Dorin BODEA

391965 CCC Men, Poverty Ridge Fire, Siskiyou NF, OR 1936 (22027002862) jpg
Cum gîndesc săracii și drumul care duce la progres
Atitudinile fundamentale specifice modelului cultural al precarității sînt: fatalismul, resemnarea, neimplicarea, neasumarea responsabilității individuale, neasumarea de riscuri, cinismul, oportunismul și egoismul feroce, lipsa toleranței față de un altul diferit etc.
Adaptați pentru viitor  Etica și estetica fericirii postmoderne jpeg
Adaptați pentru viitor. Etica și estetica fericirii postmoderne
Fericirea ne arată cum să devenim eroi ai propriei noastre vieți, ce înseamnă și cum să fim cu adevărat niște eroi buni și frumoși.
Înapoierea și rezistența la progres jpeg
Înapoierea și rezistența la progres
România este printre cele mai nefericite țări din lume la capitolul „plăcere a vieții de zi cu zi”.
Managementul crizei în vremea COVID 19 jpeg
Managementul crizei în vremea COVID-19
Criza și conflictul (fratele mai mic al crizei) în mediul organizațional stau la baza dezvoltării și creșterii.
Noua cultură a muncii: Organizația Happy? jpeg
Noua cultură a muncii: Organizația Happy?
Korn Ferry ne atrage atenția că 90% din directorii executivi recunosc că păstrarea noilor angajați este o problemă majoră în organizațiile lor, iar Willis Towers Watson ne arată că 65% din organizații au probleme de a atrage top performer-i.
Liberul arbitru în management jpeg
Liberul arbitru în management
Superioritatea și lăcomia anihilează totul în calea lor, distrug din temelii organizații, societăți și imperii, culturi și civilizații ce păreau a fi de neclintit pentru multă vreme.
Democraţie şi capitalism, un mariaj neaoş românesc jpeg
Democraţie şi capitalism, un mariaj neaoş românesc
„Firmele ne exploatează, ne muncesc, ne ţin peste program, directorii ţin cu cei din vîrf, ne dau salarii de nimic, iar rezultatul final, profitul companiei, este făcut prin exploatarea noastră.“
Cine sînt eu? jpeg
Cine sînt eu?
Cultura superiorității sinelui se traduce, așa cum spunea Tolstoi, prin următorul pattern: „Toți se gîndesc să schimbe lumea, dar nimeni nu se gîndește să se schimbe pe sine“.
Incompetenţa care se vrea în vîrf jpeg
Incompetenţa care se vrea în vîrf
În felul său naiv, incompetentul în necunoștință de cauză face rău fără să știe și, de cele mai multe ori, acționează la îndemnul altora, fiind manipulat de alții.
Revoluţia oglinzii şi naşterea omului postmodern jpeg
Revoluţia oglinzii şi naşterea omului postmodern
Fără oglindă ar fi dificil să ne imaginăm evoluția scrisului și a lecturii. De asemenea, fără oglindă nu ar fi fost posibilă revoluția industrială în deplinătatea ei.
Sînt un pericol social? jpeg
Sînt un pericol social?
Sîntem potențiali criminali și trăim într-o eră a uciderii în masă. Și nu este deloc surprinzător că răul vine din exteriorul nostru, din societatea și cultura în care trăim.
Managementul mediocrităţii jpeg
Managementul mediocrităţii
De ce atributul „mediocru“ a ajuns să aibă un sens peiorativ? De pildă, dacă îi spui cuiva că este un om mediocru sau are rezultate mediocre, îl jignești.
Jocul încrederii și construcția împreună jpeg
Jocul încrederii şi construcţia împreună (II)
Făra a generaliza și fără a avea pretenția că aceste experimente ale încrederii și răzbunării sînt reprezentative pentru toți românii, totuși ele ne dezvăluie o realitate românească de care ne lovim cu toții – prezența atîtor dezechilibre sociale care au o bază comună.
Jocul încrederii și construcția împreună jpeg
Jocul încrederii și construcția împreună
„Vreau să știu, ce ține lumea închegată?“, se întreabă Goethe în Faust. Ce anume ne face, e drept că nu foarte des, în această lume atît de competitivă, să reușim să ne înțelegem și să colaborăm unii cu alții?
Jocul încrederii și construcția împreună jpeg
Jocul încrederii şi construcţia împreună
„Jocul încrederii și al răzbunării“. Experimentul și-a propus să descopere tiparele prin care noi, oamenii, ne acordăm încredere unii celorlalți și ce facem în momentul în care încrederea ne este înșelată de către semenii noștri.
„Boala de a fi şef“ jpeg
„Boala de a fi şef“
„Puterea este afrodiziacul su­prem“ (engl. Power is the ul­ti­mate a­phro­disiac), spu­nea Hen­ry Kis­sin­ger. Cu alte cuvinte, pu­te­rea ne aprinde simţurile şi ne adoarme raţiunea. Iar într-o cultură a puterii, so­luţia lui Nietzsche este revoluţia valorilor, apariţia „supraomului“, a celui care‑şi împlineşte voinţa de putere.
Volkswagen: o greşeală întîmplătoare sau o strategie managerială cinică? jpeg
Volkswagen: o greşeală întîmplătoare sau o strategie managerială cinică?
Ipoteza noastră este că în acest caz avem de‑a face cu un CEO manipulator, narcisist şi lacom, atît de plin de sine, superior şi arogant, încît a ajuns să creadă că regulile şi legile nu se aplică în cazul lui.
Harta mentală a succesului la români jpeg
Harta mentală a succesului la români
Peste tot în cultura occidentală, formula succesului a însemnat şi va însemna încă multă vreme de acum înainte pentru cei mai mulţi dintre noi bogăţie, putere şi faimă. Vorbim aşadar despre două feluri de succes: un succes material şi unul ce implică recunoaşterea celorlalţi.
Despre „mîndria de a fi român“ sau despre criza de identitate la români jpeg
Despre „mîndria de a fi român“ sau despre criza de identitate la români
Vorbind despre cultul identităţii noastre, Julia Kristeva ne atenţiona că sîntem pe un drum greşit, pentru că identitatea nu este un cult, ci o căutare continuă, susţinută de totalitatea întrebărilor pe care ni le punem despre cine sîntem.
Noul model al sinelui   narcisismul şi lenea sau o "lume altfel"? png
Noul model al sinelui - narcisismul şi lenea sau o "lume altfel"?
În urmă cu cîteva săptămîni, am citit un articol în Time, semnat de Joel Stein, despre noua generaţie occidentală „Me, Me, Me“, generaţie caracterizată prin două trăsături principale: narcisismul şi lenea. M-am întrebat în ce măsură aceste două atribute sînt caracteristice pentru mine şi pentru cei din jurul meu.
Cine e duşmanul nostru?   diferenţa dintre "români" şi "români": 101% png
Cine e duşmanul nostru? - diferenţa dintre "români" şi "români": 101%
Cine este duşmanul? Încercarea de a numi cine ne este duşman ne ajută să ştim că, indiferent de cum sîntem noi, duşmanul nostru este cu certitudine diferit de noi, e altfel decît noi şi, cu cît e mai diferit, mai altfel, cu atît pare mai ameninţător.
Paradoxul românesc şi soluţia germană jpeg
Paradoxul românesc şi soluţia germană
„Noi“ sîntem germani, dar „ceilalţi români“ nu sînt. Studiul Result Development a evidenţiat antagonismul dintre cum sîntem „noi“ şi cum sînt „ceilalţi români“. Astfel, aproximativ 90% dintre români se descriu ca fiind civilizaţi, disciplinaţi, integri, competenţi, perfecţionişti.
Munca la români   sau cum să trăim mai bine jpeg
Munca la români - sau cum să trăim mai bine
Există oare vreo legătură între valorile noastre şi cît de bine trăim? Există vreun corespondent între cît de mult preţuim munca, ceea ce valorizăm prin muncă şi ce obţinem în schimbul ei, cîştigul nostru material? Răspunsurile la aceste întrebări ne pun pe gînduri şi ne pot semnala ce avem de făcut.