Editoriale și opinii

nici aşa, nici altminteri

Note, stări, zile

Andrei PLEŞU

Lumea știe din ce în ce mai puțin să citească și să asculte. Și nu mă refer la analfabetismul propriu-zis sau la auzul deficitar, ci la incapacitatea vădită a multor comentatori (și din sfera publică, și din cea privată) de a înțelege un text sau un discurs, oricît de simple ar fi. 

distribuie

Tîlc show

Homo deus?

Teodor BACONSCHI

Am citit Sapiensde Yuval Noah Harari (tradusă la Polirom) și, pentru că mi-a plăcut, am parcurs cu egal interes Homo deus (aflată probabil în curs de traducere). 

distribuie

Dileme on-line

Lasă-ţi copiii să vină la tine

Piure de viţel pentru bebeluşi cu hîrtie bio din coacăze

Maria IORDĂNESCU

125 de feluri de lapte praf, cu denumiri științifico-fantastice și promisiuni de sănătate deplină. Uitîndu-mă la miile de produse gîndite toate pentru a satisface „nevoile“ unui bebeluș de cîteva luni, am impresia că oferta se adresează celui mai sofisticat, pretențios, mofturos, rafinat „client“, cu măcar vreo douăzeci de ani experiență în cele mai stilate și mai exotice feluri de mîncare, haine sau mobilier.

distribuie

Pe ce lume trăim

Contraintuiţia

„Pe bune!“

Teodor TIŢĂ

Ne aducem aminte cum, din FSN-ul care chema minerii și le organiza sejurul, PSD a devenit partidul care a asigurat prima tranziție democratică de putere din România modernă, a negociat accesul în UE și NATO, pentru ca ulterior să se degradeze lent către structura antiliberală de astăzi.

distribuie

La zi în cultură

Rosencrantz & Co.

Întîlniri cu sine

Oana STOICA

Bobi Pricop propune un concept de scenografie virtuală: un spaţiu configurat multimedia şi acordat, ca tehnică, la convenţia textului şi, ca simbolistică, la esenţa acestuia. Tehnologia intermediază expresia scenică (şi emoţia) şi este potenţial facilitator de limbaje performative noi. 

distribuie
Regimul artelor şi muniţiilor

„Depinde ce fel de preot alegi să devii“ – interviu cu regizorul Daniel SANDU

Roxana CĂLINESCU

Poți să îți atingi scopul prin minciună și trădare și să devii preot sau poți să refuzi minciuna și trădarea și tot să devii preot, un alt fel de peot. Cei care folosesc minciuna și trădarea pentru a-și atinge țelul nu sînt neapărat mincinoși și trădători non-stop, ci se lasă seduși de gîndul că doar o minciunică și o trădare micuță-micuță, urmate apoi de multe fapte bune, n-ar fi grav.

distribuie
Dilema veche vă recomandă

Les Films de Cannes à Bucarest, festivalul Narativ, Vara în care mama a avut ochii verzi

 Sîmbătă, 14 octombrie, de la ora 15, va avea loc Marșul „Împreună pentru siguranța femeilor!“, pornind din Piaţa Universităţii. Scopul acestuia este de a descuraja și de a condamna toate formele de violență ale bărbaților împotriva femeilor, pentru ca femeile și fetele să fie în siguranță acasă, în spațiile publice, la locul de muncă, în școli și în universități. (Cristina Ştefan)

distribuie

Societate

legende urbane

Bula spartă

Selma IUSUF

Politicieni care se fac că nu știu cît costă benzina pe care ei au scumpit-o, o mare sărăcită de oameni, mințită cu nonșalanță ucigașă, pentru care nimeni n-o să facă nimic, bani furați în sănătate și bătrîni lăsați să moară ca niște cîrpe vechi.

distribuie
portrete din mers

Vecinii mei, cîinii

Adina POPESCU

„Știți deja că nu putem face nimic împotriva lătratului, pentru că nu avem lege!“, îmi spune polițistul care a venit să constate cazul. Am ieșit în stradă ca să stăm de vorbă, în timp ce cîinii sînt călare pe poartă și latră furios, la doi metri de noi. Nu ne putem auzi din cauza lor.

distribuie

Carte

Feedbook

Brexit avant la lettre

Marius CHIVU

Majoritatea romanelor lui Jonathan Coe sînt satire, mai mult sau mai puţin politice, plasate în diferite perioade din istoria Marii Britanii: Clubul putregaiurilor se desfăşoară în anii ’70, şi nu e doar despre schimbările culturale produse de clash-ul dintre rock-ul progresiv şi punk, dar şi despre actele de terorism ale separatiştilor irlandezi şi grevele din industrie, Ce hăcuială! ajunge în anii ’80 marcaţi de reformele lui Margaret Thatcher, pentru ca Cercul închis să se ocupe de anii ’90 şi de ceea ce, privind retrospectiv, putem numi revoluţia în telecomunicaţii.

distribuie

Muzică