost nu o mutare disperată şi confuză, ci o mişcare strategică. Problema e dacă nu cumva acest gen de strategie nu se va întoarce, pe termen mediu, împotriva lui Mihai Gâdea şi a celorlalţi realizatori.

citiţi

Cristina FOARFĂ | bolero de travel

Un rucsac

 
 

În rucsacul meu intră cam şapte kilograme. Motivul pentru care nu-mi iau un troller, ca oamenii „civilizaţi“, e ceva mai complicat: cum plimb eu troller-ul prin hîrtoapele din India, cum îl trec dintr-un autocar în altul în Iran şi ce fac cu el cînd am de alergat, inevitabil, spre aeroport că pierd avionul?

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI