Luiza VASILIU

Acasă la jurnalişti jpeg
Acasă la jurnalişti
M‑am mutat la Casă pe 1 august 2014. Lumea din jur nu prea înțelegea de ce am renunțat la confort grad II ca să locuiesc cu niște golani grad I. La 30 de ani, te muți în general la casa ta, nu la casa altora. Am primit prima cameră pe dreapta, vizavi de bucătărie. Acolo am reînvățat să scriu.
„Sînt un admirator necondiţionat al imaginaţiei“   interviu cu Robert KRULWICH jpeg
„Sînt un admirator necondiţionat al imaginaţiei“ - interviu cu Robert KRULWICH
„Dacă Dumnezeu are nevoie de un cor de îngeri care să-i cînte „Aleluia!“, iar el e ditamai Dumnezeu, atunci înseamnă că și tu ai voie să ai așa ceva. Imaginează-ţi un cor de îngeri care-ți cîntă dimineața: „Eşti fabulos!”
Off with his head! jpeg
Off with his head!
Acest Dosar nu a pornit de la cazul Bodnariu, dar s-a potrivit. A pornit de la o serie de cuvinte-cheie – plagiatori, mari corupți, conștiință –, care păreau să aibă sens luate împreună, dînd o imagine cel puțin interesantă a felului în care ne raportăm la autoritate, corectitudine, dreptate.
Everyone says hi png
Everyone says hi
De luni, am intrat într-un rabbit hole și n-am mai ieșit de-acolo. Texte, imagini, clipuri, piese, tweet-uri, mesaje trimise de pe pămînt către asteroidul Bowie.
„O antologie e ca o valiză“   interviu cu John FREEMAN jpeg
„O antologie e ca o valiză“ - interviu cu John FREEMAN
Am ajuns să vin fără nici o întrebare scrisă, nici nu mă gîndeam la ele de dinainte, poate aveam doar una în buzunar, în caz că nu exista nici un fel de conexiune între noi. Încercam să mă duc cu mintea deschisă. Era și stresant, ştiam că poate ieşi prost.
„Nu cred că voi fi în stare să înţeleg mai mult pe măsură ce îmbătrînesc“   interviu cu Lloyd SCHWARTZ jpeg
„Nu cred că voi fi în stare să înţeleg mai mult pe măsură ce îmbătrînesc“ - interviu cu Lloyd SCHWARTZ
„Cînd am primit Premiul Pulitzer, cei de la The Globe mi-au luat un interviu şi m-au întrebat: „Ce vreţi să se întîmple cu cariera dvs. de-acum încolo?“, iar eu am zis: „Păi, sper că poemele mele vor fi citite de mai mulţi oameni.“
Ai sărit ca boul din Louis Vuitton jpeg
Ai sărit ca boul din Louis Vuitton
Am citit de dimineață cu plăcere&oroare textul lui Ionel Stoica din Adevărul despre cum „Oprescu negocia să cumpere tăcerea unui director corupt din primărie cu 5000 de euro pe lună” și m-am oprit fascinată la transcrierea unei conversații dintre directorul corupt și soția lui.
Ecranul intimităţii noastre jpeg
Ecranul intimităţii noastre
Internetul a transformat intimitatea în privacy şi ne-a făcut pe noi, utilizatorii, mult mai vulnerabili. Sîntem uşor de urmărit, mişcările noastre digitale şi reale se înregistrează automat, fiecare pas lasă o amprentă în urma lui.
Partea plină a Facebook ului jpeg
Partea plină a Facebook-ului
Mă ridic din pat, îmi fac cafeaua, deschid laptop-ul. Fiecare tab nou e un fir pe care-l desfac de pe Facebook. Acolo am adunată toată presa din lume care mă interesează, site-urile de muzică, film şi literatură, prietenii în ale căror recomandări am încredere.
Nici scurtă, nici lungă jpeg
Nici scurtă, nici lungă
Joi dimineaţă, mă grăbesc îngrozitor. Chem un taxi prin aplicaţie. Vine, sar în maşină. „La Romană, vă rog.“ Şi adaug formula pe care-o zic mereu la curse scurte: „Ştiu că e aproape, dar vă las 10 lei.“ De obicei, şoferul se relaxează şi renunţă la gîndul de-a mă arunca din maşină.
Cum poţi să vezi ce nu se vede – patru zile la Bienala de la Veneţia jpeg
Cum poţi să vezi ce nu se vede – patru zile la Bienala de la Veneţia
M-am întors de la Veneţia cu 461 de poze în telefon. 461 de încercări de a pune stăpînire pe un oraş care pare al tuturor, deşi nu e, de fapt, al nimănui, 461 de încercări de a fi curatorul propriei memorii vizuale, deşi memoria nu se lasă îmblînzită de un smartphone.
Ah, vacanţele de vară! jpeg
Ah, vacanţele de vară!
În paginile următoare, veţi găsi mai multe recomandări de lectură estivală de la cititori unul şi unul şi trei fragmente numai bune de citit (o proză, ceva poezie şi nişte eseuri epistolare) la mare, la munte sau în insulele Baladar. Un Dosar de vară, pentru că ştim că citiţi Dilema veche chiar şi-n vacanţă.
Ai sărit ca boul din Louis Vuitton jpeg
Întotdeauna ai nevoie de un porc
Acum vreo zece ani, cînd citeam cîte un roman sau un reportaj excelent, mă întrebam mereu cum fac autorii ca să găsească povești atît de bune.
„Cînd încep un proiect, mă uit la un film de Cassavetes“ – interviu cu actriţa Nina HOSS jpeg
„Cînd încep un proiect, mă uit la un film de Cassavetes“ – interviu cu actriţa Nina HOSS
„Documentarea mi se pare o etapă absolut necesară în înţelegerea unui personaj. Fără asta, n-aş şti de unde să încep. Nu joci viaţa ta, joci viaţa altcuiva, chiar dacă e ceva închipuit, nu real. Şi trebuie să-i dai cît mai multă profunzime şi bogăţie interioară.“
Ai sărit ca boul din Louis Vuitton jpeg
Abuzuri la UNATC
Comisiei de etică a UNATC i s-a părut mult mai important să pedepsească lezarea imaginii Universității decît să investigheze criticile aduse de Andrei Rus și Andrei Gorzo și să ceară o anchetă internă.
Cafea cu Bradbury, Wallace, Sendak și alții jpeg
Cafea cu Bradbury, Wallace, Sendak și alții
De aproape un an, urmăresc serialul PBS Blank on Blank, proiectul de recuperare a unor interviuri rare cu oameni extraordinari. M-am abonat la YouTube-ul lor și primesc o dată la cîteva săptămîni o animație nouă.
Cafea cu Bradbury, Wallace, Sendak și alții jpeg
Error.dll
Calculatoare blocate, documente pierdute inexplicabil, Windows-uri blege, fotografii dispărute în gaura neagră a unui recovery pe iTunes, înregistrări nesalvate ș.a.
Godot a fost aici jpeg
Godot a fost aici
Plănuiam un dosar despre absurd încă din 2013, cînd a apărut la Humanitas cartea profesorului Ştefan Afloroaei, Privind altfel lumea celor absurde. De atunci au trecut doi ani, au venit peste noi Roşia Montană, depresia, noile dileme morale, atacurile de la Paris şi libertatea de expresie.
„Nimic din cele absurde nu este străin omului“   interviu cu Ştefan AFLOROAEI jpeg
„Nimic din cele absurde nu este străin omului“ - interviu cu Ştefan AFLOROAEI
„Mi-ar fi plăcut să fiu un cartograf senin al celor „absurde“, asemeni călătorilor prin ţinuturi exotice sau pustii, dar nu sînt. Am constatat, totuşi, că noi operăm cel mai adesea cu accepţiuni obişnuite şi negative ale termenului: absurde ar fi tocmai cele inepte, aberante, contradictorii, ilogice, incoerente, nebuneşti.”
Cum să ucizi un nazist (și să scrii un roman) jpeg
Cum să ucizi un nazist (și să scrii un roman)
Operațiunea Anthropoid e un straniu animal literar, un roman certat cu tradiția romanului, care reconstituie, cu obsesia adevărului istoric plutind mereu peste peisajul lipsit de griji al ficțiunii, atmosfera Europei de la finalul anilor '30 și începutul anilor '40.
„Mi se pare mereu că sînt mai puţin iubită decît ceilalţi“ – interviu cu Claire DENIS jpeg
„Mi se pare mereu că sînt mai puţin iubită decît ceilalţi“ – interviu cu Claire DENIS
„Nu ştiu dacă filmele astea de război îmi dădeau o senzaţie de violenţă. Era ceva ciudat acolo, soldaţii americani erau frumoşi şi răniţi, iar japonezii erau micuţi de tot şi-aveau nişte caschete micuţe din piele… Îmi dădeau o senzaţie de falsitate.”
Obama, Iohannis și genocidul jpeg
Obama, Iohannis și genocidul
Spre deosebire de Papa Francisc, George Clooney, Kim Kardashian sau băieții de la System Of A Down, președintele Obama nu poate să pronunțe cuvîntul „genocid”. A putut, acum șapte ani, cînd era în campanie electorală, dar acum nu mai poate.
Obama, Iohannis și genocidul jpeg
Nu mai am Facebook
Mi-am suspendat contul de Facebook de două săptămîni. 350 de ore fără să mai dau mii de refresh-uri ca să văd ce s-a mai întîmplat în lume, 350 de ore fără să mai citesc mesaje din care să aflu ce s-a mai întîmplat în viața oamenilor din jurul meu, 350 de ore fără virale și dezbateri mîzgălite pe șervețele.
„Metoda mea e administrarea eşecului“ – interviu cu Adrian GHENIE jpeg
„Metoda mea e administrarea eşecului“ – interviu cu Adrian GHENIE
A fondat, alături de Mihai Pop, galeria Plan B de la Cluj, faimoasă pentru că a pus Clujul pe harta artei mondiale, cu o generaţie nouă de artişti, şi a ajuns să fie cel mai bine vîndut pictor român contemporan şi unul dintre cei mai apreciaţi din lume. Adrian Ghenie reprezintă România la Bienala de Artă de la Veneţia
Obama, Iohannis și genocidul jpeg
Dear New York Times,
Săptămîna trecută, în paginile de Op-Ed ale New York Times a apărut un text semnat de Patrick Basham despre „Mania Anti-corupție a României”, din care reiese, nici mai mult nici mai puțin, că am fi un popor însetat de nedreptate.
Gărgăuni de primăvară jpeg
Gărgăuni de primăvară
Scriu acest text la o masă de sticlă dintr-un apartament micuț de pe rue du Plâtre, strada unde și-a pierdut Flaubert virginitatea cînd avea șaișpe ani, în timpul anului școlar 1837/1838 (deși unii zic 1839).
Desenează mi o oaie jpeg
Desenează-mi o oaie
Desenatorii de presă păstrează ceva din ingenuitatea lui „Desenează-mi o oaie“, chiar şi-atunci cînd caricaturile lor sînt mai verzi chiar decît verdele de Paris. În fond, caricaturiştii sînt ca puştiul care stă în mijlocul mulţimii, la paradă, şi strigă că împăratul e gol.
Ce se întîmplă în Nigeria jpeg
Ce se întîmplă în Nigeria
În 2009, am adoptat o fată din Nigeria. De fapt, am fost sponsorul ei de la distanță timp de un an. Eram în Franța, aveam o bursă destul de mare și m-am gîndit c-aș putea să fac și altceva cu banii decît să merg la concerte sau să-mi iau cărți și pantofi.
Copiii Revoluţiei jpeg
Copiii Revoluţiei
Am rugat cîţiva tineri născuţi după 1989 să le scrie părinţilor lor: ce ştiu ei despre comunism şi despre Revoluţie, cum e să fi crescut odată cu democraţia din România, ce înseamnă pentru ei cuvîntul „libertate“ etc. A ieşit un mic volum de corespondenţă sentimentală, un bilanţ candid şi lucid al ultimilor 25 de ani.
Gărgăuni de primăvară jpeg
Singurătățile noastre
”E bine să fim conștienți de ireductibila noastră singurătate. Să știm că nu însemnăm mare lucru pentru prietenii și apropiații noștri. Ca și pentru aceia, infim de puțini, care vor suferi, după o vreme nu prea lungă nu vom mai fi decît un sporadic și potolit prilej de pomeniri”.
Tîrgul de artă de la Viena – focus: România jpeg
Tîrgul de artă de la Viena – focus: România
În cadrul ediţiei de anul acesta (2 – 5 octombrie 2014), o secţiune specială a Viennalei a adus în centrul atenţiei arta contemporană din România: cinci galerii (Plan B din Cluj, Jecza Gallery din Timişoara, Anaid Art Gallery, Zorzini Art Gallery şi Anca Poteraşu Gallery din Bucureşti) şi două spaţii nonprofit din capitală (Alert Studio şi Atelier 030202).
Cele patru bătrîneţi   interviu cu Livius CIOCÂRLIE jpeg
Cele patru bătrîneţi - interviu cu Livius CIOCÂRLIE
Memorialist, eseist, critic, scriitor, cititor rafinat, maestru al autoironiei şi campion al sincerităţii, Livius Ciocârlie este una dintre cele mai discrete prezenţe din peisajul literaturii române. Am stat de vorbă despre bătrîneţe şi lucrările ei, într-o dimineaţă de toamnă, la etajul casei de la Armenească.
Ce se întîmplă în Nigeria jpeg
Viaţa mea în şaizeci şi şase de saci
Nu-s chiar şaizeci şi şase, dar tot sînt vreo paişpe, plus vreo douăzeci de pungi mari de supermarket, plus două valize, plus alte pungi, punguţe, traiste, cutii, plicuri şi mape. Am impresia că mi-am petrecut viaţa mutîndu-mă.
Încă un lucru despre care nu vorbim jpeg
Încă un lucru despre care nu vorbim
Doi dintre cei mai apropiaţi oameni din viaţa mea au avut episoade depresive grave. Amîndoi le-au depăşit cu medicaţia potrivită şi vizite la psihiatru şi/sau psihoterapeut. Amîndoi preferă să nu se ştie prin ce-au trecut, în afara unui cerc restrîns de prieteni şi membri ai familiei, să nu afle colegii de la serviciu, să nu fie priviţi altfel.
Aici Vocea Europei jpeg
Aici Vocea Europei
Din vara lui 2006, organizatorii unui festival din Franţa încearcă să facă Europa mai simpatică, îndulcind siropul destul de amar al coabitării europene cu multă muzică bună. În fiecare an, la final de mai – început de iunie, la Clermont-Ferrand are loc Europavox, un festival de muzici europene noi şi prea puţin cunoscute.
Un text cu multe găuri negre jpeg
Un text cu multe găuri negre
Dacă luăm întregul sistem solar şi-l condensăm cu puterea minţii la dimensiunile oraşului Măgurele, putem obţine în laboratorul nostru secret o gaură neagră.
Un text cu multe găuri negre jpeg
Înotul şi cititul
E 6 dimineaţa, zi de vară. Mă trezesc, îmi fac jumătate de cană de cafea, dau drumul la Radio FIP, îmi beau jumătatea de cană de cafea, mă îmbrac şi ies. Am piscina aproape, ajung repede. La 7 fără un sfert sînt în apă, fac ture ne-profesioniste, nu e aproape nimeni la ora asta.
Nu vă supărați, unde i Europa? png
Nu vă supărați, unde-i Europa?
De-aici ar fi trebuit să înceapă campania electorală, de la livrarea unei informaţii simple către alegători: Europa, aşa cum apare ea concentrată în instituţiile europene, nu e o ameninţare la adresa cetăţenilor, de care cineva ar trebui să-i „apere“, ci un spaţiu pe care pur şi simplu trebuie să îl locuim împreună.
Mașinăria morală jpeg
Mașinăria morală
În ultimele decenii, tehnologia a avansat atît de mult, încît ne-a luat-o înainte. Noile descoperiri ale ştiinţei oferă posibilităţi pentru propriul corp şi propria minte care erau de neînchipuit cu un secol în urmă. În faţa lor, sîntem uneori depăşiţi, iar instrumentele noastre de lucru par c-au stat prea mult la soare.
„Nu sîntem pregătiți moral pentru viitor“   interviu cu Julian SAVULESCU jpeg
„Nu sîntem pregătiți moral pentru viitor“ - interviu cu Julian SAVULESCU
Este profesor de etică aplicată la Oxford, director al Centrului de Etică Aplicată Uehiro de la aceeaşi universitate, editor al Journal of Medical Ethics, cea mai importantă publicaţie de bioetică din lume. Julian Savulescu ne provoacă să regîndim moralitatea aşa cum (nu) o ştiam pînă acum.
Cea mai frumoasă piesă din lume jpeg
Cea mai frumoasă piesă din lume
În fiecare secundă din fiecare minut din fiecare oră ş.a.m.d. din fiecare încăpere din fiecare clădire din fiecare oraş din fiecare ţară ş.a.m.d., se aude cea mai frumoasă piesă din lume.
O fanfară de buzunar jpeg
O fanfară de buzunar
Februarie 2009: „Debutul celor de la Fanfarlo. Cam prea Arcade Fire&Beirut şi prea puţin Fanfarlo. Însă Bowie i-a pus pe top tenul lui cu muzică nouă. O fi ştiind el ceva.” Evident, Bowie ştia.
Luxul luminii png
Luxul luminii
Sîntem nişte indivizi electrificaţi. Din braţele noastre ies fire care ne leagă de telefon, laptop, robot de bucătărie, aspirator, prin inimile noastre trec, în momentele de stres, cabluri de înaltă tensiune, funcţionăm pe bază de energie electrică, iar vieţile noastre din ce în ce mai agitate ar fi cuprinse de panică dacă cineva ar apăsa pe întrerupător şi ar stinge lumina.
Bine că i roz jpeg
Bine că-i roz
Din cînd în cînd, nu foarte des, apare la noi o trupă pe care vrei s-o iei acasă. Vrei să faci cunoştinţă cu membrii ei, să le spui „aşa, domnule, bravo”, să staţi la o bere după concert, să vorbiţi despre cine ce-a mai ascultat, şi dup-aia să vină toţi la tine acasă.
„A meritat să mi risc viaţa“ – interviu cu Vaughan SMITH jpeg
„A meritat să-mi risc viaţa“ – interviu cu Vaughan SMITH
Jurnalist independent de război, multipremiat pentru reportajele lui din zone de conflict, Vaughan Smith este fondator al agenţiei de cameramani freelanceri Frontline Television News şi apoi al Clubului Frontline din Londra, cu filiale în Albania, Bosnia şi Herţegovina, Cehia, Georgia, Rusia, Slovacia.
Alain de Botton şi a făcut ziar jpeg
Alain de Botton şi-a făcut ziar
În zilele în care Dilema îşi făcea blog, eseistul britanic de largă acoperire Alain de Botton îşi făcea ziar. De fapt, nu chiar ziar, ci site de ştiri, şi nu singur, ci împreună cu „nişte colegi” filosofi.
„Nu există nici o lege care să mi interzică să arăt ce vreau“ – interviu cu Abdellatif KECHICHE jpeg
„Nu există nici o lege care să-mi interzică să arăt ce vreau“ – interviu cu Abdellatif KECHICHE
Născut în Tunisia în 1960, s-a mutat împreună cu familia în Franţa, cînd avea 6 ani. Se consideră regizor francez, nu tunisian. Şi-a început cariera în cinematografie ca actor şi a debutat cu lungmetrajul La Faute à Voltaire, în 2000 (Leul Viitorului pentru film de debut, Veneţia).
„Îndoiala e substanţa scrisului“ – interviu cu Tom JUNOD jpeg
„Îndoiala e substanţa scrisului“ – interviu cu Tom JUNOD
A scris despre violatori cărora le pare rău, despre mercenari închipuiţi, despre Obama şi atacurile ucigaşe cu drone, despre părinţii lui, despre criza financiară, despre Nicole Kidman, Matt Damon, Kevin Spacey, Brad Pitt şi mulţi alţii.
7 motive ca să mergeţi la Jazz Night Out jpeg
7 motive ca să mergeţi la Jazz Night Out
Joi, 17 octombrie, de la ora 19.30, la Sala Radio vor concerta pianiştii Tigran Hamasyan şi Vijay Iyer, în cadrul evenimentului Jazz Night Out, organizat de Twin Arts cu sprijinul Ambasadei Armeniei în România.
Să ţi pese jpeg
Să-ţi pese
N-am copii. Dar cînd o să-i am, o să le scriu lungi scrisori, aşteptînd să se facă mari şi să le citească. Iar cînd o să se facă mari, o să le dau pachetul meu de scrisori legate cu panglici colorate (sau vreun folder trimis pe mail cu WeTransfer), împreună cu o Dilemă veche de tot, din 26 septembrie 2013, în care am rugat cîţiva scriitori, jurnalişti etc. să le scrie o scrisoare copiilor lor.