În blugi

Timeline

1500 – Marinarii genovezi obişnuiau să poarte pantaloni confecţionaţi din denim, un material ce provenea din oraşul francez Nimes. Cuvîntul „jeans“ s-a format din expresia franţuzească „bleu de Genes“, însemnînd „albastru de...

citiţi

Alex. Leo ŞERBAN:  Lee - un studiu în verde

Cosmin MANOLACHE:  Mandache & Manolache Co.

Tema săptămînii:
În blugi
 

SITUAŢIUNEA

 

 

 
 

Andrei PLEŞU

Obiectivitate şi relativism

Constat că piaţa ideilor e, la toate nivelele, invadată de o inflaţie relativistă care se ia drept „obiectivitate“. E rău Ponta? Nu zic nu, dar nici Iohannis nu e mai breaz. Pesedeul e plin de mafioţi? Ce vorbeşti?! Da’ pedeliştii cum or fi? E defectă Elena Udrea? Dar lasă că nici cu... citiţi

Citiţi şi

Vintilă MIHĂILESCU:  Ocupaţi Cuvîntul!

Andrei Pippidi:  Cum au fost Bucureştii odinioară

Cristian GHINEA:  Alegeri în Ucraina, Moldova şi România – barometrul...

Gabriel GIURGIU:  Am bătut-o pe Serena!

 

Stela GIURGEANU | DilemaBlog

Cum credem

 
 

Mai demult, la o petrecere am cunoscut un domn care povestea, extrem de serios, că motivul pentru care s-a despărţit de o potenţială iubire a fost că fata a refuzat să-şi facă cruce, în maşină, înainte de a porni la drum. Ceea ce pentru el a fost de neiertat.

citiţi

Marius CHIVU | DilemaBlog

Live Aid / 8 / Earth

 
 

Istoria concertelor caritabile a început în ziua de 13 iulie 1985, cînd muzicienii şi promotorii Bob Geldorf şi Midge Ure au organizat Live Aid pentru a strînge bani şi a combate foametea din Etiopia.

citiţi

Adina POPESCU | DilemaBlog

În orașul Berceni

 
 

O voce și o clapă. La început, au băgat niște populare, că doar ăsta era specificul, după care au dat-o pe repertoriul internațional. Și la, un moment dat, nu mi-a venit să cred, m-am simți ca fix în mijlocul anilor 80, la mare, la Neptun: „Dedicație specială pentru toți îndrăgostiții din local… să vă iubiți ca în prima zi!” Nothing gonna change my love for you.

citiţi

 

Clubul Dilema veche: România între Est și Vest

Vreți să înțelegeți mai bine ce se întîmplă cu noi, dar și cu...

Karlfried Graf DURCKHEIM Calea interioară. Cotidianul ca exercițiu

Orice operă, în lume, este o operă reuşită în măsura în care...

Piese scrise pentru patru pereţi – ediţia I

Prima ediţie a concursului „Piese pentru patru pereţi”, dedicat...

 

 

Rodica ZAFIU | cuvinte nepotrivite

Furori şi furouri

 
 

Expresia a face furouri pare o glumă, un joc de cuvinte de un comic absurd, din categoria „deraierilor lexicale“. Cantitatea impresionantă de atestări din Internet ne poate totuşi convinge că unii vorbitori iau în serios confuzia şi o folosesc fără ezitări.

citiţi

Liviu PAPADIMA | învăţătura de minte

Top

 
 

Nu-mi plac clasamentele. Nu-i plac nimănui, cînd e vorba despre sine. Cînd ţi se dă un număr într-o ierarhie, ai impresia că ai primit un bon de ordine într-o listă de aşteptare. Vă rugăm să luaţi loc. Veţi fi chemat cînd vă va veni rîndul.

citiţi

Andrei MANOLESCU | libertatea de impresie

Pîinea în comunism

 
 

Patronatul Rompan a anunţat că după 1 noiembrie va scoate pe piaţă pîine făcută după reţeta de pe vremea lui Ceauşescu. Patronatul susţine că reţetele de pîine dinainte de 1989 erau mai bune, mai sănătoase şi mai naturale decît cele de astăzi.

citiţi

Cătălin ŞTEFĂNESCU | fără doar şi coate

Attica! Attica!

 
 

E greu să nu-ţi aminteşti în zilele astea de una dintre scenele memorabile din filmul Dog Day Afternoon, în regia lui Sidney Lumet. Sonny Wortzik (Al Pacino) jefuieşte o bancă, pentru a face rost de banii care ar acoperi costurile unei operaţii de schimbare de sex pentru iubitul lui.

citiţi

Constanţa VINTILĂ-GHIŢULESCU | Ceaslov story

Lalele, lalele, lalele…

 
 

Din Imperiul Otoman, printre baloţii de ţesături scumpe, cîţiva bulbi de lalea au ajuns în Ţările de Jos, în portul Antwerpen. Se pare că negustorul, care a cerut postavul şi mohairul, n-a prea ştiut ce să facă cu bulbii de lalea, pe unii i-a mîncat, asociindu-i cu ceapa, pe alţii i-a plantat, aşa, într-o doară, în grădina de zarzavat.

citiţi

Selma IUSUF | legende urbane

Voluptatea nenorocirii

 
 

Ca mulţi alţii de vîrsta lui, bietul meu prieten găseşte în fiecare nimic cîte ceva care să-l scoată din şontîcăiala zilnică a unei vieţi care se apropie de final. Cele mai savurate poveşti sînt cele despre cunoştinţe care s-au îmbolnăvit, sau care au căzut şi şi-au rupt şoldurile prin baie. 

citiţi

Mihnea RUDOIU

Războiul lumilor: DNA vs moaşte

 
 

Ca să animăm puţin aceste alegeri anoste, mi-am luat libertatea să introduc un element de noutate, analizînd ipoteza în care celor 14 candidaţi li s-ar fi adăugat DNA-ul şi moaştele preasfintei cuvioase Parascheva. Amîndoi ar fi concurenţi redutabili şi cu şanse sporite de a-şi surclasa contracandidaţii în primul tur de scrutin.

citiţi

 

 

CARTE

 
 
 

Marius CHIVU

Viaţa în kibbutz

Comunitatea în care au loc cele opt povestiri din acest volum aparţine kibbutzului Ykhat din anii ’50, după Holocaust, în timpul guvernării lui... citiţi

 
 

Mirella PATUREAU

Un Paris ţesut din stofa amintirilor – sau...

Parisul personal sau „autobiografia urbană“ semnată de George Banu nu este un ghid cultural al Parisului şi nici un imposibil jurnal în... citiţi

 

 

MUZICă

 
 
 

Paul BREAZU

O noapte de coşmar la operă

Înainte de a citi a doua frază a acestui text, opriţi-vă preţ de trei minute şi 17 secunde. Tastaţi în box-ul de căutare al YouTube-ului... citiţi

 
 

Aron BIRO

Noir afumat

În preferinţele mele, dintre toate sortimentele de jazz mă tem că cel trompetistic vine pe ultimul loc. Pe de o parte, cei care iau calea... citiţi

 

 

FILM

 
 
 

Andrei GORZO

Politice şi nu prea

Noul film al regizorului maghiar Kornél Mundruczó, Oraşul cîinilor, se prezintă, pe genericul său de început, ca un film dedicat lui Miklós... citiţi

 
 

Ana Maria SANDU

Cluj via Stockholm – TIFF, o istorie personală

Sînt cît se poate de sigură că nu există nici un alt eveniment cultural despre care să fi scris la fel de mult şi de constant ca despre... citiţi

 

 

Oana STOICA | Rosencrantz & Co.

Puterea ca viciu

 
 

Scrisă în 1950, imediat după cel de-al Doilea Război Mondial şi în plină ofensivă a dictaturii roşii, Lecţia este o piesă alarmistă, neliniştitor de actuală în contextul izbucnirii astăzi a unor pusee autoritariste, nu numai în politica orientală, ci şi în cea europeană.

citiţi

Valentin DUMITRESCU

Omul cel bun din Seciuan

 
 

Cu noua sa premieră de la Bulandra, regizorul Andrei Şerban repune în discuţie un fenomen dezumanizant. Comercialul – în traducere liberă şi în toate sensurile, devenit idol în economia liberului-schimb de iluzii, devorator insaţiabil al celor ce i se închină. 

citiţi

Matei MARTIN | Mapamondul de buzunar

Mersul grevelor

 
 

De cîteva luni bune, Germania e paralizată de grevele succesive ale mecanicilor de locomotivă şi ale însoţitorilor de tren. Cînd nu fac grevă unii, încetează ceilalţi lucrul. Parcă s-au înţeles: să facem totul ca să blocăm circulaţia. 

citiţi

„Muzica dezvoltă minţile oamenilor“ – interviu cu Manfred CLYNES

 
 

"Viaţa mea muzicală este îmbogăţită şi învigorată de faptul că acum sînt în stare să fac aşa ceva: un lucru la care nici nu îndrăzneam să visez cu cîţiva ani înainte. Frumuseţile muzicii există pentru a fi atinse. Este ca şi cum te-ai afla în căutarea unor comori."

citiţi

 
GALERIILE DILEMA VECHE

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 14:42

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 13:25

Festivalul Dilema ...

Dum, 2014-08-24 08:18

Festivalul Dilema ...

Sâm, 2014-08-23 01:04

Clubul Dilema vech...

Lun, 2014-05-05 15:18

Kiev, ianuarie 201...

Vin, 2014-01-24 02:38

Albumul ROST - de ...

Lun, 2013-11-25 11:17

De meserie (foto)j...

Lun, 2013-10-21 14:25

Josef Koudelka

Mie, 2013-10-16 20:22

Lunetistul

Vin, 2013-10-04 11:17

Evgheniţi, ciocoi,...

Mie, 2013-10-02 21:13

Roşia Montană

Lun, 2013-09-23 14:24

 
 
ADEVĂRUL DE ALTĂDATĂ

Monica Macovei: "Justiţia e pentru oameni, nu...

Ideea de a o invita pe doamna Monica Macovei la un dialog a fost...

Andrei CODRESCU Ce e cultura?

Scopul termenului "cultură" este, în zilele noastre, să exprime ceva...

Andrei PLEŞU Omul fără dileme

Uneori regret că gazeta de faţă se numeşte Dilema. Constat aproape...

 

Galerii foto

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 14:42

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 13:25

Festivalul Dilema ...

Dum, 2014-08-24 08:18

Festivalul Dilema ...

Sâm, 2014-08-23 01:04

 

Din „secretele“ unei farmacii eficiente– interviu cu Beatrice SPETEANU şi Iordache HUŞTIU

 
 

Farmacia Academia este una dintre puţinele, şi uneori chiar singura farmacie din Bucureşti în care găseşti (aproape) orice medicament, gata făcut sau preparat la comandă. Farmacistul principal de acolo, Iordache Huştiu, e mereu prezent printre angajaţii săi. Tot farmacistă acolo e şi fiica sa, Beatrice Speteanu.

citiţi

Adina POPESCU | portrete din mers

Ce-i mînă pe ongişti în luptă?

 
 

La centru, ea lucra ca asistent social, aproape voluntar, din partea unei asociaţii. Dar ceva n-a mai mers, au apărut nişte neînţelegeri în interiorul asociaţiei, n-a vrut să-mi dea amănunte. „Acum am propria mea asociaţie şi e mai bine aşa."

citiţi

Bogdan TĂNASE | bolero de travel

„Ştiţi oraşul Siliştea?“

 
 

Cred că am început chiar despre asta, despre ce fac ei la cluburile studenţeşti. Fusesem, pe la începutul lunii, la un festival al lor şi mare mi-a fost mirarea să văd cum fiecare departament al acestei universităţi de limbi străine are un grup folcloric şi unul de dans sau muzică modernă. La festival, recunosc, mă uitasem cam cîş.

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI