Horia BLIDARU

640px Sichuan earthquake building collasped  JPG
Cutremur - cimitirul politicii
Domnul cu mila, pînă cînd politicienii români vor înțelege că politica înseamnă a face! Altfel, se ajunge la țipătul disperat: „Nu de stare de urgență avem nevoie, ci de un stat”.
Cetățeanul eșuat jpeg
Cetățeanul eșuat
Șantierul post-pandemie nu ar trebui să vizeze numai statul, ale cărui limite dezolante le-a evidențiat această grea încercare colectivă.
Unde cercetare nu e, nici inovare nu e  Dar cui îi trebuie? jpeg
Unde cercetare nu e, nici inovare nu e. Dar cui îi trebuie?
În urmă cu o săptămână, un raport al Eurostat atrăgea atenția asupra alocării infime a României pentru cercetare și dezvoltare.
Ce spune despre România decuplarea europeană a laserului de la Măgurele? jpeg
Ce spune despre România decuplarea europeană a laserului de la Măgurele?
Laserul de la Măgurele – creaţie excepţională a cercetării româneşti – devine simbolul trist al crizei de viziune şi voinţă ce caracterizează sistemul politic din România.
Norii negri ai începutului de an jpeg
Norii negri ai începutului de an
Între amenințarea războiului generalizat în Orientul Mijlociu și flăcările apocaliptice care devastează Australia, omenirea intră în 2020 în stare de alertă.
Tinerețe fără bătrînețe și politică fără de moarte jpeg
Tinerețe fără bătrînețe și politică fără de moarte
Bruckner semnalează faptul că „jeunismul“ este simptomul unei societăți care îmbătrînește și amintește că, în ultimul secol, omul a cîștigat 20-30 de ani în plus de viață. „Am împins iarna mai tîrziu între anotimpurile vieții“, spune filosoful france
Patimile după Cărtărescu jpeg
Patimile după Cărtărescu
Tot ce a construit spontanul agent literar Băsescu riscă să se prăbușească sub această povară encomiastică. Mai ales că la Cotroceni nu se mai citește Orbitor. Ghinion, e vremea Omului fără însușiri.
Un secol de prostie și chin jpeg
Un secol de prostie și chin
Cu adevărat miracol al istoriei că statul român rămîne în picioare după aproape un veac de cînd e condus de unii dintre cei mai netrebnici avortoni ai lui. La o socoteală rapidă, iresponsabilitatea carlistă, cruzimea dejistă şi megalomania ceauşistă însumează jumătate de secol, la care se adaugă şansa irosită a celor trei decenii post-comuniste în care n-am fost în stare să ne găsim busola. Şi totuşi...
Cît costă sediul PSD? jpeg
Cît costă sediul PSD?
Strădania actualei conduceri a PSD de a prelua comportamentul în masă al populaţiilor de lemingi ce se aruncă în mare e pe cale să rezolve problema poverii oculte.
Încă o beție cu Marx? jpeg
Încă o beție cu Marx?
Președintele Xi Jinping l-a numit pe Marx „cel mai mare gînditor al timpurilor moderne“. Sub steagul roșu, China își vede alert de Noul Drum al Mătăsii. Care înseamnă achiziții și investiții în Europa, în ultimul deceniu, însumînd cel puțin 318 miliarde de dolari – cu 45% mai mult decît acţiunea similară a SUA în zonă, conform unei analize Bloomberg.
Vremea Noilor Paşoptişti jpeg
Vremea Noilor Paşoptişti
„Viitorul nu se așteaptă așa cum aștepți un tren. Viitorul se pregătește“. România întreagă e obligată să devină urgent un imens șantier, altfel va fi deja prăbușită cînd, din păcate, ne va lovi iar periodicul val rău al istoriei.
Populismul şi democraţia jpeg
Populismul şi democraţia
Populismul ucide democrația, nu o însănătoșește, cum pretind demagogii clipei. Populismul înlocuiește dialogul cu conflictul. Populismul exacerbează resentimentele, în loc să propună soluții. Populismul mizează pe conflict și intoleranță, fiind incapabil să mobilizeze constructiv energiile societății.
Războiul Occidentului cu Istoria jpeg
Războiul Occidentului cu Istoria
„Evităm utilizarea simbolurilor religioase, căci nu dorim să excludem nici o credință religioasă. Sîntem o companie care respectă diversitatea“, s-au explicat reprezentanții Lidl.
Insuportabilul bine din Est jpeg
Insuportabilul bine din Est
„Nu poți să adormi doar pentru că democrația e mai bună ca totalitarismul“.
Anul Tancului jpeg
Anul Tancului
2017 a început cu o ceaţă deasă aşternută peste lume. O pîclă din care se detaşează silueta unui tanc. Să sperăm că micile dezastre pe care le prevesteşte ne vor feri de un alt mare război. Aici ne-a adus o democraţie muribundă. O democraţie care trebuie reinventată pentru a salva lumea din spirala războiului.
Ieri şi nicăieri jpeg
Ieri şi nicăieri
Nu au existat din timp programe pentru formarea specialiștilor în domeniul fondurilor europene și nu există preocupare pentru pregătirea și promovarea românilor în posturi semnificative în instituțiile europene. România e doar formal a șaptea țară membră, nereușind să devină un jucător care contează.
În faţa terorii: Europa federală jpeg
În faţa terorii: Europa federală
Ofensiva terorii trezește UE la o realitate amară: șubrezenia formei fără fond, în fața ofensivelor jihadistă și putinistă. Totalitarismele expansioniste nu fac decît să exploateze viciile unei construcții neterminate. Îi lăsăm să arunce în aer șandramaua și să ne întoarcă în anii ’30 sau desăvîrșim un vis frumos?
europa jpeg
Pericolul fracturii euro-atlantice
De ce au devenit unii lideri europeni virulent antiamericani, acum, cînd se resimt pregnant efectele retragerii Americii din lume? De ce îşi manifestă antiamericanismul tocmai cînd Europa e prinsă în cleştele putinismului şi islamismului?
Europa „adevăraţilor“ sau Europa cu adevărat? jpeg
Europa „adevăraţilor“ sau Europa cu adevărat?
Fără o abordare curajoasă, într-o perspectivă amplă, a crizei greceşti, acordul încheiat cu Eurogrupul în 13 iulie nu va însemna decît amînarea unui faliment: nu doar al statului grec, ci şi al ideii europene, pentru care Grecia reprezintă călcîiul lui Ahile, oricît s-ar amăgi creditorii externi cu absenţa unui efect de contagiune.
Terorismul nostru, cel de toate zilele jpeg
Terorismul nostru, cel de toate zilele
Anul acesta, centenarul Marelui Război a fost comemorat mai mult cu încordare decît cu emoţie, din cauza anexării Crimeii de către Rusia. La cîteva sute de kilometri de Sarajevo, criza ucraineană a amintit unei Europe încremenite în suficienţă birocratică cît de fragilă e graniţa păcii.
Franţa, bolnavul politic al Europei jpeg
Franţa, bolnavul politic al Europei
Brignoles nu mai e, de cîteva săptămîni, un simplu orăşel din sudul Franţei. După alegerile cantonale parţiale de la începutul lui octombrie, cîştigate de Frontul Naţional (FN), Brignoles e strigătul de panică al partidelor tradiţionale şi îndemnul la luptă al lui Marine Le Pen.